duminică, 31 decembrie 2023

La mulți ani! 2024



S-a întâmplat să ajung în aceste zile dintre ani la expoziția Salvador Dali de la Arcub și să văd și câteva lucrări cu simbolul artistului pe care îl îndrăgesc cel mai mult, ceasul topit, ceasul care curge. Un ceas deformat, moale, ce măsoară un timp fluid, care își schimbă forma în permanență și curge pe înțelesul fiecăruia dintre noi. 2023 a fost și el undeva în acest timp și a dansat în ritm propriu și pentru mine, eu cu familia mea, eu cu profesia mea, eu cu grădina mea. Nu e cazul să fac acum un bilanț, cei care mă urmăriți m-ați văzut și vă sunt recunoscătoare pentru aprecierile primite. Sper să ne reîntâlnim sănătoși în cât mai multe întâmplări din 2024, la mulți ani! 

joi, 28 decembrie 2023

Încă o școală colorată

 Am primit acest mesaj și fotografii în această dimineață și le împărtășesc cu voi: 

„Influențați de toate recomandările dumneavoastră referitoare la aspectul școlilor din țara noastră, am decis să luăm și noi atitudine.

Am profitat de prezență Bookland în școala noastră,  de echipa de muncitori care ne-a ascultat dorințele și am creat un portofoliu de lucru. Am ales culori, design, figuri, modele. Fiecare clasă are câte un model diferit, holurile sunt viu colorate, avem raze de soare, cuburi de Tetris, buline. Suntem fericiți că elevii noștri se pot bucura de asemenea condiții la școală, că asta înseamnă să depășești puțin barierele vechiului mediu educațional, sperând că am înțeles care este drumul către starea de bine în școală, totul începe cu starea elevilor.

La acest proiect de renovare prin Asociația Bookland și la deciziile legate de culori, domnul director Costinel Gheorghe-Glăvan și cea care vă scrie, profesor Mihaela Mariana Muscalagiu, alături de colegii din școală, am lucrat mult, în strânsă legătura cu echipa de muncitori. 

Vă așteptăm în vizită la școala noastră, Școala Gimnazială Giubega, comuna Giubega, județul Dolj. Cu recunoștință, echipa de cadre didactice din Giubega.”

V-am zis că o să promovez școlile din mediul rural, sunt, poate paradoxal, deschizătoare de drumuri în educația de la noi. #școlirurale, #dăculoareșcoliitale












sâmbătă, 23 decembrie 2023

Crăciun luminat!


 

Am ieșit acum în #grădinaeducației cu o spiridușă (care nu e tristă, e doar pe gânduri, ce s-o mai întâmpla cu școala și educația în 2024🙂), special pentru a scrie un mesaj pentru voi, profesorii și directorii cu care am lucrat în acest an, prieteni mai de demult sau de mai deunăzi, cei pe care îi cunosc personal și cei pe care îi știu doar din online, foști elevi, colaboratori din diverse instituții și asociații cu care m-am intersectat în 2023, jurnaliști care au fost interesați de campaniile și ideile mele despre educație. Tuturor, vă doresc să aveți sărbători  liniștite, alături de cei dragi! Crăciun luminat!

miercuri, 13 decembrie 2023

A 19-a cancelarie altfel

 A 19-a cancelarie altfel din România se află în școala din comuna Blandiana și e cu fluturi și cu flori pe care o profesoară, Ioana-Gabriela Haţegan, le aduce pentru colegi în fiecare zi de luni. 






vineri, 8 decembrie 2023

miercuri, 6 decembrie 2023

Ce se testează? PISA 2022 (4)

 


PISA nu testează abilitatea elevilor de a reproduce cunoștințe, ci pe aceea de a aplica ceea ce au învățat în contexte noi și în viața de fiecare zi, căci aceasta este menirea educației în acest secol, în care top skills sunt gândirea critică, creativitatea și rezolvarea de probleme. Testele PISA nu pun elevii în situația de a da definiții, formule sau date, ci le solicită să compare, să reflecteze, să facă analogii, să interpreteze date, să gândească critic, să analizeze etc.

Pentru a avea rezultate bune la astfel de teste, în România este nevoie de o viziune (unde vrem să ajungem?) care să însemne o schimbare de paradigmă față de situația actuală din învățământ (am sperat să fie România educață, dar a eșuat), de curricula disciplinelor axate pe dezvoltarea acestor abilități, de modalități de evaluare a acestor abilități, de profesori formați pentru a dezvolta aceste abilități la clasă, de directori pregătiți să conducă școlile în direcția dorită, de sprijin masiv acordat copiilor din comunitățile dezavantajate. Iar toate aceste responsabilități sunt în ograda guvernanților. PISA este o OGLINDĂ a designului educației într-o țară. 

UPDATE: modele de teste PISA AICI

marți, 5 decembrie 2023

The best - PISA 2022 (3)



Întrebată ce fac țările  cu datele OECD, Tanja Bastianic, expert OECD, a răspuns azi la întâlnirea organizată de ME că fiecare face ce consideră necesar și o prioritate, de exemplu, dau mai multă autonomie profesorilor, pun educația ca punct primordial pe agenda guvernamentală sau îndreaptă ce nu merge. Coreea de Sud, de exemplu, care se află în top 10 PISA și în 2022 va introduce schimbări legate de starea de bine a elevilor, unde nu stau bine conform rezultatelor din acest an. Prin urmare, și cei mai buni acționează să le fie și mai bine. Anul acesta, cei mai buni, conform raportului PISA 2022, sunt:

La lectură:

  1. Singapore
  2. Irlanda
  3. Japonia
  4. Coreea
  5. Taipei chinezesc
  6. Estonia
  7. Macao
  8. Canada
  9. Statele Unite
  10. Noua Zeelandă

La matematică: 

  1. Singapore
  2. Macao (China)
  3. Taipei chinezesc
  4. Hong Kong (China)
  5. Japonia
  6. Coreea
  7. Estonia
  8. Elveția
  9. Canada
  10. Țările de Jos

La științe:

  1. Singapore 
  2. Japan 
  3. Macao (China) 
  4. Chinese Taipei 
  5. Korea 
  6. Estonia
  7. Hong Kong (China)
  8. Canada
  9. Finland 
  10. Australia  


„Stabilitate” și „reziliență” - PISA 2022 România (2)

Mă uit cum încearcă unii (părtași, de altfel, la răul făcut educației în ultimii ani) să salveze situația dezastruoasă arătată azi de rezultatele PISA 2022 și cu ce foc vorbesc despre „stabilitatea” și „reziliența” semnalate de raport pentru România. 

Stabilitatea de care vorbesc ei e, de fapt, încremenire într-un proiect prost (wow, ce mândru sunt că am luat nota 2 a doua oară, nu ca alții, care au scăzut de la 10 la 8), iar reziliența, câtă a fost ea în pandemie, nu se datorează sistemului și decidenților, care nu au făcut nimic semnificativ pentru a-i sprijini pe copii, ci profesorilor și directorilor de școli, care au învățat singuri să facă lecții online și au continuat procesul de învățare. Și se datorează și părinților, care nu i-au lăsat pe copii să dea greș și au fost lângă ei la greu. 

E incredibil cum se încearcă diminuarea dezastrului rezultatelor PISA 2022, în loc să recunoaștem că stăm foarte prost și să vedem ce putem face în viitor.


O nuielușă de Sf. Nicolae - PISA 2022 România(1)



Un ”cadou” sau, mai bine zis, o nuielușă de Sf. Nicolae pentru decidenți. Cum era de așteptat, rezultatele PISA date acum publicității arată că România se află pe penultimul loc în UE ( Bulgaria e pe ultimul) și pe locul 45 din 81 de țări participante. Suntem la mare distanță de ce înseamnă calitate în educație și nu am făcut nimic de-a lungul anilor pentru a îndrepta acest lucru. 

E un eșec al sistemului și al decidenților, de la toate nivelurile, președinte, miniștri, secretari de stat, consilieri, comisii parlamentare, universitari și ONG-uri care i-au susținut. Rezultatele PISA de astăzi sunt oglinda sistemului de educație din România, nicio evoluție în perioada 2018-2022. O demisie în masă ar fi mai mult decât necesară.

Nu mă miră aceste rezultate, am atenționat de atâtea ori că e nevoie de politici educaționale și măsuri de reformă consistente, care, din păcate, nu au apărut. Am spus imediat după rezultatele PISA 2018 (la fel de slabe) că e vremea să ne trezim după acest duș rece, să facem analize serioase și să luăm măsuri. Dar, ce să vezi, noi am pierdut vremea cu un proiect eșuat numit România educată și cu elaborarea unei legi irelevante pentru sistem. Păcat de copiii noștri, meritau altceva! Rezultatele PISA de astăzi sunt oglinda sistemului de educație din România. Nicio evoluție în perioada 2018-2022, o nuielușă de la Sf. Nicolae pentru decidenți. Demisia?

