sâmbătă, 24 august 2019

Ca la Santana, let the children play

Inspirat sau nu de versurile faimosului cântec al lui Carlos Santana (Let the children have their way,
Let the children play
), titlul ultimei cărți a lui Pasi Sahlberg (una dintre vocile din educație pe care le ascult mereu și cu plăcere), e o pledoarie și un îndemn de a crea în școli și acasă mai multe momente de joacă fizică și intelectuală, în contrapondere la presiunea pusă de testele standardizate și la lipsa acută de mișcare.

În plus, ca urmare a unei documentări foarte serioase, pe care autorii au făcut-o atât prin analiza de studii, politici și rapoarte, cât și prin deplasări la fața locului și interviuri cu diverse persoane, găsim în carte și o colecție de exemple de bune practici din diferite colțuri ale lumii, din China și SUA, până în Scoția și Finlanda.

Pentru că, așa cum spun marile organizații mondiale care se ocupă de sănătate și educație, joaca și activitatea fizică sunt elementele de bază care formează la copii abilitățile de care au nevoie pentru a fi adulți de succes: creativitate și inovație, empatie, concentrare, răbdare, lucrul în echipă etc.

Pentru că, așa cum spune autorul, „play is how children explore, discover, fail, succeed, socialize, and flourish. It is a fundamental element of the human condition.”

Cartea a apărut la vânzare în această lună și sper ca Editura Trei să vadă acest post și să o traducă cât de curând.

si o poezie legată de temă, culeasă de pe twitter

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu