Pagini

miercuri, 22 martie 2017

Vorba de educție - elefantul din cancelarie

sursa foto: ldatschool.ca
Sunt și în cancelarii elefanți :)! Sau despre cum ar trebui să recunoaștem că starea de bine a profesorilor o influențează pe cea a elevilor și ce am putea face să mai reducem din stresul și încărcătura de fiecare zi: atmosferă bună în toată școala, un pic de înțelegere și sprijin reciproc, ca între colegi, o vorbă bună și un ceai luat cu directorul la el în birou. Frumos articolul din Huffinghton Post, mi-a plăcut!

duminică, 19 martie 2017

Nobelul pentru educație 2017


Și Global Teacher Prize 2017, un fel de Nobel pentru educație, a mers acum o oră la Maggie MacDonnell. Într-o școală dintr-un sat îndepărtat din teritoriul arctic al Canadei, în care se ajunge doar pe calea aerului, Maggie a gândit programe educaționale speciale, care să îi ajute pe tinerii cu care lucrează să-și depășească depresiile, să nu se mai sinucidă și să găsească un rost pentru a veni la școală. A creat pentru (și cu) ei, un centru de fitness, o bucătărie comunitară și un magazin second-hand. Și toate astea la -25 de grade, în izolare, fără resurse, fără ajutoare și chiar fără director de școală. Doar cu drag de copii și de meserie.Pentru că #teachers matter, desigur.
Global Teacher Prize Winner 2017

Zilele de școală ale lui Chuck Berry, ca azi

Chuck Berry a murit ieri. Faimosul chitarist american și pionier al muzicii rock and roll Charles Edward Anderson "Chuck" Berry avea 90 de ani și ne cânta de peste o jumătate de secol despre libertate, viața de adolescent, Johnny B. Good, Little Queenie, zilele de școală…Care erau ca multe din zilele noastre, așa, ca în fabrică, educație pe bandă rulantă:

Up in the mornin' and out to school
The teacher is teachin' the Golden Rule
American history and practical math
You studyin' hard and hopin' to pass
Workin' your fingers right down to the bone
And the guy behind you won't leave you alone

Ring, ring goes the bell
The cook in the lunch room's ready to sell
You're lucky if you can find a seat
You're fortunate if you have time to eat
Back in the classroom, open your books
Gee but the teacher don't know how mean she looks

Soon as three o'clock rolls around
You finally lay your burden down
Close up your books, get out of your seat
Down the halls and into the street
Up to the corner and 'round the bend
Right to the juke joint, you go in

Drop the coin right into the slot
You're gotta hear somethin' that's really hot
With the one you love, you're makin' romance
All day long you been wantin' to dance,
Feeling the music from head to toe
Round and round and round we go

Hail, hail rock and roll
Deliver me from the days of old
Long live rock and roll
The beat of the drum is loud and bold
Rock, rock, rock and roll
The feelin' is there, body and soul.

marți, 14 martie 2017

Azi, 4 ani

Cele mai citite articole în 4 ani (și cel mai citit cu 113 528 accesări)

Azi se fac patru ani de blog și mă bucur că gândurile, ideile și #vorbele de educație adunate într-un loc, în primul rând pentru mine, să le am la îndemână, au fost citite și de alții și i-au inspirat pe mulți. De-a lungul celor patru ani, am primit multe mesaje de mulțumire, iar cel mai recent, chiar de acum două zile, suna așa: „am dat întâmplător peste blogul dumneavoastră, căutam materiale despre educația alternativă, nonformală, creativitate, artă și importanța ei în dezvoltarea creativă a copiilor. Urmărind un link către Sir Ken Robinson, v-am descoperit pe dumneavoastră. Este plăcut sentimentul că sunt, și la noi, oameni interesați, preocupați de alternative în educație, deținând și prezentând informații extrem de actuale. Vă multumesc!Voi urmări cu interes și drag postările dumneavoastră.”

Pentru  a  marca momentul, pe pagina de acasă, în dreapta, e acum ierarhia celor mai citite articole în 4 ani. Chiar acum, când scriu, sunt 853 de postări, 266 228 accesări, 30 119 vizitatori din 75 de țări, 684 de aprecieri ale paginii de Facebook a blogului. Mulțumesc!

joi, 9 martie 2017

Revoluția în educație

O carte care ne reamintește că ceva nu e în regulă cu modul în care ne educăm copiii în școli. Îi învățăm ce să gândească și nu cum să gândească și le sufocăm creativitatea, în loc să le-o dezvoltăm. Stanton propune și o soluție numită Modelul celor 6 dimensiuni:
1. Autocunoaștere (de exemplu, prin tehnici de meditație/ mindfulness, artă, sport, joacă, tehnologii etc.).
2. Investigație (de exemplu, prin predarea filosofiei, realizarea de experimente științifice, printr-un alt mod de a învăța istorie etc.).
3. Sustenabilitate (de exemplu, prin activități în natură, abordarea unor teme legate de sănătate și starea de bine, energie regenerabilă, abilități de viață etc.).
4. Inovare (gândire critică, colaborare).
5. Comunicare (limbi străine, alfabetizare media, învățare socio-emoțională etc.).
6. Empatie ( filosofie planetară, apartenența la o comunitate, generozitate etc.).


(http://www.sixdimensionmodel.org/)

miercuri, 8 martie 2017

Doamnei profesoare, cu drag!

Doamnelor educatoare, învățătoare și profesoare, cu drag!

duminică, 5 martie 2017

Vorba de educație - dacă prof bun nu e, nimic nu e


Eric Hanushek a fost în România săptămâna trecută, invitat de Romanian Business Leaders. El este unul dintre cei care au demonstrat, pe baza unor cercetări și analize serioase, că nimic nu se compară cu impactul pe care un profesor bun îl are în sala de clasă. Nici măcar investiția în tehnologie, dotările de tot felul, reorganizarea școlilor, reducerea numărului de elevi la clasă sau reforma curriculumului nu pot influența progresul și rezultatele copilului tău mai mult decât o fac profesorii cu care lucrează. Citat: „your child is actually better off in a “bad” school with an excellent teacher than in an excellent school with a bad teacher."Un fel de dacă prof bun nu e, nimic nu e.

(Articolul din Education Next - Aici)