luni, 19 iunie 2023

O idee pentru ziua de examen

 

foto credits: Woodbury City Public Schools

La cursul meu despre starea de bine sau în cel despre evaluare prietenoasă, le dau profesorilor și această idee (mică, dar cu impact mare) de a le pune copiilor pe bancă la examene și la testări un scurt mesaj scris ( de genul, „știu că azi o să fii cel mai bun”, „am încredere că vei da tot ce poți” etc.) și ceva dulce sau un fruct. Rețeta e sigură, anxietatea copiilor se diminuează și le arătați că, voi, profesorii lor sau școala lor, sunteți aproape de ei și vă pasă.
Nu știu dacă cei care mă citesc ( am scris despre acest subiect prim oară AICI) sau care m-au ascultat au făcut deja acest lucru azi, dacă nu, mai aveți ocazia și la probele următoare. Succes!
 
LE: s-a întâmplat azi, 21.06.2023, la proba de matematică EN, în satul Sticlăria, jud. Iași. Bravo, Olga Șerban, ești o directoare așa cum își doresc copiii!
 


 L.E. - am primit azi, 26.06.2024


și la Școala Traian din Craiova și Școala Petelea - 27.06.2024




și Școala „Mihai Viteazul”, Pucioasa:




duminică, 18 iunie 2023

Vacanță cu stare de bine, dragi profesori!


Dragi profesori,
Mă uit cu drag la sutele de fotografii care se derulează pe facebook în ultimele zile și mă bucur tare să vă văd bucuroși și luminoși, împreună cu copiii și părinții, la ceremonii de absolvire sau de final de an. Acolo vă este locul, pentru asta ați învățat și ați muncit și citesc pe fețele voastre cât de mult vă place.
Sunt însă sigură că nu ați uitat umilința la care ați fost recent supuși de către guvernanți, de președinte și de ministră, sunt convinsă că ați văzut toate ONG-urile și toți „experții” care au tăcut mâlc și nu v-au susținut pe perioada grevei, deși se bat cu pumnul în piept că nu mai pot de grija profesorilor. Ați ieșit mult mai puternici din grevă și mândri de voi, arătați-le și lor asta, începând de azi.
Știu că sunteți epuizați, a fost un an greu, cu multe provocări. După examene, aveți nevoie de odihnă, să vă reîncărcați bateriile, ar fi bine să petreceți timp cu voi înșivă și cu cei dragi, să citiți, să faceți sport și plimbări, să ascultați muzică...cam tot ce nu ați avut timp să faceți pe pacursul anului școlar.
Vă dăruiesc un coș cu flori din #grădinaeducației si vă doresc să aveți o vară doar pentru voi, cu multă stare de bine!

luni, 12 iunie 2023

Greva e suspendată, protestul continuă

 


Profesorii au fost vigilenți, au văzut păcăleala din ordonanța de sâmbătă, 10 iunie, și au ripostat. Datorită lor, avem azi un text nou de OUG, publicat în MO, care include, acolo unde trebuie, nu în preambul, revendicările solicitate prin grevă. Se va încheia anul școlar, se vor da examenele, părinții vor fi mulțumiți. Profesorii vor urmări punerea în aplicare a ordonanței și vor riposta, dacă nu se întâmplă.
Greva din mai-iunie 2023 a fost cea mai mare mișcare a oamenilor școlii din ultimii ani, una a demnității și a sacrificiului pentru educație. Timp de 3 săptămâni, profesorii au fost batjocoriți de guvernanți, duși cu vorba, trași pe sfoară, li s-a răspuns că nu sunt bani, că nu se poate, până acum câteva zile, când s-a înțeles că sunt o forță pe care, de azi, niciun guvern nu își va mai permite să o ignore.
Greva a fost suspendată, dar ea va continua sub diferite forme. E posibil ca în unele locuri să nu se intre la clasă, vor fi lideri de sindicat contestați, pe bună dreptate, inspectorate asaltate, pe bună dreptate, ministru, secretari de stat și consilieri acuzați de indiferență față de elevi și profesori, pe bună dreptate, guvern arătat cu degetul pentru incompetență și lașitate, pe bună dreptate, președinte urât pentru aroganță, pe bună dreptate, ONG-uri ignorate de acum încolo, pe bună dreptate, pentru că au tăcut mâlc exact atunci când profesorii aveau nevoie de sprijin și „influencers” care vor rămâne fără public, pe bună dreptate, pentru că nu au scris niciun rând în apărarea profesorilor.
Greva a fost suspendată, protestul continuă. Societatea va dori tot mai mult și mai apăsat educație de calitate, buget de 6% pentru învățământ, școală modernă, reforme de substanță, așa cum merită copiii noștri. E cazul să le mulțumim pentru asta tuturor profesorilor care au îndrăznit, eu îi știu pe mulți, i-am văzut și aici, în bula mea, respect și admirație, dragii mei, sunt mândră de voi!

sâmbătă, 10 iunie 2023

O zi de ținut minte, 9 iunie 2023

 


Ziua de ieri, 9 iunie, e una de ținut minte. Ea a redat profesorilor din România locul pe care aceștia trebuie să îl ocupe în societate, deschizători de drumuri, exemple de civism și modele de demnitate. Mitingul și marșul de ieri au fost așa cum era nevoie să fie, cu emoție, cu hotărâre, cu unitate și cu multă mândrie de a fi profesor.
Sper ca guvernanții să fi văzut ieri forța de catifea a profesorilor, să fi înțeles că sunt foarte hotărâți să nu renunțe și să le dea ceea ce cer, nu luna de pe cer, ci doar o mărire decentă și un salariu de debutant care să îi încurajeze pe tineri să intre în învățământ și să avem educație de calitate, adică, exact ce ne dorim cu toții, părinți, bunici, copii, întreaga societate.
Gând cu speranță din #grădinaeducației, care arată tare bine în iunie!

vineri, 9 iunie 2023

Mândră de voi!

 


Mândră de voi, acum ori niciodată! O fotografie pentru istorie, drumul demnității profesorilor, București, 09.06.2023.
(foto preluată)

luni, 5 iunie 2023

Greva de Ziua Învățătorului

 


Așa cum am mai spus, ultimii ani au fost foarte grei pentru profesori, lăsați singuri să treacă prin schimbările majore cauzate de pandemie. În loc să înceapă să facă bine sistemul, cu măsuri care să vizeze starea de bine a profesorilor și a elevilor, decidenții au venit cu schimbări nevalidate de cercetare, cu tot mai multe solicitări și presiune puse pe școli.
Greva nu este cauzată doar de faptul că profesorii sunt foarte prost plătiți, ea este și rezultatul unor frustrări și tensiuni care s-au acumulat în ultimii ani și care i-au adus pe profesori într-o stare de epuizare psihică și emoțională.
A îți păstra cumpătul și echilibrul emoțional în aceste zile de grevă este o provocare serioasă pentru oamenii școlii, supuși manipulărilor, presiunilor de tot felul și știrilor false.
În cartea mea, „Hai cu starea de bine în școală!”, am un capitol referitor la starea de bine în perioade dificile, acelea în care școlile și procesul de învățământ sunt afectate, iar profesorii sunt puși în situația de a face față multor provocări, care le solicită rezistență psihică, reziliență emoțională, flexibilitate și adaptabilitate la condiții noi.
Greva este o astfel de perioadă. Vă reamintesc că este foarte important să vă puneți singuri masca de oxigen și să vă luați doza zilnică de stare de bine, cu timp pentru sine, lectură, muzică, meditație, plimbări și hobbiuri. Urmăriți ce se întâmplă cu greva și comunicați între voi, exprimați-vă deschis și public opinia, îndrăzniți, acest lucru vă eliberează.
Azi, de #ziuaînvățătorului, vă doresc sănătate a minții și a trupului, curaj, reziliență și să aveți încredere că veți învinge! Gând bun, din #grădinaeducației!

duminică, 4 iunie 2023

Două lumi paralele - profesorii și decidenții

 


Nu am văzut niciun secretar de stat din ministerul educației sau vreun consilier guvernamental sau parlamentar pe educație (toți plătiți foarte bine, din banii noștri!!!) să se ducă în vreo școală în această perioadă, să stea de vorbă cu profesorii despre grevă și revendicări, să arate că îi văd și că le pasă.
În schimb, văd intimidări, amenințări, divide et impera, ordonanțe de urgență date aiurea, fără acordul profesorilor, că v-am dat tot ce ați cerut, că ce ne facem cu examenele, că putiniști, că salariile nu cresc calitatea sistemului, că noi ținem cu profii, dar, vezi că... etc.
Profesorii nu au cerut pensii speciale sau cine știe ce avantaje exagerate, au vrut doar un salariu decent și au parcurs toate formele de protest, până au ajuns la grevă. Li s-a răspuns cu indiferență, cu dezinteres, cu aroganță, cu lipsă de disponibilitate, cu propagandă împotrivă în mass media și pe rețele, cu o ordonanță dată peste noapte, fără un acord între părți - cine a mai auzit de așa ceva?
E rușinos cum se încearcă să se denatureze adevărul despre greva profesorilor, astfel încât lumea să îi blameze pe ei, și nu pe VINOVAȚII principali, guvernul, ministrul educației și președintele, care trăiesc, cu multă aroganță, în lumea lor (minunată!), una paralelă cu realitatea din școli.
De aceea profesorii vor îndrăzni în continuare, nu i-ați convins, văd acum știrea pe un post de televiziune.

vineri, 2 iunie 2023

Tot despre greva profesorilor


 

Las și aici seria de postări de pe pagina de Facebook și din intervențiile în media din ultimele 9 zile:  

Certându-i și amenințându-i azi pe profesori, domnul președinte, fost profesor și inspector școlar, dă dovadă de lipsă de tact pedagogic și nu face altceva decât să îi supere și mai mult pe greviști și să crească valul de nemulțumiri al întregii societăți față de niște guvernanți care nu dau doi bani pe educație. Tot mai mulți, de marți.

 =============================================

Se laudă că avem creștere economică fantastică, mai mare ca a Portugaliei, și dau profesorilor în jur de 500 RON net pe lună, bani pe care îi aveau și acum 8 zile, că doar nu au apărut peste noapte ( ce minciuni și ce nepăsare!). Dacă îi preocupă problema și le pasă cu adevărat de educație și de COPII, să stea zi și noapte la muncă și să mai găsească bani. E un mărunțiș, o jignire, munca voastră valorează mult mai mult.

============================================== 

Fiți uniți și nu cedați, suntem mulți cu voi! Ori veți obține ce ați cerut, adică un pic de demnitate, ori veți fi umiliți pentru totdeauna. Acum ori niciodată.

=========================================== 

Ca de obicei, guvernul încearcă să dezbine profesorii, elevii și părinții, în loc să găsească soluții pentru a răspunde revendicărilor greviștilor și a adus ieri la Palat reprezentanți ai societății civile pentru a-i susține, CNE și o organizație a părinților.
Pe de altă parte, asociații, companii și ONG-uri apropiate puterii (le știți, cele din o voce, de exemplu) tac și nu au nicio poziție oficială care să îi susțină pe profesori. Tac și „experții” din jurul lor, care se pozau acum ceva timp cu fostul ministru al educației pe unde apucau.
Știți cum e, în timp de criză se vede caracterul și dacă ceea ce faci este din drag de educație sau pentru interese financiare, personale și de grup.
Rolul societării civile nu este să laude și să susțină guvernul, ci să-i monitorize activitatea și să ia atitudine atunci când greșește. Dacă aș fi profesoară sau directoare, aș fi mai atentă cu cine intru în proiecte. E o chestiune de valori și principii.
 
===========================================
 
 Și-au văzut visul cu ochii și au trecut legile educației prin Parlament, chiar în ziua în care a început greva generală, fără o brumă de considerație pentru profesori. Cu tristețe spun că nu cred să mai fi existat vreodată o ruptură așa de gravă și de profundă între conducătorii sistemului de educație și oamenii din școli. Două lumi paralele. Tristețe în școli, sărbătoare în Senat.
 
===========================================
 
 
Sunt câțiva care se dau de gol în aceste zile de grevă și mi-ar plăcea ca profesorii să îi vadă în toată goliciunea lor.
Cum am mai zis și acum câteva zile, asociații, ONG-uri și companii apropiate puterii (le știți, cele din o voce, de exemplu) tac și nu au nicio poziție oficială care să îi susțină pe profesori. Tac și profesorii promovați de ei și „experții” din jurul lor (altfel, foarte guralivi când vine vorba de legi noi și de dat „lecții” simandicoase despre educație amărâților), îi știți și pe aceștia, din Iași, Cluj și București, se pozau pe unde apucau, acum ceva timp, cu fostul ministru al educației și au susținut noile legi pe unde s-a putut.
Știți cum e, în timp de criză se vede caracterul și dacă ceea ce faci este din drag de educație sau pentru interese financiare, personale și de grup. Rolul societății civile nu este să laude și să susțină guvernul, ci să-i monitorize activitatea și să ia atitudine atunci când greșește.
Dacă aș fi acum profesoară sau directoare, aș fi mai atentă cu cine intru în proiecte și pe cine apreciez, nu m-aș lăsa păcălită. E o chestiune de valori și principii, e, până la urmă, despre educație de calitate.
Bună dimineața, din grădina de duminică!

 ===============================================

Îi sfătuiesc pe profesori să fie solidari, unii cu alții și școală cu școală, și să nu se lase intimidați de tot felul de sperietori lansate în ultimele zile, cu contracte de muncă întrerupte, cu telefoane date de directori fiecărui profesor pentru a influența (ne)participarea la grevă, cu inspectori manipulatori (vai, politrucii din ei) care trimit mailuri de amenințare școlilor și semnale de genul „lasă că venim noi în inspecție la voi”.
Voi, profesorii, sunteți puternici și de neînlocuit, nu vi se va întâmpla nimic, nu are ce să vă facă, nici inspectoratul, nici ministerul, este dreptul vostru să faceți grevă, iar orice părinte responsabil ar trebui să vă susțină, pentru a împiedica distrugerea completă a educației.
Sunt alături de voi cu speranță și cu cele mai frumoase flori albe din grădina acestor zile, o dantelărie gingașă, dar sofisticată, așa cum este și educația!