Știți că îl prețuiesc enorm pe Sir Ken Robinson pentru tot ceea ce a gândit, a spus și a scris despre educație. A început să scrie această carte în ultimii ani de viață, ca o sinteză a ideilor cu care a revoluționat educația peste tot în lume sau poate ca un manifest personal al unei misiuni de o viață.
Nu a mai apucat să o termine, dar fiica sa, Kate Robinson, a dus-o la capăt, cu credința (care este și a mea, vă amintiți ce spun mereu, că e nevoie să aduceți inovație în școli) că „am ajuns într-un moment al istoriei noastre în care a continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna nu mai este o opțiune, trebuie să facem ceva mai bun.” Iar idei, bune practici și modele există, trebuie doar să avem curaj și să începem schimbarea în clase, în școli, în sistem.
Pentru că, așa cum scrie Ken în prefața cărții, „copiii se nasc cu capacități nelimitate; ce se întâmplă cu ei mai departe depinde în totalitate de modul în care sunt educați. 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐫𝐨𝐥𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫: 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐢 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐞 𝐬𝐚̆-ș𝐢 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐩𝐚𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐬̦𝐢 𝐜𝐫𝐨𝐢𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐝𝐫𝐮𝐦 𝐢̂𝐧 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐫. Însă, de prea multe ori, ea eșuează tragic în ambele misiuni.”
Imaginează-ți cum a fi dacă...
și gând bun, din #grădinaeducației!
( Editura Publica, 2022)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu