marți, 18 august 2020

Mesaj către părinți pentru noul an școlar

În această „vară de neuitat”, petrec destul de mult timp în grădina casei, locul perfect pentru a scrie și reflecta. Cred că e nevoie ca în această perioadă să venim nu atât cu vorbe meșteșugite, ci cu idei și soluții care să sprijine sistemul de educație să facă față pandemiei. Astăzi, continui seria de articole din seria pe care am început-o acum ceva timp - educația pe vremea coronavirusului 19 - cu un text referitor la părinți.

După cum se știe, părinții sunt foate îngrijorați în legătură cu redeschiderea școlilor, iar a-i informa în legătură cu această temă e o datorie importantă atât a decidenților, cât și a conducerii școlii, diriginților și învățătorilor. 

Am scris mult despre părinți, despre cum putem reinventa comunicarea cu ei și tipurile de activități realizate pentru ei atât pe acest blog ( https://ancatirca.blogspot.com/search/label/parintii), cât și în cărțile publicate, pentru că eu cred că o bună relație cu familia este o condiție pentru o bună funcționare a școlii. 

Astăzi, la mai puțin de o lună până la redeschiderea școlilor, le propun directorilor/ învățătoarelor/ diriginților să înceapă deja să ia legătura cu părinții și să le transmită mesaje/ texte de informare și de menținere a legăturii - pe mail, whatsapp, pe site-ul școlii, pe pagina de facebook a instituției etc. E un mod de a-i ține aproape, de a le arăta că vă pasă de îngrijorările lor și de întrebările pe care le au despre noul an școlar care vine cu atâtea provocări.

Iată și un model de astfel de text, postat pe pagina de facebook a școlii acum 2 zile de Andrew Stewart, directorul unei școli din provincia canadiană Prince Edward Island:

Dragi părinți,

Am primele noutăți pentru dvs. în ceea ce privește revenirea noastră la școală în această toamnă.

După cum știți, Guvernul a anunțat săptămâna trecută că ne întoarcem la școală pe 8 septembrie. Guvernul a creat un site web numit Back to School Plan pe care îl puteți găsi: https://www.princeedwardisland.ca/en/topic/back-school. Pe acest site web au fost postate planurile de redeschidere pentru fiecare școală din provincie. Planul Bloomfield School poate fi găsit la https://www.princeedwardisland.ca/…/bloomfield-elementary-s…

Pe măsură ce luna august continuă, vom posta mai multe informații pentru dvs. Finalizăm încadrarea personalului și vom avea lista de profesori și cursuri în curând. Vom avea, de asemenea, informații specifice Bloomfield pentru dvs. cu privire la organizare și diverse modificări, care vor fi necesare pentru a asigura derularea în bune condiții a acestui an școlar. Vă rugăm să citiți, vor fi noutăți, căci, pe măsură ce finalizăm diverse lucruri, le vom posta. Să aveți un weekend frumos!

Andrew

Succes celor care  veți începe să trimiteți mesaje prietenoase părinților și lăsați un semn aici sau pe paginile de facebook, să mă bucur și eu!

Update 2.09.2020

Între timp, am văzut că ideea a plăcut și am citit câteva mesaje scrise de directori către părinți. Iată un exemplu:

 
Dragi părinți,

Suntem gata să începem un nou an școlar, acum când trecem prin cea mai grea perioada posibilă și venim după o lungă perioadă de incertitudine, nesiguranță și teamă, însă nimic nu ne împiedică să pregătim școala să fie un mediu sigur și primitor pentru elevii noștri !!!                             

Sperăm să răspundem și să respectăm toate reglementările de siguranță în interiorul spațiilor școlare și de altfel să ne adaptăm rapid modificărilor survenite pe parcursul anului școlar !!! 

Nu ne dorim să transformăm spațiile școlare în spitale și nici cadrele didactice în asistenți medicali, dar este necesar să conștientizăm faptul că, SUCCESUL noului an școlar, va fi dat, doar de suma eforturilor comune și individuale, este necesar să păstrăm identitatea educațională și pedagogică a școlii, obiective care nu pot fi atinse decât păstrând în mod serios și asumat regulile ce vor fi impuse !!!

Vom încerca să avem cât mai puține reguli, însă acestea să fie respectate, ca de exemplu:
- evitarea oricăror forme de aglomerare a spațiilor de la intrarea și ieșirea din unitatea școlară;
- respectarea traseului stabilit și păstrarea distanței fizice și a locurilor alocate în incinta școlii/clasei;
- dezinfectarea/spălarea mâinilor la intrarea și la ieșirea din unitatea școlară, după utilizarea toaletei, înainte și după masa;
- nu veniți la școală dacă aveți simptome asemănătoare gripei (temperatura, febră tuse, etc);
- limitarea accesului persoanelor străine școlii și a contactului direct dintre elevi, cadre didactice, ...
- etc ... !!!


Deci, avem nevoie, mai mult ca niciodată, de sprijinul, munca și înțelegerea dumnevoastră și a tuturor actanților educaționali (UAT, personal angajat, părinți, elevi etc.), însă avem nevoie, mai ales de modul de RESPONSABILIZARE a elevilor, de către fiecare FAMILIE, în spiritul respectului pentru instituția educațională și față de cadrele didactice !!!

Cu siguranță va fi o muncă enormă, fapt pentru care avem nevoie de înțelegere și de RESPECT RECIPROC, astfel încât să trecem cu bine această perioadă !!!

Cineva spunea ”O navă în port este sigură, însă nu pentru asta au fost construite navele”, deci haideți să NAVIGĂM și să navigăm în cel mai sigur mod cu putință.

Să ne mobilizam și să avem un nou an școlar cu rezultate cât mai bune și fără evenimente neplăcute !
Doamne ajuta!
 

Cu deosebita stima,
Felix Godean
u (director al Școlii Grozești, jud. Mehedinți)


Upate 5.09.2020

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu