In a Vase on Monday

În fiecare luni, culeg flori sau plante din grădină și le aranjez într-un vas. Nu mi-e clar dacă asta are vreo legătură cu tema blogului, dar sunt sigură că această măruntă provocare săptămânală e micul meu exercițiu de creativitate, care m-a făcut să privesc cu alți ochi florile și plantele din jur. La urma urmei, și asta poate fi o formă de învățare. Sau un pic de mindfulness?

(din februarie 2015, ne-am mutat pe Timp în grădină)

(Thanks to Cathy of ramblinginthegarden for the In a vase on Monday idea)


In a Vase on Monday (2 februarie 2015) - mătăsoșii
Dacă e februarie, sunt mătăsoșii  mielușei sau mâțișori, lamb’s tails ori catkins -  de la o Salix chaenomeloides, o pussy willow, o salcie mâțișoară  din vecini.Voi planta și eu anul acesta, am văzut că e foarte iubită de albine și fluturi și păsări.

In a Vase on Monday (26 ianuarie 2015) - deschizători de drumuri
Primii, modești, deschizatori de drumuri, de multe ori îi uităm, căci in spatele lor vine, treptat, spectacolul tot mai eclatant al celor care vin după.


In a Vase on Monday (19 ianuarie 2015) - de-a bucătăreala
E greu să mai găsești ceva în grădină în această perioadă, noroc cu evergreenul buxus de ”pe toate gardurile” și bobițele roșii de gaultheria de pe terasă că am putut și azi să fac o vază. Care a juns în bucătărie, să mă inspire, că e și de-a bucătăreala săptămâna asta, cu rețete noi și alte nebunii.  In a vase on Monday (12 ianuarie 2015) - prima
E prima vază de luni din acest an, de întâmpinare, cu crenguțe din mirtul de pe terasă, că e semn de plăcută amintire a vremurilor bune, o floare de orhidee, că e mesaj universal de dragoste și înțelepciune, ceva vechi (mărul de metal) și ceva nou (vasul portocaliu pe care tocmai l-am cumpărat). An bun să avem!

 

 In a vase on Monday (29 decembrie 2014)  - păsări și stele
În ultima zi de luni din acest an, cu gândul la ce va să vină, a ieșit o vază veselă, din crenguțe de vișin, păsări și stele. Un an colorat să fie! In a vase on Monday (22 decembrie 2014) - 22
Cu muguri de decembrie de la magnolie, Gaultheria și recunoștință.Multă.


In a Vase on Monday(15 decembrie 2014) - pentru că au rezistat până acum în grădină, ultimilor boboci de trandafir  li s-a cuvenit o vază albă de ceramică din colecția nouă, compania elegantă a unor fire cu bobițe negre (ce surpriză să le descopăr azi în tufa de caprifoi!) și o ședință foto prelungită. 


In a Vase on Monday(8 decembrie 2014) - semn
Crenguţe de măr în apă, se zice că dacă înfloresc până la Anul Nou, e semn că 2015 va fi bun, roditor.


In a Vase on Monday (1 Decembrie 2014) - o vază  în spiritul zilei, cu crenguțe de vișin din vișinul nostru, alune din alunul nostru, hortensii uscate din grădina noastră și rug, că ni se potriveste ca nație, stăm noi cât stăm mai amărâți sub vremuri, dar și când înflorim, îi uimim pe mulți de ce suntem în stare). La mulți ani!

 
  In a Vase on Monday (24 noiembrie) – prima zăpadă, fire de Muehlenbeckia și  o floare  spectaculoasă de Helleborus niger sau  Christmas Rose sau spânz.


In a Vase on Monday (17 noiembrie 2014) – azi am vrut să fie una ”bine făcută” și un pic mai elegantă, că doar începem săptămâna cu speranța că vom prețui mai mult bunul simț, decența și adevărul ( trandafiri albi, tuia și trei fire de cyclamen).


In a Vase on Monday (10 noiembrie 2014) - știu că e încordare în jur și că vaza de luni pare nepotrivită, dar la mine în grădina natura își vede de mersul ei, iar arămiul e totuși culoarea lunii (plus că am vrut să aplic și “filler/spiller/thriller” rule).In a Vase on Monday (3 noiembrie 2014) - modestă, dar rezistentă această panseluță albastră de toamnă (vecinele sale arogante din grădină s-au ofilit de mult) 
In a Vase on Monday (27 octombrie 2014) - tămăduitoarea 
M-am gândit că într-un vas făcut din sticlă reciclată îi stă bine unei plante care, pe lângă faptul că este foarte frumoasă în grădini și că din frunzele ei se face salată, are și puteri vindecatoare. Valeriana roșie alungă neliniștea, insomnia, anxietatea.


 
In a Vase on Monday (20 octombrie 2014) - Indian summer 
20 octombrie, 20 de grade afară, năsturași prin iarbă, frunze crude de muscari abia ieșite și trifoi verde, verde. Vară indiană, ce mai? Cu ”The Doors”.


 
In a Vase on Monday (13 octombrie 2014) - tanti Stela. Azi n-am mai apucat să fac vaza de luni cu flori de la mine din grădină, căci m-am trezit la poartă cu vecina mea preferată, tanti Stela, care mi-a adus acest superb buchet de tufănele ”White Padre”. Iar Kira s-a băgat și ea repede în poză, să dea un pic de culoare locală.In a Vase on Monday(6 octombrie 2014) - neașteptatele
Azi am coborât în grădină cu gândul la un buchet de toamnă, frunze frumos colorate, crizanteme și măceșul de la intrare. In vază au ajuns însă boboci de trandafir și fire de lavandă. Se și spune că ”in October any wonderful unexpected thing might be possible.”


 
In a Vase on Monday (29 septembrie 2014) -8C
Forme și culori cât mai diferite am vrut azi, să dea un buchet creativ, surprinzător, obrăznicuț,
imposibil de băgat în tipare, așa, ca ei (cu clasa 8C și borcanul lor cu mesaje, la 10 ani de la absolvire).


 
In a Vase on Monday (22 septembrie 2014)-  de fapt, nu sunt din grădină azi, ci de pe terasă. Pentru că plouă și pentru că și mușcatele sunt flori!In a Vase on Monday (15 septembrie 2014) - rămășițele verii, aproape transparente. 
In a Vase on Monday (8 septembrie 2014) - de obicei, îi spun caprifoi, dar azi i-am zis pe celălalt nume, că e sărbătoare, deci mâna Maicii Domnului și un gând bun pentru Marii.

 
In a Vase on Monday(1 septembrie 2014) - înăltuțe toate azi, și romanticul flox, și cele câteva frunze de yucca, și cana din Muntenegru.
 
In a Vase on Monday (25 august 2014) – flori ca focul am cules azi, Trompeta americană și trandafirul Orange Star, mi s-a părut că tot soarele verii s-a scurs doar în ele.


 
In a Vase on Monday (18 august 2014) - slowly slipping into September, with hydrangea (hortensii).

 
 
 In a Vase on Monday (11 august 2014) - pe canicula si cu gandul la mare am pus lobellia albastra(deep blue star) si cateva fire de lavanda intr-un vas de sticla in forma de melc, langa care si - au gasit locul pe terasa niste pietre cu gaura si agate din golful de la 2 Mai si o stea de mare de pe plajele croate.


 
In a Vase on Monday (4 august 2014) - azi nu puteam să scap această culoare specială, dar repede trecătoare, de alb-verzui, a hortensiei paniculata ”Limelight”. Însoțită de câteva rămurici de iederă (wax ivy) și frunze crude de hydrangea, s-au așezat bine într-un vas de aceeași culoare, adus din Egipt. Și, pentru că în final mi s-a părut că seamană cu o barcă, vasul a ajuns, inevitabil, pe raftul cu ghiduri de călătorie.


 
In a Vase on Monday (28 iulie 2014) - pentru că am cules câte o floare din fiecare soi care e acum înflorit în grădină, azi a ieșit un buchet foarte colorat, așa, ca vara, la final de iulie.


In a vase on Monday (21 iulie 2014) - în dimineața asta însorită de luni și de vacanță am ales florinbunda europeana, un trandafir roșu - carmin absolut special, câteva frunze de crini și un vas cumpărat într-o vară din studenție.
 
In a vase on Monday (14 iulie 2014) - azi o combinație de albastru-mov și alb, adică iberis umbrellata, veronica spicata baby white, un fir de balloon flower, două petunii, două pansele și o floare de hydrangea macrophylla.


In a vase on Monday(30 iunie 2014)  - astăzi am avut flori culese de Miruna de la munte - margarete și câteva fire de garofițe roz și mușcata diavolului.Le stă bine lângă clopotul cumpărat de la artistă din Cucuteni, Iași, care aude cum cântă pământul -Ioana Sandrina Mihuleac.
 
In a vase on Monday (23 iunie 2014) - regina nopții & hortensii.In a vase on Monday (16 iunie 2014) – pentru că plouă, azi am luat de pe terasă câteva fire de margarete, sporul casei, petunii mici& lobularia maritima oriental nights.


In a vase on Monday (9 iunie 2014)- iasomie&physocarpus 'Diabolo'&hortensie &pietre din Roviny&pasari din metal din Scotia.
In a vase on Monday (2 iunie 2014) - clopotei de margean (Coral bells) si bujori.

2 comentarii: