miercuri, 26 ianuarie 2022

Drum deschis către OECD


Mă bucur să anunț că ieri, Consiliul OECD ( dacă vorbim de educație, sunt cei cu PISA, rapoarte și analize etc.) a decis să deschidă discuțiile privind aderarea României la acest organism (https://www.oecd.org/.../Letter-to-H-E-Mr-Nicolae-Ciuca...).
 
Urmăresc de mulți ani, promovez aici, la cursuri și pe blog ( https://ancatirca.blogspot.com/search/label/OECD) ceea ce face OECD pentru educație și le admir profesionalismul și dăruirea cu care lucrează.
 
Nu va fi ușor și sper ca România să răspundă cu responsabilitate acestei deschideri și să se asigure, așa cum recomandă OECD, „că împărtășește valorile membrilor, inclusiv păstrarea libertății individuale, valorile democrației, statul de drept și protecția drepturilor omului, economiile de piață deschise, comerciale, competitive, durabile și transparente. România va trebui să promoveze o creștere economică durabilă și favorabilă incluziunii și să abordeze schimbările climatice, inclusiv stoparea pierderilor cauzate de defrișări.”
 
În plus, vor fi necesare modificări ale legislației, politicilor și practicilor țărilor candidate pentru a le aduce în conformitate cu standardele și cele mai bune practici OCDE, pe aspecte prioritare precum investițiile, progresul în guvernanța publică, eforturile de integritate și anticorupție, precum și protecția eficientă a mediului și acțiunile privind schimbările climatice.
 
Pe educație, nu s-a luat nicio măsură în urma recomandărilor făcute de studiile OECD privind educația din România sau de cele privind educatia în pandemie.
 
Avem încă o șansă, sper să nu o ratăm, succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu