marți, 7 mai 2024

Un nou curriculum în Republica Moldova



Republica Moldova are de azi un nou concept de dezvoltare a curriculumului școlar, a cărui viziune generală este de „a alinia curriculumul național la nevoile pieței muncii, la provocările globale și de a asigura competitivitatea elevilor la nivel internațional.”

Pe scurt, va fi un curriculum mai flexibil, cu mai puține discipline de studiu, care va da și posibilitatea elevilor să aleagă ce vor studia, în funcție de competențe și interese.
În plus, se va pilota și un model de plan cadru alternativ, care va putea fi implementat de școlile care vor dori să facă asta din 2025. Adică, pilotare așa cum trebuie, toate școlile implementează aceeași intervenție, nu fiecare face ce vrea, cum se face la noi marea pilotare.

Conceptul răspunde așteptărilor societății privind descongestionarea curricula școlară, relevanța studiilor pentru realizarea nevoilor, aptitudinilor și intereselor elevilor, valorificarea noilor educații, timpului pentru instruire, optimizării efortului cognitiv al elevilor și asigurării unui curriculum relevant, accesibil și coerent. Documentul conține un set de valori și principii, un profil de formare cu descrierea competențelor cheie vizate, finalitățile pe cicluri de învățământ, variante de planuri-cadru, modalități de implementare a reformei curriculare și foi de parcurs, adică planificarea intervențiilor vizate.
Bravo, Republica Moldova!

Documentul poate fi citit AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu