Pagini

vineri, 28 decembrie 2018

Well - being pe la alții


„A fi sănătos din punct de vedere emoțional și mental înseamnă să crezi în tine și să-ți prețuiești valoarea. Înseamnă să ne fixăm scopuri pe care le putem atinge și pentru care putem primi sprijin.
Suntem conștienți de emoțiile noastre și de ceea ce simțim, facem față schimbărilor de emoții și suntem capabili să vorbim despre ele și să ne controlăm sentimentele.
Înțelegem ce simt și alte persoane și știm să legăm prietenii și relații și să facem față unor schimbări legate de ele.
Înțelegem că orice persoană are îngrijorările și și tristețile sale, știm să facem față unor probleme și știm că putem vorbi despre ele cu cineva în care avem încredere.”

(”Pupils' Emotional Health and Wellbeing Programme”, 2007, Departamentul de educație, Irlanda de Nord)

miercuri, 26 decembrie 2018

Cele mai citite articole „Despre educație-reforma la firul ierbii” în 2018

Am continuat și în 2018 să scriem despre educație și multe dintre articolele publicate pe acest blog v-au stârnit un interes deosebit. Iată care au fost cele mai citite:

1. O cancelarie altfel 

 Cancelaria nu e doar un loc unde venim să luăm sau să lăsăm catalogul. Cu ceva efort și puțină imaginație, ea poate deveni  un spațiu foarte important pentru profesori, unul confortabil, cu dotări moderne,  în care profesorii  să se simtă bine și unde pot găsi  toate informațiile legate de școală,  pot lucra individual sau în echipă,  pot participa la întâlniri sau sesiuni de dezvoltare profesională, pot  schimba o vorbă la o cafea sau se pot deconecta 5 minute.

2. Despre clasele flexibile



 Clasele flexibile au apărut din nevoia unor profesori creativi sau a unor directori vizionari de a adapta spațiul școlii unor noi metode didactice, bazate pe interactivitate și menite a facilita învățarea personalizată și a crește interesul și participarea copiilor la activități. După principiul „funcția influențează forma”, tot mai multe școli au înțeles că trebuie să își regândească periodic spațiul de care dispun pentru a ține pasul cu schimbarea modului în care învață copiii. Se face astfel trecerea  de la săli de clasă rigide și uniforme, la spații care încurajează colaborarea și învățarea bazată pe proiect și investigație.În aceste școli, designul sălilor de clasă facilitează dezvoltarea competențelor pe care cercetarea pedagogică le consideră ca necesare în acest secol: colaborare, inovare, creativitate, comunicare, responsabilitate, cunoașterea de sine.

3.  Sfaturi pentru directorii de școli



Dacă vă propuneţi ca echipă managerială să introduceţi schimbări la nivelul şcolii pe care o conduceţi, din experiența proprie și lecțiile învățate, vă propun să aveţi în vedere câteva direcţii principale de acţiune.

4. Gândirea critică 




A gândi critic înseamnă a te poziționa față de o idee/ informație/ acțiune sau a găsi o soluție la o problemă nu în mod automat, ci abia după ce ai analizat- o cu mintea proprie, ai reflectat asupra ei din mai multe perspective, ai făcut corelații cu ceea ce știi deja și cu ce poți previziona și i-ai evaluat impactul și consecințele.



5. Starea de bine a profesorilor

Există numeroase analize care evidențiază  faptul că peste tot în lume profesorii sunt supraîncărcați și suprasolicitați la locul de muncă și că tot mai frecvent în rândul acestei categorii profesionale se manifestă fenomenul de epuizare/ „burn out”. Aud mulți profesori cu care interacționez că se plâng fie de atmosfera din școală și de relațiile cu directorul, fie de numărul mare de documente și „hârtii” pe care trebuie să le completeze, fie de nenumăratele activități la care sunt obligați să participe, în afara orelor de curs.


marți, 25 decembrie 2018

Dimineață la Pucioasa - de Crăciun


Dimineață la Pucioasa - cu „Christmas Rose”, o varietate de spânz care nu știu cum face, dar înflorește în grădina noastră în fiecare an, fix în aceste zile de sărbătoare. Crăciun cu speranță pentru fiecare!

marți, 18 decembrie 2018

Despre starea de bine a profesorilor


sursa foto - pinterest

În ultimii ani, sunt tot mai multe studiile  (https://www.teachertoolkit.co.uk/wp-content/uploads/2014/07/5902birkbeckwbperfsummaryfinal.pdf) care vorbesc de faptul că starea de bine  a profesorilor influențează succesul unei școli și performanța elevilor. Există numeroase analize care evidențiază  faptul că peste tot în lume profesorii sunt supraîncărcați și suprasolicitați la locul de muncă și că tot mai frecvent în rândul acestei categorii profesionale se manifestă fenomenul de epuizare/ „burn out”. Aud mulți profesori cu care interacționez că se plâng fie de atmosfera din școală și de relațiile cu directorul, fie de numărul mare de documente și „hârtii” pe care trebuie să le completeze, fie de nenumăratele activități la care sunt obligați să participe, în afara orelor de curs.

sursa foto -garysking.me


În acest context, mă gândesc că ar trebui să reflectăm serios la aceste probleme și să începem să facem pași în a asigura, pe cât se poate, starea de bine a profesorilor, astfel încât aceștia, la rândul lor, să se poată ocupa de starea de bine a elevilor lor. Las aici câteva sfaturi, pentru directori, inspectori, responsabili de comisii metodice etc:
1.     Nu-i „fugăriți” pe profesori, ci, mai degrabă, încercați să fiți atenți la timpul lor, de exemplu, planificând și organizând întâlniri de lucru și evenimente extraclasă puține și eficace pentru participanți și renunțând la tot ce înseamnă activități de tipul „formă fără fond”.
2.     Creați o atmosferă bună în școală, astfel încât profesorii să vină cu drag la muncă și să se simtă bine.
3.     Eliminați povara documentelor inutile pe care profesorii trebuie să le completeze și creați mecanisme la nivelul școlii prin care colectarea de date să se facă cu ușurință, de exemplu, electronic.
4.     Renunțați la comportamente autocratice față de profesori, nu impuneți sarcini, ci consultați-vă cu colegii când planificați și organizați o activitate.
5.     Realizați o buna repartizare a responsabilităților la nivelul organizației, prin valorizarea competențelor și potentialului fiecărui membru al personalului.
6.     Evaluați în mod regulat activitatea desfășurată de fiecare angajat și nu uitați să dați mereu și feedback pozitiv.
7.     Lăudați realizările profesorilor și celebrați  împreună cu ei succesul echipei.
8.     Amenajați cancelaria ca loc de „încărcare a bateriilor”, unde profesorii pot să se și relaxeze, să bea o cafea etc.
9.     Nu încurajați bârfa și discuțiile neprincipiale.
10.  Niciodată, nici măcar atunci când greșesc, nu-i umiliți pe colegi cu observații dure, țipete și jigniri.

Pentru că profesori fericiți înseamnă elevi fericiți!

Succes!😊

luni, 17 decembrie 2018

Hai cu starea de bine în școli!


Am creat ieri o pagină de facebook, cu titlul „Starea de bine/ well being în școală” (aici), într-un moment de stare de bine 🙂, pentru școlile care vor să se reinventeze, adăugând în rețeta lor de succes și ceva „well being” pentru elevii și profesorii lor. Vom avea aici postări din analizele proprii și din experiența personală în educație, dar și informație reieșită din studiile și experiența altora, pentru care „well-being” este o temă de mare interes. Sper ca pagina să le fie utilă profesorilor cu care mă întâlnesc și care mă întreabă, adeseori, „care e treaba cu starea asta de bine, că tot auzim vorbindu-se despre asta în ultima vreme”. Dați și voi, cei care citiți, like paginii, vă rog, și hai cu starea de bine în școli! (16.12.2018, spre seară)

Starea de bine a elevilor în școală - domenii de acțiune

Când vorbim de asigurarea stării de bine a elevilor în școli, ne gândim la câteva domenii principale de acțiune. De exemplu, Ministerul educației din Australia, care are o experiență semnificativă în acest sens și politici educaționale specifice, se focalizează pe următoarele 4 domenii:

1. Cognitiv: dezvoltarea de abilități și deprinderi precum gândire critică, rezolvare de probleme, creativitate, flexibilitate și inovare.
2. Emoțional: a învăța despre emoții, a le înțelege și a le face față.
3. Social: dezvoltarea de relații cu alte persoane, a colaborării, comunicării, sentimentului de apartenență.
4. Fizic: dezvoltarea corpului, prin activitate fizică, obiceiuri de viață sănătoasă - somn, alimentație etc.

miercuri, 12 decembrie 2018

Vorba de educație - formula magică de „well being”


Iată formula magică pentru starea de bine a elevilor și „well being” în școli – profesori care îi ajută+relații bune cu colegii+fără bullying+părinți iubitori. It's that simple, cât un program dedicat, cu mecanisme și activități specifice, prin care toate acestea să se întâmple. E de bine, lucrăm la el, e pe agenda din 2019. #vorbadeeducație

O idee de Crăciun

photo credits -  aici

In școlile prietenoase, săptămâna de dinaintea Crăciunului e un prilej pentru copii și profesori să întărească comunitatea clasei/ școlii, să se simtă bine împreună împodobind spațiile pentru această sărbătoare: coronițe pe ușa claselor, un brad în clasă/ hol/ cancelarie, poșta Crăciunului etc.
Iată o idee de brăduț pentru ușa clasei : pe un format de glob dat de profesor, fiecare copil scrie:
- numele
- ce cadou vrea de Crăciun
- ce cadou va face familiei/ prietenilor
- 2 lucruri pe care le va face în vacanta de Crăciun
- 5 lucruri pe care le va face în 2019


Succes! 😃

( această postare face parte din seria noastră  de #idei mici pentru schimbări mari)