duminică, 23 iunie 2019

Stiluri negative de conducere - micromanagementul


photo credits - tayabb iunus

Există moduri de a conduce o instituție care sunt contraexemple de stiluri de management. Din păcate, ele sunt din ce în ce mai des întâlnite și în sistemul de învățământ, public sau privat. 

Foarte larg răspândit, din nefericire, este ceea ce în literatura de specialitate este denumit  micromanagement. Principiul de bază al unui conducător care exercită un astfel de stil de management este șeful trebuie să controleze totul și că ceilalți nu sunt buni de nimic. Acest stil poate fi util doar în cazul unor echipe mici, neexperimentate, aflate la început de drum. În alte situații, este un un stil toxic de conducere, care îi face pe angajați să lucreze sub tensiune, să nu vină cu plăcere și drag la locul de muncă și chiar să se îmbolnăvească.
 
Un manager care practică micromanagementul se comportă ca și cum subordonații sunt complet incapabili să își facă treaba, le dă instrucțiuni detaliate și ține totul sub control. Nu deleagă, critică tot timpul, indiferent de rezultate, nimic nu îl mulțumește. Cea mai des auzită replică în instituție este „nu sunteți buni de nimic”. Face acest lucru din nevoia de a conduce și a fi superior și de a nu avea un eșec personal. Este foarte focalizat pe imaginea personală și îi place să se remarce, iar uneori chiar reușește să păcălească, deși stilul său de conducere este departe de a fi unul model.

Cu un astfel de lider, pentru care ești doar o păpușă pe sârmă, în situația în care nu părăsești locul de muncă sau managerul nu este „dat jos” prin reacții unite ale personalului, e indicat să procedezi astfel:
  • nu te lupta cu el pentru putere, pentru că va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție să te anihileze;
  • e mai simplu dacă asculți cu atenție ce spune și, dacă nu ești de acord, vorbește cu el și asigură-te că nu poate da vina pe tine pentru nereușită (păstrează ca dovadă mesajele pe mail etc.);
  • o alternativă interesantă este ca, la rândul tău, să practici cu el un micromanagement – ia acordul în detaliu în legătură cu ce faci, fă exact ce spune și raportează fiecare pas, cere-i să ia decizii pentru fiecare detaliu, astfel încât, în final, îl obosești și te lasă în pace.

2 comentarii: