luni, 1 aprilie 2013

Bird education



Foto din arhiva personală - Australia

1 aprilie este și Ziua păsărilor și m-am bucurat să văd că ea va fi marcată în țară prin tot felul de activități frumoase, inclusiv prin acțiuni în școli (în județul Alba se organizează de câtiva ani buni chiar un concurs național adresat grădinițelor și școlilor, intitulat Ziua Internaţională a Păsărilor”, iar sucursala  Brașov a Societății Ornitologice Române (SOR)) a implicat câteva școli în mini-proiecte specifice).

Sunt probabil inițiative punctuale, dar care se vor extinde și se vor dezvolta cu siguranță în următorii ani, pentru că domeniul este extrem de atrăgător, iar potențialul educativ este foarte mare. În SUA, de exemplu, există multe organizații specializate în derularea de programe și proiecte ce își propun conștientizarea publicului larg, și în special a copiilor, în legătură cu rolul și importanța păsărilor în lumea în care trăim. Au fost create numeroase resurse educaționale, chiar și bird curricula – a se vedea, de exemplu, 

În școli, astfel de activități pot fi organizate în cadrul calendarului anual de activități educative, al săptămânii Școala altfel sau al unui club/ cerc organizat ca activitate extracurriculară. Un model de acțiune care a avut un succes deosebit în rândul copiilor și pe care l-am propus în cadrul unui proiect de prevenire a abandonului școlar a constat în organizarea unor ateliere de lucru pentru realizarea de căsuțe pentru păsări și amplasarea lor în copacii din apropierea școlilor. Este un tip de activitate care nu numai că este pe placul copiilor și le dezvoltă atitudini responsabile față de mediul înconjurător, dar îi învață să lucreze în echipă, să planifice și să organizeze confecționarea unui obiect, să se autoevalueze etc.
Școala Ungureni Râncaciov, Dâmbovița, 2012
Școala Ungureni Râncaciov, Dâmbovița, 2012
Școala 2 Titu, Dâmbovița, 2012
Școala Ungureni Râncaciov, Dâmbovița, 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu