sâmbătă, 7 martie 2015

Vorba de educație - cinema la școală

Vizionare la Școala din satul Poiana, Dâmbovița
Mulți copii din comunitățile sărace nu călătoresc, nu vizitează locuri, unii nu au nici măcar televizor acasă. Într-un fel, sunt rupți de o lume despre care nu știu mai nimic, de a cărei frumusețe nu se pot bucura și de la care ar putea să învețe o groază de lucruri.

Mă gândesc că ar putea să descopere măcar frânturi din această lume la școală, dacă ne-am hotărî să folosim laptopul și videoproiectorul din dotare și, la diferite ore sau ca activitate extrașcolară, să punem scaunele ca la cinematograf, într-o sală sau afară și să le proiectăm copiilor filme documentare sau artistice potrivite pentru vârsta lor sau prezentări power point despre locuri și oameni din lume, de exemplu, cele intitulate Turul capitalelor europene, Top 5 muzee europene, Călătorie virtuală în România, Copii din alte culturi, 10 minuni ale lumii mai puțin cunoscute, Orașe pe apă sau Case ciudate.

Filmele se pot descărca de pe youtube sau se pot procura de la diverse organizații non- guvernamentale, iar prezentările se pot lua de pe Internet sau pot fi pregătite de către profesori. 
 
Vizionările pot avea loc în biblioteca școlii sau într-o sală special amenajată sau afară și, pentru a le face interactive, le putem completa cu activități care au loc înainte (captarea atentiei, introducerea în tema filmului), în timpul vizionării (completarea unui scurt chestionar, a unui jurnal dublu, a unei liste cu ce le-a plăcut, a unei liste de întrebări etc.) sau după vizionare (completarea unui jurnal de călătorie în care copiii scriu foarte scurte impresii despre ce au văzut).

Vizionare plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu