Intr-o lume în care suntem
mereu ocupați, în care ne plângem că nu avem timp și trecem în goană pe lângă oameni și lucruri, a trăi ”mindfulness” înseamnă să mai încetinim ritmul pentru a
ne uita mai atent și fără prejudecăți la ceea ce se întâmplă în tine și în jurul tău. Înseamnă să conștientizăm pe deplin momentul și starea noastră din prezent, să dăm atenție
la ceea ce gândim și simțim acum și aici. Un fel de „a vedea ceea ce privești, a savura ceea ce înghiți, a simți ceea ce gândești.”
De explorat legatura dintre acest mindfulness și educație, cu siguranță că sunt lucruri interesante, parcă și văd cum e să fii un”mindful teacher” și cum să ai scurte activități de mindfulness cu copiii în școli, unele care, așa cum spun studiile, au rolul de a destresa și calma, de a crește starea de bine mintală, de a dezvolta abilitățile de autoreglare și de a optimiza chiar procesul de învățare cognitivă. Aceste activități pot fi exerciții de meditație, de respirație, de identificare a emoțiilor, jocuri specifice, care pot fi găsite pe diverse site-uri specializate.
E însă foarte important pentru profesorii care doresc să practice mindfulness cu clasele lor să aibă în vedere anumite condiții necesare acestui tip de activități. În 2010, Megan Cowan, cofondator al programului „Mindful Schools” din Oakland dă următoarele sfaturi în acest sens (adaptate):
1.Țineți minte de ce practicați mindfulness și nu o folosiți niciodată ca instrument disciplinar.
2. Stabiliți o rutină zilnică pentru practicarea
acestor activități, pentru a vă asigura că o încorporați în procesul de învățare.
3. Pregătiți spațiul pentru activitate și deplasați mobilierul pentru a face loc.
4. Faceți și voi exercițiile propuse copiilor.
5. Realizați o reflecție la finalul activității.
Așa cum spune S.Kennedy, cu mindfulness trecem de la a face la a fi:
”Mindfulness is a particular
way of paying attention to ourselves, others and the world around us. It is
often said that mindfulness is a shift from a doing mode to a being mode.”
(Sr. Stanislaus Kennedy)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu