miercuri, 26 august 2020

De făcut acum, check list și 20 de sfaturi pentru directori


photo din arhiva personală - biroul din grădină

Azi mi-am luat frumos laptopul și am coborât în grădină. M-am sculat cu gândul să scriu un articol practic  despre ce aș face eu, de azi, dacă aș (mai) fi directoare de școală, în această perioadă grea, de război” cu o pandemie periculoasă. Așa că iată-mă, din nou, cu această pălărie pe cap, una care mi-a fost tare dragă și pe care am purtat-o timp de 8 ani, reformând o școală de provincie care, prin 2004, era recunoscută de minister și experți ca cea mai inovatoare din România (dacă vă întrebați, azi nu mai e așa!!).

Prin urmare, dacă ești director de școală și vrei cu adevărat  ca școala ta să fie bine pregătită pentru a începe acest nou an școlar ALTFEL, ar trebui, împreună cu CA și profesorii tăi:

➤Să analizezi ce a mers și ce nu a mers în perioada anterioară de învățare la distanță și să iei măsuri de îmbunătățire în semestrul I.

➤Să vorbești  cu fiecare profesor în perioada 1-14 sept. și să analizezi pentru fiecare disciplină cum a fost parcurs curriculumul și să faceți împreună planuri de recuperare.

➤Să citești cu creionul în mână regulile privind redeschiderea școlilor. 

Să te zbați pentru a se face testarea profesorilor și elevilor. 

Să faci curat lună în școală, să vopsești, să zugrăvești, să repari, să tunzi iarba și să aranjezi curtea și grădina, să sticlească toaletele și toate spațiile de învățare. Ia legătura cu inspectoratul pentru a mări numărul de norme pentru personalul de întreținere.

 Să montezi chiuvete cât de multe și dispensere cu dezinfectant pe holuri, în clase și în curtea școlii (știu, e greu acum, dar poate te-ai gândit din timp). 

Să refaci traseele de intrare și ieșire din școală.

➤Să pui afișe în clase, pe holuri, oriunde, cu regulile de păstrat în școală.

➤Să împarți colectivele de elevi mari în 2 grupe și să îi aduci în 2-3 schimburi, dacă se poate. Ia legătura cu ISJ să îți spun cum vor fi plătiți profesorii care vor face ore suplimentare sau dacă îți trimit cadre noi.  

Să pregătești sălile de clasă pentru max. 15 elevi, cu pupitre distanțate la 1,5-2 m. Dacă nu ai spațiu necesar, vorbește cu primarul să găsiți în oraș și alte clădiri în care să învețe copiii ( probabil că ai făcut-o până acum , căci și acestea trebuie pregătite, igienizate etc.). 

Să amenajezi spații de învățare, clase în aer liber, în curte, în grădină, vezi ce idei am dat AICI. 

➤Să te asiguri că ai tot ce îți trebuie pentru învățarea online – laptopuri pentru toți copiii și profesorii, posibilitatea tehnică de a transmite acasă activitatea din clasă, o platformă de lucru online etc.

➤Să găsești cursuri bune și să trimiți la activități de formare profesorii care nu s-au descurcat prea bine online, au timp în perioada 1-14 sept.

➤Să faci un scenariu pentru blended learning, un plan de organizare a claselor și a grupelor de copii, astfel încât jumătate de clasă să fie la școală, jumătate acasă, de ce nu, în ordine alfabetică, de la catalog.

➤Să ai rezerve mari de măști, dezinfectanți, săpun pentru toalete. Ia legătura cu primarul și faceți un necesar.

➤Să pregătești prima zi de școală, care probabil că va fi una fără festivități.

➤Să îi instruiești pe profesori și să le spui ce au de făcut. E foarte important  să își depășească temerile și să înțeleagă că sunt în linia întâi și copiii au nevoie de ei pentru a se simți bine la școală. 

Să îți faci proceduri  de organizare internă a activității, intrare, ieșire, comunicare, acces la secretariat, pauze, orare etc.  

Să comunici cu părinții și să le spui ce se întâmplă în școala ta, cum te-ai organizat, cum va fi, vezi ce zic și ei și ce idei au. 

➤Să fii calm și sigur pe tine, toți ceilalți din jur au nevoie de un exemplu de reziliență și leadership în vreme de criză.

Aici sunt 20 de sfaturi, cu siguranță sunt mai multe, poți completa tu lista. Ți le dau pro bono și fac voluntariat pentru educație în această perioadă (vreo 4 ore pe zi de lucru) pentru că văd că ești lăsat cam singur, fără prea multă „lumină” de la centru, fără sprijin concret de la universitățile de profil, fără acțiuni de substanță ale ONG-urilor cu academii și programe în domeniu.

Știu că, dacă nu te-ai gospodărit până acum, e foarte târziu să faci multe dintre cele enumerate mai sus, dar nu e imposibil. Știu că e foarte greu, dar sunt sigură că îți vei găsi și energia, și mintea, și sufletul necesare. Doar ești un leader. Eu doar am vrut să îți aduc aminte de asta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu