sâmbătă, 6 noiembrie 2021

Unde este vocea profesorilor și a directorilor?


În general, mă iau după ce spun experții în domeniu, citesc, mă informez și îmi fac o părere. E păcat că nu fac asta și decidenții, dar nu mă miră, avem așa un talent de a ne înconjura nu de cei mai buni, ci de tot felul de oameni slab pregătiți, care să ne spună ce frumoși și deștepți suntem.
 
Poimâine reîncepe școala, iar singurul criteriu pentru online sau fizic este rata de vaccinare a profesorilor, să fie peste 60% ( de ce nu, 50 sau 70?), o măsură catastrofală, care va avea efecte cumplite peste scurt timp, nu spun eu, spun experții a căror părere nu a contat în luarea acestei decizii.
 
„𝐏𝐫𝐚𝐠𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐢 𝐦𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝟑 𝐥𝐚 𝐦𝐢𝐞. Școlile se închid ultimele trebuie să însemne că totul se închide pentru a se păstra școlile deschise nu invers, păstrăm școlile deschise pentru că nu vrem sa închidem nimic. 
 
Școala reprezintă în Romania un catalizator epidemic datorită particularităților sociale și modului de organizare a sistemului școlar. 
 
Riscul infectării este de asemenea asimetric. Astfel, dacă un părinte care merge la muncă își infectează copilul care stă acasă, riscul de boală gravă pentru copil este foarte scăzut. Însă dacă un copil care merge la școală își infectează părintele care stă acasă pentru a se proteja de boală, riscul de boala gravă pentru părinte este foarte ridicat. 
 
După pragul de 6 la mie riscul devine catastrofal atât pentru părinți cât și pentru copii, pentru că probabilitatea de apariție a unui caz de COVID-19 în fiecare clasă la 14 zile după depășirea acestui prag devine 100%. 
 
„Menținerea școlilor deschise după 6 la mie a dus la decesul a zeci de profesori și sute de părinți. Povara umanitară pe termen lung devine incomparabil mai gravă decât pierderea școlară.” (Octavian P Jurma)
 
„În condițiile actuale – transmitere masivă intra-comunitară – școala ar trebui să continue online de luni, Ministerul Educației nu a asigurat testarea, distanțarea și ventilația în clase. ” (Razvan Chereches)
 
 În plus, există comunități în România, sate și comune care nu au niciun caz de Covid, dar în care rata de vaccinare din școală nu este de peste 60%, prin urmare copiii vor învăța online în respectivele localități.

Unde este vocea profesorilor și a directorilor, unde sunt organizațiile profesionale, care în alte țări au un cuvânt de spus în luarea deciziilor?

2 comentarii:

  1. Buna seara!
    Cum pot participa la webinarul de pe 10.11.2021 ?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rog sa ma contactati pe mail ( a se vedea la contact) sau pe facebook pe mess.

      Ștergere