L.E. Întrebat ce s-ar putea învăța de la Singapore (locul I în clasament) Andreas Schleicher, directorul pe educație al OECD, a menționat următoarele: se studiază doar câteva discipline, dar în profunzime ( deci, nu mult și prost, ca la noi), profesorii sunt bine plătiți și există o cultură colaborativă în sistem.

Raportul poate fi citit aici: https://read.oecd-ilibrary.org/education/pisa-2022-results-volume-i_53f23881-en

luni, 4 decembrie 2023

PISA 2022 - avanpremieră

 Mâine, vom avea rezultatele testelor PISA 2022 la matematică, citire și științe, care vor indica, prin comparație, performanța sistemelor de învățământ din lume. Au participat la evaluare 690 000 de tineri de 15 ani din 81 de țări. Pe lângă testele propriu-zise date elevilor, evaluatorii au colectat și date de la elevi și directori referitoare la modul în care au făcut față pandemiei de COVID -19, prin urmare vom beneficia de cea mai amplă bază de date pe acest subiect la nivel global și vom putea vedea impactul acestei perioade nefaste asupra procesului de învățare. 


Vor fi publicate 2 volume, volumul 1 ”The State of Learning and Equity in Education” (care va conține rezultatele testelor și analize comparative cu PISA 2018, pe diverse categorii de elevi) și volumul 2  ”Learning During – and from – Disruption”, pe care mărturisesc că îl aștept cu nerăbdare, pentru că este dedicat, ați ghicit, dragii mei (mai ales cei care sunteți neîncrezători pe această temă) analizei stării de bine a elevilor. Acest volum ”will identify “resilient education systems” that maintained or promoted student learning, equity and well-being amid the disruption caused by COVID-19. Education systems will be scrutinised to see which maintained performance scores for all students, regardless of their socio-economic profiles, while keeping or boosting their sense of belonging at school.” La noi, starea de bine în școală nu e nici măcar menționată în vreun document, lege, program de guvernare, politici educaționale etc., ce să mai zic de măsuri și implementare. 

La ultima testare din 2018 sistemul de educație din România a obținut cel mai slab punctaj din cei 9 ani anteriori. Ținând cont de faptul că aceste rezultate nu i-au trezit la realitate pe decidenți, care nu au făcut nimic pentru a le îmbunătăți, probabil că și în acest an vom fi tot pe acolo, cu scoruri slabe, peste care vor trece, ca de obicei cu vorbe goale și promisiuni că „vom face”.

Pe mâine!

vineri, 1 decembrie 2023

România mea

România mea a avut mereu de-a face cu educația și sunt tristă că nu am reușit, în peste 30 de ani, să avem o direcție clară de schimbare, asumată de toată clasa politică, nu am reușit să avem politici educaționale moderne, nu pe hârtie, ci implementate la clase, nu am avut, cu mici excepții, echipe ministeriale care să dorească și să și fie capabile să facă o reformă profundă, împreună cu școlile și cu profesorii acestei țări, pentru FIECARE copil, cum spun eu. 

România mea sunt profesorii și directorii care își fac treaba bine în fiecare zi, oriunde ar fi ei, într-un sat de munte sau în centrul Bucureștiului, oameni cărora le pasă cu adevărat de această țară, de copii și de educație.

România mea sunt cei (foarte puțini, de altfel) care în ultimii 3 ani au arătat solidaritate, au dat din timpul lor pentru educație, i-au sprijinit cum au putut pe profesori, pe directori și pe elevi (lăsați singuri de decidenți ) să facă față vremurilor grele pe care le trăim. 

România mea e speranța care ne-a ținut pe mulți aici, deși am fi putut să plecăm din țară oricând și am fi reușit oriunde. Mereu a fost câte ceva de făcut aici pentru educație, iar acest lucru ne-a dat multora ARIPI și ne-a motivat să mergem mai departe. 

Stau în grădină, în colțișorul meu preferat de Românie care mi-a fost oază în vremuri grele, mă uit la un aster încă înflorit, mă fac că nu văd marea de festivisme de pe facebook și citesc cu SPERANȚĂ și cu mare drag un mesaj pe care l-am primit ieri pe mail: „ Având în vedere că am discutat și cu Ministrul Educației, domnul Dan Perciun, care a manifestat un interes deosebit pentru această temă, mai ales după ce i-am oferit și lui cartea "Hai cu starea de bine în școală!", am considerat că o întâlnire la Minister ar aduce o contribuție semnificativă la eforturile noastre de îmbunătățire a stării de bine în învățământul din Republica Moldova.” 

La mulți ani, România mea!