luni, 8 aprilie 2013

Khan Academy - o lecție de reinventare a educației


UNESCO estimează că în următorii 30 de ani vor avea parte de educaţie de nivel superior mai multe persoane decât în toată istoria omenirii, iar acest lucru este posibil datorită internetului și noilor tehnologii, care facilitează accesul direct la cunoaștere al tuturor celor interesați.
Khan Academy (https://www.khanacademy.org/) este o inițiativă online despre care se spune deja că a schimbat educația și viața pe Terra. Este o platformă înfiinţată într-un mic birou de Salman Khan ( un american născut în New Orleans, din mamă indiancă și tată originar din Bangladesh), care oferă gratuit, oricărei persoane interesate, de orice vârstă și profesie, din orice colț al lumii (conform propriului slogan - A free world-class education for anyone anywhere) peste 4 000 de videoclipuri educaţionale, pe teme ce variază de la matematică şi fizică la istorie, medicină și artă, un software ce le permite profesorilor şi părinţilor să evalueze care părţi ale materiei au fost însuşite de studenţi şi o knowledge map/hartă a cunoaşterii care înregisterază evoluția studentului.

Astăzi, peste 3,7 milioane de studenţi virtuali accesează site-ul în fiecare lună, iar Khan investeşte în traducerea cursurilor în tot mai multe limbi pentru a se apropia de ţelul propus: oferirea unei educaţii de calitate, în mod gratuit, tuturor celor ce o doresc.

În ultimii ani, Khan Academy a primit sprijin financiar din partea Bill & Melinda Gates Foundation și Google, iar în 2012 TIME l-a inclus pe  Salman Khan în lista anuală a celor mai influenți 100 de oameni din lume.

În prezentarea de mai jos, Salman Khan  vorbește despre cum și de ce a creat Academia Khan, demonstrează eficacitatea exercițiilor interactive și apelează la profesori să renunțe la scenariul tradițional din clase și să dea elevilor lecții video de urmărit acasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu