joi, 2 iulie 2015

Pro artă în școli

Prea puțin se vorbește, din păcate, despre cât de puțină artă se face în școli. Despre faptul că nici măcar cele câteva ore de muzică și de desen din curriculum  de multe ori nu se fac la clasele primare, pentru că a mai rămas ceva de predat la română sau matematică sau nu am terminat lecția la științe sau avem de pregătit o testare sau un concurs sau o activitate a școlii. Despre faptul  că nu avem ore de teatru  în curriculum așa cum există în foarte multe țări. Despre cât de puține cluburi de muzică, pictură sau dans există în școlile noastre și cât de  rare sunt ocaziile în care copiii pot să-și descopere vreaun talent participând la activitățile școlare.

Într-o lume în care se pune tot mai mult preț pe creativitate,  pe capacitatea de a inova și de a gândi din multiple perspective, nu numai că ar trebui să acordăm  artelor un loc important în curriculum, dar ar trebui să  vorbim mai mult despre asta, să existe o voce puternică, care să se facă  auzită și să convingă autoritățile educaționale, pe părinți, pe profesori, pe directori că, fără artă în școli, copiii nu vor crește frumos de tot pe dinăuntru și vor descoperi mai greu sau nu vor descoperi niciodată că sunt multe, atât de multe feluri de a vedea și interpreta lumea din jur. 

Cum frumos se sintetizează în filmul de mai jos, arta în școli = încredere, compasiune, mirare, cultură, comunicare, realizări și, desigur, multă imaginație.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu