vineri, 12 iunie 2020

Vorba de educație - a mai trecut un an școlar


Acum, că a (au) mai trecut un an școlar, cred că se cuvine să le fim recunoscători acelor profesori din școlile noastre care, în ciuda greutăților de tot felul, cu pandemia care le-a schimbat stilul de predare și viața și făcând slalom printre politici educaționale ambigue și propriile credințe și valori, au semnat zi de zi condica în școlile noastre, au intrat la ore și față în față, și online, și-au făcut treaba cum au știut ei mai bine, s-au întâlnit cu copiii României și le-au arătat că le pasă de ei și, cel mai important, au făcut ca sistemul de învățământ să continue, totuși, să funcționeze. 

In fotografie e cununița de absolvire pe care Sorina a făcut-o cu ❤️pentru fiecare elev al său de clasa a II-a și am ales-o pentru că eu cred că e un mod care respectă regulile impuse de pandemie, unul simplu, creativ și nefestivist de a marca finalul de an și pentru că mi-a amintit de ce a spus cândva Mihai Șora, un citat mare cât o carte de pedagogie: „obișnuiesc să spun că orice copil este un mănunchi de posibilități. Iar – pentru ca mănunchiul acela să nu devină mătură ori buchet omagial pentru un stăpân vremelnic, abuziv sau întâmplător – el trebuie să fie, din capul locului, bine închegat, firele lui să rămână laolaltă oricât de tulburi ar fi vremurile, oricât de aspră ar fi istoria prin care trece, care îl zgâlțâie sau îl aruncă în șanț. Să aibă – cu alte cuvinte – conștiința propriei consistențe de mănunchi.”

Vacanță plăcută, dragi profesori și elevi!

2 comentarii:

  1. Minunata aceasta"coronita" care strânge în împletitura sa esenta valorilor autentice, umane și culturale. Ma înclin in fata dascălilor care au demonstrat ca daca vrei poți si dacă poti vei face ca scoala sa isi atingă telul in orice context. Când faci meseria din suflet și cu mult drag poți darama munții.

    RăspundețiȘtergere