Pagini

joi, 27 aprilie 2023

Speranța e la firul ierbii

 


Citeam, zilele trecute, că în LA a fost lansat un curs pentru directori despre cum să acorde sprijin personalului și elevilor cu traume emoționale și, mă gândeam, cât de în urmă suntem noi și cu formarea directorilor. Au fost lăsați singuri când s-au pregătit pentru concurs, au luat concursul și tot singuri sunt, nu îi sprijină și nu le dezvoltă nimeni competențele necesare pentru a conduce școlile în aceste vremuri provocatoare.
Pe de altă parte, observ, din ce în ce mai mult, că toată lumea se pricepe la educație, avem atâția „experți” și vorbitori care dau năvală să își exprime părerea despre ce se întâmplă în școli, cu o siguranță de sine aproape insuportabilă. E, probabil, și o urmare a faptului că nu avem studii și cercetări în domeniu, care să împiedice acest lucru, care să ofere repere clare de discuție și de raportare la diverse teme, nu avem cercetări realizate de universități sau asociații. Nu avem analize consistente făcute de specialiști, profesori universitari, pe teme de interes legate de starea profesorilor, a elevilor, a învățământului, în general, așa cum există în alte țări, unde cercetarea merge în paralel cu evoluția sectorului. Există sute și mii de analize la nivel internațional despre ce s-a întâmplat după pandemie, despre starea de bine a profesorilor, despre problemele existente în școli și ce este de făcut. Noi nu avem nimic.
Citeam, recent, că un studiu din 2020 realizat la universitatea University of North Carolina-Charlotte a concluzionat că nivelul de stres al profesorilor este corelat cu climatul școlii și cu abordarea și competențele de leadership ale directorilor. Studiul face și o serie de recomandări pentru directori, care, pentru a reduce stresul profesorilor, ar trebui să vorbească cu profesorii și să îi asculte, să le respecte pauzele și ritmul de lucru, să le ofere oportunități de a lucra în echipe. Aș adăuga ce le spun și eu directorilor la cursuri, să nu îi hărțuiască pe profesori cu tot felul de sarcini, să identifice factorii de risc care blochează starea lor de bine, să le dea feedback permanent și autonomie.
Speranța e la firul ierbii, în voi. De „sus”, după cum se vede, nu mai vine nimic care să ne entuziasmeze.
Scriu de acolo, de la măsuța albă, „biroul” meu din #grădinaeducației, gând bun!

miercuri, 26 aprilie 2023

Programul „Hai cu starea de bine în școală!” implementat în Republica Moldova


  

A nu știu câta oară, Republica Moldova e cu un pas înainte în educație. Ieri, Direcția Învățământ General Cimișlia (un fel de ISJ) a înaintat o circulară cu privire la lansarea Programului "Hai cu STAREA DE BINE în școală!", conceput pe baza cărții mele. Documentul a fost expediat în instituții școlare și preșcolare din raion. Au folosit pentru evaluarea inițială a stării de bine chestionarul pe care l-am inclus în ediția a doua a ghidului „Hai cu starea de bine în școală!”. M-au invitat la prima lor întâlnire cu școlile. La noi nu s-a putut.

luni, 24 aprilie 2023

Educația ca o grădină



Îmi place să compar dezvoltarea educației cu creșterea unei grădini. Cred că ar trebui să ne îndepărtăm și la noi, așa cum au făcut-o și alții în lume, de modelul industrial, școala ca o fabrică, cu produse uniforme și cu rebuturi eliminate, către școala ca o grădină, cu un mediu prietenos pentru creșterea tuturor și cu valorizarea fiecăruia. Nu e ușor, e nevoie de efort și dăruire ca să iasă ce ne dorim.
De exemplu, pentru a avea acest colț cu lalele și această combinație modernă de culori, eu am cercetat cu un an înainte, m-am documentat vara trecută despre diverse soiuri existente pe piață, dacă sunt timpurii sau târzii, cât de înalte cresc, ce culori au, dacă sunt în genul bujorului sau ca o coroană sau simple. Apoi, am cercetat ce furnizori de bulbi avem în țară, am ales câțiva, am comandat, am plantat bulbii în grădină toamna trecută ( ce de muncă!) și, din februarie până azi, îi monitorizez în fiecare zi și mă bucur de ce a ieșit. Este exact ce am planificat.
 



 




duminică, 23 aprilie 2023

De Ziua Mondială a Cărții


 

E Ziua Mondială a Cărții azi și mă gândeam, în timp ce făceam acest colaj cu câteva fotografii din 2023 din campania mea „Toată Școala Citește” ( în care vă aștept cu drag și pe voi, vezi în comentariu un link util!) că, până la urmă, CARTEA este cea mai frumoasă invenție a omenirii. Mă bucur că suntem în al patrulea an de TȘC, că derulăm programul fără nicio resursă (ce bine ar fi să existe edituri interesate să ajute școlile!), doar cu inima și entuziasmul vostru. Mă bucur să văd atația profesori și atât de multe școli implicate în TȘC și le promit că, în curând, celor mai active, le voi pregăti și le voi acorda o diplomă de ȘCOALĂ AMBASADOR PENTRU LECTURĂ.

duminică, 16 aprilie 2023

Paște cu lumină!

 


Sunt vremuri grele pentru educație și nu înțelegem un lucru - sistemul crește ca o grădină, nu peste noapte, ci în timp și cu designul făcut înainte, pentru a ști ce plante să aduci. Dacă te pricepi și o faci cu drag, va fi un mediu în care există înflorire și creștere și succes.
În grădina mea, știu numele fiecărei flori care se deschide, observ cât cresc bujorii în fiecare zi și cum se umplu ramurile de verde, urmăresc înflorirea lalelelor și cum se răsfiră lumina dimineața, sunt fascinată de cum înclină vântul narcisele și abia aștept să aud păsările care ne (în) cântă diminețile. În educație e la fel, să vezi, să observi, să cunoști, să urmărești, să simți, să îți pese, să schimbi din când în când, să te bucuri.
E un Paște cu lalele în acest an și vă arăt niște fotografii pe care le-am făcut pentru voi în grădina mea chiar în această dimineață, după ploaie, fix la mijloc de aprilie și de primăvară. Paște cu lumină tuturor, gând bun!
 
















 

marți, 11 aprilie 2023

Hai cu starea de bine în Republica Moldova!


 

Nu mai zic de minister că se face că nu vede subiectul, dar niciun inspectorat de la noi nu a făcut asta, deși aveau resurse la îndemână, nu îi interesează, pur și simplu. Iată că o face un raion din Republica Moldova, Cimișlia, care lansează în această lună programul regional „Hai cu starea de bine în școală!”. 


 

Mi-au trimis mesaje, mi-au spus că s-au inspirat din postările și ghidul meu și că mă citează întotdeauna (nu ca alții !!!), mi-e drag de ei și îi voi ajuta cum pot, îmi place că îmi zic Ana. Vă propun și vouă să îi încurajați, merită! 


 

vineri, 7 aprilie 2023

Școli Ambasador pentru starea de bine

 


În acest an, acord o serie de diplome de școală ambasador pentru starea de bine. 
 
Le acord acelor școli care au parcurs cursul meu „Starea de bine în școală” și care au aplicat multe dintre ideile cuprinse în curs. 
 
Le acord școlilor care fac eforturi pentru ca elevii să învețe cu bucurie, pentru ca profesorii să se simtă apreciați și valorizați și pentru ca părinții să fie implicați în viața școlii. Școlile pot prelua diplomele de aici și le pot afișa în cancelarie sau oriunde doresc.

Felicitări și succes în continuare pentru a aduce starea de bine în școlile dumneavoastră! Mulțumesc doamnelor directoare și domnilor directori pentru deschiderea spre inovație! Mă bucur mult pentru că le-ați postat pe facebook și le-ați afișat în școală!