duminică, 1 octombrie 2023

Pedagogul anului în Republica Moldova

 


 
Știți că îmi place mult ce fac colegii din Republica Moldova pentru educație și nu pot să nu vă arăt cum își premiază ei profesorii cei mai buni. Mă bucur și pentru că mulți profesori din RM mă urmăresc și se inspiră din ceea ce scriu despre educație.
Pedagogul anului e o competiție anuală, derulată în 3 etape, locală, raională și republicană, pentru trei categorii: educatori, învățători și profesori din învățământul gimnazial și liceal. Ministerul are tot ce îi trebuie pentru a organiza acest concurs, metodologie clară, criterii de evaluare, probe serioase, adică „CV, sugestii metodologice în baza temei de сеrсеtаrе profesională, о secvență curriculară), un test complex la psihopedagogie, о оră рublică сu elevi necunoscuți, (45 min. pentru desfășurare și 5 min. pentru autoevaluare), o temă pentru асаsă (5 minute), în care concurentul prezintă uп discurs cu genericul ,,îп numele viitorului", filmulețe făcute de ei și incluse în portofolii. Adică, seriozitate, criterii și probe relevante, cu jurii de specialiști în educație, nu din mediul de business, adică, o lecție pentru cine mai dă premii și pe la noi.
Ieri, într-un cadru impresionat și o atmosferă de sărbătoare, pe care nu am văzut-o niciodată la vreo întâlnire oficială de la noi, alături de președinta țării, Maia Sandu, de un ministru al educației plin de energie și de 5000 de profesori din toață țara au fost premiați cei 9 pedagogi ai anului 2023 din 55 ajunși în faza republicană.
Priviți, bucurați-vă de ce vedeți și întristați-vă, la gândul că noi suntem așa de departe... în urmă.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu