vineri, 25 mai 2018

„Outdoor Classroom Day” pentru școli

foto din arhiva personală

Cum spun de ceva timp, când sala de clasă se mută afară - în grădina școlii, în parc, în pădure, pe câmp, e învățare durabilă, prin descoperire. Studiile arată că, dacă participă și la activități de învățare care au loc în natură, elevii își îmbunătățesc comportamentul, iar motivația lor pentru studiu crește.
Mișcarea „Outdoor Classroom Day” a pornit în 2017 și până în prezent fac parte din ea peste 2 milioane de copii, din peste 19 000 de școli din 100 de țări. Dați share, să afle cât mai multe școli de la noi și să se înscrie în campanie, formularul e aici.

miercuri, 9 mai 2018

La Centenar

foto credits:focsaniulvechi.ro )

Din nou descopăr cu plăcere că acum vreo sută de ani școlile erau conduse de oameni gospodari, care aveau grijă ca în școlile lor copiii să se simtă bine și să nu le lipsească nimic.
În plus, constat cu plăcută surpriză că descrierea Școlii nr.3 din Focșani din perioada interbelică făcută de un fost elev seamănă izbitor cu un crochiu de școală prietenoasă pe care l-am realizat în 2004 în cartea „O școală prietenoasă”(https://issuu.com/ancatirca/docs/scoala_prietenoasa). Probabil pentru că, indiferent de epocă, de la școală așteptăm, cei mai mulți dintre noi, câteva lucruri simple: să fie curat, să aibă toate dotările necesare, copiii să vină cu drag, profesorii să își iubească elevii și să își facă treaba bine.
„Am constatat încă de la primul pas făcut în curtea şi localul acestei şcoli, cum că la conducere e un bun gospodar, conştient de rolul ce îl are în această parte a oraşului. Grădina din faţa şcolii e lucrată foarte frumos şi ornată cu fel de fel de flori, cu mult gust şi în perfectă ordine. Localul şcolii e de o curăţenie exemplară, curăţenie nu făcută de ocazie, ci o stare de totdeauna, cu stăruinţă şi ordine menţinute. Sălile erau bine mobilate, cu aspect plăcut şi primitor. Erau dotate cu tablă, calendar, icoană cu Cina cea de Taină, o candelă aprinsă şi o floare sub candelă. De asemenea, sălile aveau biblioteci proprii cu volume legate manual de elevi, farmacie şcolară cu medicamente de primă necesitate, un dulap muzeu cu tot ce poate interesa învăţământul, albume cu vederi geografice, istorice, etnografice culese de elevi. Domnul este înconjurat de elevi care se mişcă ca nişte albine de colo-colo în aranjarea şi desăvârşirea ocupaţiilor ce vor urma în cursul anului. Domnul îi povăţuieşte numai de bine. Când elevii ştiu lecţia, parcă-i creşte inima, iar când nu, domnul e trist şi căzut pe gânduri. E ca un tată încadrat de fiii lui.“(sursa:monitorulvn)

luni, 7 mai 2018

Lecții finlandeze (7)

Prezentam această carte pe blog exact acum un an, chiar în ziua în care apărea în Finlanda. E despre experiența unui profesor american care predă într-o școală din Finlanda și conține 33 de activități de pus în practică pentru a face din învățare o bucurie - pentru că așa scrie în curriculumul lor, că un principiu de bază în educație este „the joy of learning.” O avem acum și în limba română, a fost tradusă de curând la Editura Trei.