vineri, 11 ianuarie 2019

Cum să vorbești bine în public


foto din arhiva personală
  
Discursul impecabil de aseară al dlui Donald Tusk la evenimentul de marcare a preluării de către România a Președinției Consiliului UE mi-a adus aminte de cum îi învățam pe copii să vorbească în fața clasei pe vremea când eram profesoară și de un text pe care l-am scris acum mulți ani, prin 1998, când, la rândul meu, învățam să fac prezentări pe o temă și să vorbesc în fața unui auditoriu. Iată-l:

Ca profesori, directori, traineri sau în multe alte situații, suntem deseori puși în situația de a vorbi unui grup, a ține un discurs sau a face o prezentare în cadrul unui atelier (workshop), al unei conferințe, al unei vizite în școală, al unei ședințe cu colegii etc.A vorbi în public nu este neapărat o chestiune de talent oratoric, ci, mai degrabă, rezultatul unei pregătiri prealabile foarte bune. Iată câteva sfaturi de avut în vedere pentru a avea succes:

Inainte de prezentare/ discurs:
  • obtineti câteva informații despre publicul căruia urmează să vă adresati (educație, așteptări, atitudine față de tema prezentării etc.);
  • structurați prezentarea/ discursul în 3 părți (introducere, cuprins, concluzie) și pregătiți-vă pentru fiecare cu multă atenție. Incercați să anticipați întrebările care vi s-ar putea pune, în special întrebările „incomode”;
  • pregătiți slide-urile/ alte materiale pe care le veți utiliza în prezentare;
  •  pregătiți echipamentele necesare: flipchart, videoproiector etc.;
  •  aranjați scaunele în sala unde are loc prezentarea în formă de „U”, pentru a interacționa eficient cu grupul;
  •  pregătiți materiale scrise ce urmează a fi distribuite și aranjați-le pe o masă exact în ordinea în care le veți distribui.
In timpul prezentării/ discursului:
In introducere:
  • captați atentia, folosind un citat/ proverb, relatând o întâmplare, făcând o declarație surpriză, adresând o întrebare publicului,  spunând o glumă etc.
     In cuprins:
  • prezentați tema/ teza și argumentele care o susțin;
  •  dați exemple personale;
  •  folosiți analogii, enumerări, comparația și contrastul.
In incheiere:
  • formulați rezumatul ideilor/ concluzii ale temei prezentate;
  •  terminați într-o notă puternică, în mod memorabil;
  •  solicitați întrebări.
După  prezentare/ discurs: 
  •  petreceți câteva minute cu persoane din grupul pentru care ați vorbit și arătați-vă disponibilitatea pentru discuții legate de temă si viitoare colaborări / întâlniri;
  •  faceți schimb de cărți de vizită.

ATENTIE!

😊Respectați-vă publicul: ei au ales să vină la prezentarea dvs. si, mai ales, toți avem de învățat de la alții, indiferent de vârstă sau pregătire. Respectul se arată prin punctualitate dvs. și prin profesionalismul cu care ați pregătit cele mai mici amănunte ale prezentării dvs.

 😊Purtați o vestimentație în acord cu publicul: unei persoane care se adresează unui public mai în vârstă decât ea i se recomandă o ținută formală, elegantă, lipsită de accesorii care atrag atenția. Dimpotrivă, unui prezentator mai în vârstă decât auditoriul i se recomanadă o ținută formală, cu câteva elemente de modernitate care să asigure o apropiere între vorbitor și auditoriu.
😊Asigurati-vă că discursul dvs. este interactiv, motivați și implicați publicul în prezentare și acordați-i posibilitatea să pună întrebări. Incercați să implicați publicul cu o întrebare incitantă în primele 5 minute ale prezentării.
😊Fiți deschis, sincer și motivat și creați o atmosferă relaxantă și relaxată. Din când în când, în timpul prezentării puteți să vă așezați pe un scaun ( de exemplu, atunci când vorbiți cu suport pe videoproiector) sau să vă sprijiniți de o masă: transmiteți astfel mesajul că situația este una de lucru, nu de spectacol. 
😊Vorbiți clar și tare și  folosiți-vă vocea pentru a da dinamism, pentru a nuanța prezentarea. Dacă vorbiți într-o sală mare, cereți un  microfon.
😊Faceți glume care au legatură cu subiectul.     Evitați glumele care ar putea,  fie si pe departe, să jigneasca pe cineva din public.
😊Mentineți contactul vizual cu asistența, cu toți participanții /cu cât mai mulți participanți.
😊Nu depășiți timpul alocat și proiectati-vă prezentarea astfel încât să fie timp pentru întrebări din partea publicului.
😊Acceptați orice întrebare care vi se pune, oricât ar fi de incomodă, și arătați-vă aprecierea pentru calitatea întrebării mulțumind pentru întrebare sau spunând cât de interesantă sau potrivită este. Oricum, vă veți formula răspunsul așa cum doriți dvs.
😊Folosiți un suport vizual pentru a susține prezentarea verbal.
😊Dacă folosiți slide-uri, aveți în vedere ca ele să conțină doar probleme cheie ale prezentarii verbale și să fie scrise cu caractere mari. In niciun caz nu copiați pe slide texte compacte scrise cu caractere mici.
😊Nu citiți textul de pe slide-uri stând cu spatele la auditoriu.

😊Pe foile de flipchart scrieti mare și nu stați cu spatele la auditoriu când scrieți/ desenați.

 😊Fiți calm și  nu intrați în panică în momentele de criză. Verificați chiar înainte de prezentare (nu cu o zi înainte!) aparatura pe care o veti folosi. Orice s-ar întâmpla, țineți minte că publicul este format din oameni ca și dvs. și că, glumind eventual, puteți ieși din orice impas.
😊Repetați prezentarea înainte de eveniment pentu a vă asigura de coerența ei și de succesiunea logică a conținuturilor.
😊 Cronometrați-vă, să vedeți dacă vă veți încadra în timp.  Calculați 5 minute în plus pentru situațiile neprevăzute.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu