Pagini

marți, 1 octombrie 2013

Educație cu bunici adoptivi



1 octombrie este Ziua Internațională a Persoanelor în Vârstă. În foarte multe țări ( se remarcă în acest sens Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Canada, SUA, Spania) există deja o tradiție și o cultură bine înrădăcinate, completate de strategii la nivel național, de a valorifica experiența și competențele persoanelor în vârstă, prin implicarea acestora în activități de voluntariat în diverse domenii (educație, sănătate etc.). La noi, astfel de demersuri sunt puține, de aceea este cu atât mai lăudabilă inițiativa Fundatiei Principesa Margareta a României (http://www.fpmr.ro), care consideră că persoanele în vârstă pot constitui o resursă extrem de valoroasă pentru comunitățile în care trăiesc:

"Inconjurati de energia, vitalitatea si afectiunea tinerilor, varstnicii se simt mai putin singuri si izolati, mai putin marginalizati si neglijati de catre cei din jur. Atunci cand au posibilitatea sa se implice si sa contribuie la binele comunitatii in care traiesc, cand li se da ocazia sa isi foloseasca abilitatile in folosul celor tineri si fara experienta, seniorii isi recapata respectul de sine si pofta de viata.
 Copiii si tinerii primesc de la varstnici afectiunea si caldura care adesea le lipsesc in familie din cauza unor parinti prea ocupati sau chiar absenti. Contactul cu "bunicii adoptivi", implicarea in activitati intergenerationale in cadrul comunitatii ii tin pe multi tineri departe de probleme precum drogurile, delincventa juvenila, absenteismul scolar. Totodata, tinerii se bucura adesea sa afle povesti de viata, sa primeasca sfaturi si sa gaseasca uneori in batranul din fata lor un model de viata sau un mentor.

Centrul de zi "Generatii" din Bucuresti, înființat de Fundația Principesa Margareta, vine in intampinarea nevoilor varstnicilor, tinerilor si copiilor intr-o abordare "intergenerationala", noua si unica in Romania. Centrul aduce impreuna persoane apartinand mai multor generatii si creeaza cadrul in care varstnicii, tinerii, copiii socializeaza, invata lucruri noi, se ajuta reciproc si primesc sprijin din partea Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei."(text FPMR)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu