duminică, 29 iunie 2014

Lecția unui pescar - mai mult cu mai puțin sau înțelepciunea simplității

2 Mai- foto din arhiva personală
Pentru că Sfântul Petru a fost pescar și pentru că multora ne e gândul la măcar un pic de downshifting și la 2 Mai, o parabolă de duminică:

Un om de afaceri american se plimba pe plajă, într-un mic sat mexican de pescari. Dintr-o barcă care tocmai intra în port s-a dat jos un pescar cu un coș plin de pești. Americanul îl felicită pe pescar pentru peștii săi frumoși și îl întrebă:
-Cât timp și-a luat să pescuiești acești pești?
-Destul de puțin, răspunse pescarul.
-Dar de ce nu ai rămas mai mult în larg, ca să prinzi mai mulți pești? întrebă omul de afaceri.

-Pentru că acești câțiva pești ne ajung mie și familiei mele.
-Și ce faci în restul timpului?
-Păi, mă scol când vreau, mă duc să pescuiesc un pic, mă joc cu copiii mei, îmi fac siesta împreună cu  nevasta… Seara mă duc în sat să mă întâlnesc cu prietenii, bem un pahar de vin, cântăm la chitară… O viață plăcută, ce mai!


Omul de afaceri  îl întrerupe:
-Ascultă! Eu am un master în administrarea afacerilor și pot să te ajut. Ar trebui să începi prin a pescui mai mult și cu banii astfel obținuți să îți cumperi un vas mai mare. Cu banii pe care o să ți-i aducă acest vas, poți să-ți cumperi un al doilea și tot așa până când vei avea o mică flotilă. Apoi, în loc să vinzi peștele unui intermediar, ai putea să negociezi singur cu fabrica sau să-ți deschizi propria fabrica de pește. Așa ai putea să renunți la sătucul ăsta și să te muți la Mexico City, Los Angeles sau chiar New York și să-ți conduci de acolo propriile afaceri…Pescarul întrebă:
-Cât timp ar lua toate astea?
-Intre 15 și 20 de ani, răspunse bancherul.
-Și după asta?
-Ei bine, după asta devine interesant, răspunse omul de afaceri zâmbind. La momentul oportun, poți să-ți introduci societatea la bursă și să câștigi milioane!
-Milioane? se minună pescarul. Și apoi?
-Apoi poți să ieși liniștit la pensie, să te scoli când ai chef, să pescuiești un pic, să te joci cu nepoții și să iți faci siesta cât poftești cu soția ta. Iar serile ai putea să le petreci cu prietenii, bând un pahar de vin și cântând la chitară…”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu