joi, 31 octombrie 2013

Intervenții artistice în spațiul școlii(3)



Foto din arhiva personală
Spațiul unei școli trebuie să fie un loc primitor, vesel și colorat, în care copiii să vină cu plăcere și în care să se simtă proprietari și nu oaspeți de fiecare zi. De aceea, este important ca elevilor să li se dea posibilitatea de a se implica în punerea în practică a unor idei care să schimbe modul în care arată nu numai sălile de clasă, ci și holurile, zidurile exterioare, curțile  sau gardurile școlilor în care învață. Pe lângă faptul că astfel de activități le dezvoltă abilități practice și de lucru în echipă și le oferă ocazia să își îmbogățească cunoștințele în domeniul tematic ales, există și avantajul că, participând alături de adulți la realizarea unor intervenții artistice în spațiul școlii lor, elevii vor ajunge să aprecieze schimbările făcute și eforturile depuse.

Sc 4 Pucioasa, 2000 - initiativa A.Tirca


Sursa foto: www.marciomelo.com

Sursa foto: http.mrspal.org


Sursa: wallmuralgallery com
Sursa:elementaryartfun.blogspot

Sursa foto: lydia.rtist.blogspot.ro

Foto din arhiva personala: Carrau Blau Barcelona

Sursa: miao.children.paint-murals-wall

Sursa foto: www.marciomelo.com

Sursa foto: www.marciomelo.com

Sursa: Telus International

Sursa foto: www.pinterest.com/lcancelleri/

Sursa foto: preschool karen-beautiful blogspot ro

Sursa foto: www.marciomelo.com
Sursa foto: lydia.rtist.blogspot.ro

Sursa foto: lydia.rtist.blogspot.ro

Sursa: thequeenbee.com

Sursa:www.zantium.co.uk


Scoală din Barcelona - foto din arhiva personală

marți, 29 octombrie 2013

Despre educație și nu numai - lecții de la Solomon Marcus(5)



Despre competiție în educație
  
"Trebuie să înţelegem bine relaţia dintre competiţie şi educaţie. Scopul în educaţie nu e să fii primul, scopul este să ajungi la o ocupaţie în care poţi să dai un randament bun. Asta nu se întâmplă în şcoala românească. Latura competiţională strică lucrurile. Accentul nu mai cade pe scopul suprem al educaţiei."


Despre farmecul "trecerii" (timpului)


"In ce consta farmecul trecerii? Sa prinzi o clipa magica, care sa te marcheze, sa-ti staruie in amintire, sa cauti sa te agati de ea. Asta face tot timpul! Frumusetea trecerii cred ca sta in a savura clipa. Cei care rateaza in a sesiza frumusetea trecerii se recruteaza in primul rand dintre cei care acopera o coaja de banalitate, de rutina. Cum spunea Walt Whitman, in "Fire de iarba": fiecare centimetru patrat este acoperit de o minune, dar trebuie sa o vezi, sa te apleci asupra ei, sa nu lasi sa se astearna rutina, banalitatea peste aceste minuni. 
Sursa:

Despre ce îl întristează cel mai tare

"Degradarea morală pe care o văd în jur, prea ușor se fură, se minte, se urăște, transformăm diferențele de puncte de vedere în acte de adversitate și dușmănie."

Despre ce îl bucură cel mai tare

"Când întâlnește oameni care gândesc la fel, pe aceeași lungime de undă."

Sursa:TVR3- emisiunea Proiect România, mai 2013