marți, 20 ianuarie 2015

2 idei pentru încurajarea lecturii în școli

foto credits:Reading Book, Kristina Digman, Art, Kids Illustration, Julkalender 2012
O imagine frumoasă distribuită azi pe facebook de RWCT International mi-a amintit de două idei de încurajare a lecturii în școli:

1.Toată școala citește – timp de 15 minute, într-un anume moment al săptămînii sau chiar în fiecare zi, la o oră stabilită, toată lumea din școală – elevi, profesori, director, femei de serviciu, administrator etc. – lasă orice are de făcut și citește (am aplicat această idee într-o școală și ea funcționează, dacă este bine prezentată tuturor celor implicați și se pun la dispoziție resurse – cărți, ziare, reviste etc.)


2.Un club de lectură înființat ca activitate extraclasă și completat cu un club online. Membrii clubului pot fi copii din școală cărora le place să citească, 1-2 profesori coordonatori, 2-3 părinți, iar activitățile pot consta în întâlniri pentru lectură/ discutii despre anumite cărți citite, întâlniri cu autori, vizite la biblioteci, vizionarea unor filme care au la bază cărți etc. În cadrul întâlnirilor de club, în funcție de nivelul de pregătire al copiilor, se citesc fragmente din cartea recomandată de către coordonatorul clubului, copiii citesc ei înșiși fragmente, se discută despre temă, personaje preferate, pasaje preferate etc., se creează un produs care are legătură cu tema cărții: eseu, desen etc. Pe blogul Clubului online se postează impresii despre cartea citită (am înființat astfel de cluburi în trei școli cuprinse într-un proiect și experiențele au fost reușite și pe placul copiilor).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu