Pagini

miercuri, 24 octombrie 2018

Scaunul autorului



„Scaunul autorului” este o metodă de lucru care mi-e tare dragă (am văzut-o prima oară prin anul 2000, în programul „Reading and Writing for Critical Thinking”, la a cărui aducere în România am contribuit, vezi aici) și pe care am folosit-o adesea la clasă sau în cursurile de formare. Se utilizează la finalul unei activități de scriere liberă, creativă (pe care o putem desfășura la multe discipline de studiu!!), când autorii sunt invitați să împărtășească cu colegii ceea ce au scris, așezându-se pentru aceasta pe un scaun special, pe care scrie chiar așa, „scaunul autorului”. E un moment de sărbătorire a ceea ce scriu elevii/ cursanții.

Cum se derulează acest moment?

Recomand ca activitatea să se deruleze cu elevii așezați în cerc, astfel încât în clasă să se creeze o atmosferă prietenoasă, care să invite la dialog.
Așezat pe scaunul autorului, elevul care dorește să-și facă „opera” cunoscută colegilor, își citește textul, după care primește feedback de la colegi, sub forma unor scurte comentarii referitoare la ce le-a plăcut, prin adresarea unor întrebări și formularea unor sugestii de îmbunătățire, de genul, cred că ar fi fost nimerit să...., posibil că te-ai gândit să adaugi și..... etc.  Autorul este încurajat să răspundă la comentariile primite.

Ce abilități/ competențe se dezvoltă?

O astfel de activitate îi învață pe copii cum să asculte activ, cum să dea și să primească feedback, cum să reflecteze asupra unui text scris. De asemenea, le dezvoltă gândirea critică și abilitățile de comunicare orală și în scris.

În cursurile de formare, un scaun obișnuit devine al autorului dacă vom lipi pe speteaza lui o foaie de hârtie pe care scriem „scaunul autorului”.

În clasă, putem avea un astfel de scaun mult mai arătos, confecționat dintr-o piesă de mobilier mai veche sau cu o formă mai specială. Putem avea un scaun al autorului chiar mai colorat, ca în imaginile de mai jos:





Sper că cine se va inspira din acest articol și va avea un scaun al autorului în clasă, ne va da și nouă de știre, e important pentru un blogger să știe că ceea ce scrie are impact. Mulțumesc! 

(photo credits: Internet)

4 comentarii: