Sunt atâtea alte priorități în sistemul de învățământ, dar nu, noi avem un fix, salarizarea profesorilor pe bază de performanță, tot se revine la ea de câțiva ani.
Am mai scris despre acest subiect acum doi ani (vezi AICI ), e un demers extrem de dificil pentru sisteme mult mai dezvoltate decât al nostru, așa cum precizează și Andreas Schleicher în articolul recent publicat de EduPedu: „salarizarea pe bază de performanță este una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație.”
În primul rând, la noi nu s-a definit performanța, ce înseamnă ea? Nu e ușor să definești reușita unui profesor, nu înseamnă doar rezultate la examene, teste și olimpiade, ci, în primul rând, valoare adăugată, adică ce am adus ca profesor în plus la evoluția unui copil și progresul lui de la an la an. A aduce un copil de la nota 4 la 5 este performanță.
Apoi, nu cred că avem în acest moment capacitate instituțională la nivel de sistem să facem acest lucru, nu avem evaluatori pregătiți, standarde de performanță create, mecanisme de monitorizare și măsurare a progresului și date disponibile. Pur și simplu NU PUTEM, nu suntem în stare.
Așa cum am scris aici acum un an (https://ancatirca.blogspot.com/.../despre-evaluarea...), eu nu cred că cineva din afară poate face evaluarea activității profesorilor unei școli, e o problemă a managementului școlii respective. Dacă avem directori buni, avem și evaluări ale profesorilor bune.
Ce înseamnă o evaluare eficace a profesorilor? Nu înseamnă completarea mecanică a unei fișe tip de evaluare, una depășită și nefuncțională cum este în prezent, ci înseamnă un proces derulat la nivelul școlii, cu timp și proceduri pentru observații, feedback, discuții individuale și furnizarea de sprijin pentru îmbunătățirea activității la clasă.
Dacă se va întâmpla ce dorește domnul prim-ministru (ce ironie, cine vorbește de performanță!), pe baza unei așa-zise cerințe a OECD ( care, de fapt, nu există, eu nu am identificat-o în documentele lor), prevăd că va fi încă o intervenție, ca atâtea altele din ultimii ani, care, în loc să dea forță și să întărească sistemul nostru de educație atât de slăbit, îl va deregla și mai mult.
La revedere cancelarii colaborative, etos prietenos la nivel de școli...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu