joi, 12 ianuarie 2023

Legile educației, din nou (10)

 O luăm de la capăt cu legile educației, am trecut de la varianta Câmpeanu, atât de contestată, cu examen de admitere la colegiile naționale, la admitere în toate liceele, adică, și mai rău: „orice liceu care își dorește va putea organiza examen propriu de admitere la toate profilurile sau doar la o parte dintre ele” ( scrie presa despre varianta prezentată azi în Coaliție). Atât s-a putut. Despre echitate vorbim frumos doar prin conferințe.

Iar în caz că voiați să știți cine sunt experții care vor analiza noua lege, iată-i:
„Liderii partidelor din Coaliția de guvernare, adică Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) vor face parte din comisiile de experți care vor analiza noua variantă a proiectelor de Legi ale educației, au declarat pentru Educație Privată surse politice.”
 
Asta, în timp ce avem o problemă, avem bani, miliarde de euro alocați prin PNRR, și ne mișcăm foarte încet. Pentru 2022 avem doar câteva ținte la care s-a lucrat și multe altele neabordate. Iată-le pe cele care ar fi trebuit atinse în anul trecut ( dacă nu știu eu și s-a făcut ceva, vă rog să spuneți):
❓Semnarea contractelor cu operatorii publici (municipalități) pentru construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe.
❓Intrarea în vigoare a ordinului ministerial de utilizare a instrumentului MATE la nivel național.
❓ Intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern de aprobare a Metodologiei de organizare a rutei duale complete și a noilor calificări rezultate din ruta duală completă.
❓Intrarea în vigoare a Ordinului ministerial (MO) pentru asigurarea unor standarde de echipare a școlilor cu echipamente tehnologice și resurse pentru scop educațional online și pentru asigurarea unui impact durabil al investițiilor propuse. (Noul ordin ministerial va defini standardele minime privind echipamentele tehnice pentru școli pentru a asigura calitatea activităților educaționale desfășurate în mediul virtual și prin intermediul tehnologiei virtuale).
❓Intrarea în vigoare a legii care stabilește profilul viitorului cadru didactic privind competențele digitale și modalitatea de evaluare a competențelor digitale în cadrul examenelor de grad didactic.
❓Intrarea în vigoare a modificărilor cadrului legislativ privind sporirea calității mediilor de învățare.
❓Semnarea contractului de asistență tehnică pentru elaborarea Planului de măsuri de reformare a guvernanței, inclusiv a programului de formare și îndrumare pentru manageri și inspectori.
❓Semnarea contractelor de granturi destinate centrelor tehnologice inovatoare din universități.
❓Semnarea contractelor pentru o schemă de grant pentru digitalizarea Consiliului Național al Rectorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu