(foto din arhiva personală) |
”Nu legea, nu cartea, regulamentul, revizorul, inspectorul ori ministrul fac şcoala. Ci o faci zilnic, tu, cel care te sui la catedră. De felul cum te-ai gândit (sau nu te-ai gândit) la lecţie, de chipul cum priveşti (ori nu priveşti) pe copii, de metoda cu care explici (sau nu explici) lecţiile.
De fiecare cuvânt, de fiecare gest al tău atârnă soarta viitoare a învățământului. Dacă tu eşti dascăl adevărat, poate întregul univers să fie hâd şi şubred ca o şandrama veche, tu, în sfera şcolii tale eşti izvor de lumină, de frumuseţe şi armonie, fiindcă tu eşti pentru copil centrul universului.
Cine are fire de dascăl, aproape că împlinește singur toate lipsurile câte se ating de școala lui. Cine nu calcă a dascăl, poate să aibă la îndemână întreg bugetul țării doar pentru școala lui și tot nimica nu va face. Iar dovada ne stă înaintea ochilor: de ce cutare institutor de la Galați are o școală model, de care nu s-a atins învălmășeala războiului? De ce cutare dascăl dobrogean a ajuns cunoscut în toată țara? De ce în mijlocul Brașovului e adorat cutare profesor ursuz, care e lumină și voie bună de câte ori e în mijlocul școlarilor? De ce cutare… dar nu mai pomenesc de alte pilde, deși aș putea înșira mai multe, căci nu e județ sau oraș în care să nu arate lumea pe anume povățuitor al copiilor, care e cu adevărat al copiilor. Unde stă cheia succesului? Răspundem cu un singur cuvânt: în personalitatea lui….Din ziua întâi, din ceasul întâi copiii văd (apoi văd și părinții) că Domnul cutare e profesor …el e cartea, el e legea, regulamentul directorul, inspectorul și ministerul acelei școli. Prin urmare, nu e vorbă deșartă, ci fapt pipăit în fiecare clipă, că adevăratul reformator al școalei e cel care stă la catedră, dacă e om.”(Simion Mehedinți)
(sursa citatului - Ceahlaul, 15.09.2014)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu