vineri, 20 martie 2015

Cu fericire în curriculum

foto credits - site Wellington College

Am tot amânat să scriu despre prima școală care are oficial ore de fericire în curriculum și o fac azi, de Ziua Internațională a Fericirii.

Din  septembrie 2006, in curriculumul de la Wellington College, Marea Britanie, există și un curs de fericire. Lecțiile au la bază 6 teme care promovează starea de bine a individului:
  1. Sănătatea fizică – cum să o menții
  2. Relații pozitive – cum să te relaționezi cu ceillați
  3. Perspectiva – dezvoltarea rezilienței, a unui mod de gândire prin care poți trece peste obstacole
  4. Implicarea – cum să te implici în ceea ce ai ales să faci/ trebuie să faci, să fii curios, să cercetezi lumea din jur
  5. Lumea – cum să trăiești sustenabil într-o lume a consumului
  6. Scop și sens – cum să dai sens la ceea ce faci, vieții în general
La orele de fericire din această școală, copiii învață cum să își folosească resursele și potențialul pentru a-și crea o stare de bine/ o ”bună stare”, își formează abilități care să îi ajute să depășească obstacolele. O astfel de oră începe cu un moment interactiv de introducere în temă ( un video, o imagine, un joc, o întrebare), continuă cu partea de intervenție (formarea unei anume deprinderi prin experiență directă) și se termină cu evaluare (reflecție, discuții, feedback). De menționat că la aceste ore nu se dau note.

Cursul este structurat în jurul noțiunii de ”bună stare”/ well-being, definită ca:  
a dynamic state, in which the individual is able to develop their potential, work productively and creatively, build strong and positive relationships with others, and contribute to their community.
(The Foresight Report: The Government Office for Science: 2008)


Tot demersul se bazează pe cercetări și publicații în domeniu, cum ar fi cartea lui Ian Morris (profesor al școlii) ‘Learning to Ride Elephants’.

Pe site-ul școlii se găsesc toate informațiile despre această inițiativă, despre care se vorbește deja din ce în ce mai mult în toată lumea. O să vă placă de cum îl deschideți, e cu brândușe și narcise.( Well- being)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu