Pagini

vineri, 2 iunie 2023

Tot despre greva profesorilor


 

Las și aici seria de postări de pe pagina de Facebook și din intervențiile în media din ultimele 9 zile:  

Certându-i și amenințându-i azi pe profesori, domnul președinte, fost profesor și inspector școlar, dă dovadă de lipsă de tact pedagogic și nu face altceva decât să îi supere și mai mult pe greviști și să crească valul de nemulțumiri al întregii societăți față de niște guvernanți care nu dau doi bani pe educație. Tot mai mulți, de marți.

 =============================================

Se laudă că avem creștere economică fantastică, mai mare ca a Portugaliei, și dau profesorilor în jur de 500 RON net pe lună, bani pe care îi aveau și acum 8 zile, că doar nu au apărut peste noapte ( ce minciuni și ce nepăsare!). Dacă îi preocupă problema și le pasă cu adevărat de educație și de COPII, să stea zi și noapte la muncă și să mai găsească bani. E un mărunțiș, o jignire, munca voastră valorează mult mai mult.

============================================== 

Fiți uniți și nu cedați, suntem mulți cu voi! Ori veți obține ce ați cerut, adică un pic de demnitate, ori veți fi umiliți pentru totdeauna. Acum ori niciodată.

=========================================== 

Ca de obicei, guvernul încearcă să dezbine profesorii, elevii și părinții, în loc să găsească soluții pentru a răspunde revendicărilor greviștilor și a adus ieri la Palat reprezentanți ai societății civile pentru a-i susține, CNE și o organizație a părinților.
Pe de altă parte, asociații, companii și ONG-uri apropiate puterii (le știți, cele din o voce, de exemplu) tac și nu au nicio poziție oficială care să îi susțină pe profesori. Tac și „experții” din jurul lor, care se pozau acum ceva timp cu fostul ministru al educației pe unde apucau.
Știți cum e, în timp de criză se vede caracterul și dacă ceea ce faci este din drag de educație sau pentru interese financiare, personale și de grup.
Rolul societării civile nu este să laude și să susțină guvernul, ci să-i monitorize activitatea și să ia atitudine atunci când greșește. Dacă aș fi profesoară sau directoare, aș fi mai atentă cu cine intru în proiecte. E o chestiune de valori și principii.
 
===========================================
 
 Și-au văzut visul cu ochii și au trecut legile educației prin Parlament, chiar în ziua în care a început greva generală, fără o brumă de considerație pentru profesori. Cu tristețe spun că nu cred să mai fi existat vreodată o ruptură așa de gravă și de profundă între conducătorii sistemului de educație și oamenii din școli. Două lumi paralele. Tristețe în școli, sărbătoare în Senat.
 
===========================================
 
 
Sunt câțiva care se dau de gol în aceste zile de grevă și mi-ar plăcea ca profesorii să îi vadă în toată goliciunea lor.
Cum am mai zis și acum câteva zile, asociații, ONG-uri și companii apropiate puterii (le știți, cele din o voce, de exemplu) tac și nu au nicio poziție oficială care să îi susțină pe profesori. Tac și profesorii promovați de ei și „experții” din jurul lor (altfel, foarte guralivi când vine vorba de legi noi și de dat „lecții” simandicoase despre educație amărâților), îi știți și pe aceștia, din Iași, Cluj și București, se pozau pe unde apucau, acum ceva timp, cu fostul ministru al educației și au susținut noile legi pe unde s-a putut.
Știți cum e, în timp de criză se vede caracterul și dacă ceea ce faci este din drag de educație sau pentru interese financiare, personale și de grup. Rolul societății civile nu este să laude și să susțină guvernul, ci să-i monitorize activitatea și să ia atitudine atunci când greșește.
Dacă aș fi acum profesoară sau directoare, aș fi mai atentă cu cine intru în proiecte și pe cine apreciez, nu m-aș lăsa păcălită. E o chestiune de valori și principii, e, până la urmă, despre educație de calitate.
Bună dimineața, din grădina de duminică!

 ===============================================

Îi sfătuiesc pe profesori să fie solidari, unii cu alții și școală cu școală, și să nu se lase intimidați de tot felul de sperietori lansate în ultimele zile, cu contracte de muncă întrerupte, cu telefoane date de directori fiecărui profesor pentru a influența (ne)participarea la grevă, cu inspectori manipulatori (vai, politrucii din ei) care trimit mailuri de amenințare școlilor și semnale de genul „lasă că venim noi în inspecție la voi”.
Voi, profesorii, sunteți puternici și de neînlocuit, nu vi se va întâmpla nimic, nu are ce să vă facă, nici inspectoratul, nici ministerul, este dreptul vostru să faceți grevă, iar orice părinte responsabil ar trebui să vă susțină, pentru a împiedica distrugerea completă a educației.
Sunt alături de voi cu speranță și cu cele mai frumoase flori albe din grădina acestor zile, o dantelărie gingașă, dar sofisticată, așa cum este și educația!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu