marți, 5 octombrie 2021

Mesajul meu pentru Ziua Eduației 2021


Au trecut aproape 2 ani de când ne confruntăm cu pandemia de covid 19, care a avut și are urmări grave asupra educației. S-au închis școlile, s-a învățat online, s-au redeschis școlile și v-ați reîntâlnit elevii. Iar 𝙫𝙤𝙞 𝙖𝙩̦𝙞 𝙛𝙤𝙨𝙩 𝙢𝙚𝙧𝙚𝙪 𝙖𝙘𝙤𝙡𝙤, 𝙞̂𝙣 𝙞𝙣𝙞𝙢𝙖 𝙚𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩̦𝙞𝙚𝙞. 
 
Pandemia ne-a arătat cât sunteți de valoroși pentru întreaga societate, dar și cât este de grea această profesie. V-ați adaptat rapid la învățarea la distanță, ați pornit de la zero, ați avut grijă de elevii voștri, ați făcut ca răul adus învățării să fie cat se poate de mic, v-ați dus la școală într-o perioadă dificilă și datorită vouă sistemul de învățamânt a continuat să existe. Și 𝙫𝙤𝙞 𝙖𝙩̦𝙞 𝙛𝙤𝙨𝙩 𝙢𝙚𝙧𝙚𝙪 𝙖𝙘𝙤𝙡𝙤, 𝙞̂𝙣 𝙞𝙣𝙞𝙢𝙖 𝙚𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩̦𝙞𝙚𝙞. 
 
ASTĂZI, 5 octombrie 2021, este ziua voastră, ziua profesorilor din fiecare colț de lume. Este un 5 octombrie mai plin de semnificații ca oricând, în vremuri în care pandemia a adăugat alte provocări importante unor sisteme de educație deja cu probleme, cum este și al nostru. După un an și jumătate de criză profundă, în 2021 această zi cred că este despre sprijinul de care profesorii au nevoie pentru a vindeca educația, pentru că, așa cum menționează și tema UNESCO din acest an, voi sunteți în centrul acesteia, 𝙫𝙤𝙞 𝙨𝙪𝙣𝙩𝙚𝙩̦𝙞 𝙞𝙣𝙞𝙢𝙖 𝙚𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩̦𝙞𝙚𝙞. 
 
Pentru a vindeca educația în anii care urmează este nevoie de analize ale efectului pandemiei asupra profesorilor, este nevoie de politici educaționale de sprijin eficace, este nevoie de planuri și programe naționale prin care să dezvoltăm potențialul fiecărui profesor din această țară. Este nevoie să ne asigurăm că profesorii noștri sunt într-o stare de bine, că vor fi sănătoși, că sunt respectați, și plătiți conform importanței muncii lor. Este nevoie de investiții în formarea profesională a profesorilor, in special pe teme de pedagogie digitală, este nevoie să îi implicăm în luarea adeciziilor, să le auzim vocea, să îi apreciem și să ii respectăm, pentru că 𝙚𝙞 𝙨𝙪𝙣𝙩 𝙨𝙞 𝙫𝙤𝙧 𝙛𝙞 𝙞𝙣𝙩𝙤𝙩𝙙𝙚𝙖𝙪𝙣𝙖 𝙞𝙣𝙞𝙢𝙖 𝙚𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩̦𝙞𝙚𝙞. 
 
La mulți ani, dragi profesori!
(5 octombrie 2021, mesaj pentru profesori scris pentru Editura Corint )
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu