luni, 7 aprilie 2025

Evaluarea profesorilor e pentru progres, nu pentru salarizare diferențiată

 



Mă uit la discuțiile care au loc zilele acestea în spațiul public și cred că e nevoie de lămuriri, profesorii nu sunt împotriva evaluării capacității lor profesionale (evaluare care are loc, de fapt, la finalul anului școlar sau prin inspecții curente, așa că nu e adevărat ce mai spun unii, că profesorii nu sunt evaluați), ci se împotrivesc, pe bună dreptate (și sunt susținuți în acest demers de diverși experți credibili), evaluării care să stea la baza unor salarii diferențiate, considerată a fi o provocare extrem de dificilă la nivel international.

În al doilea rând, evaluarea anuală a profesorilor unei școli nu se face pe platforme și de către persoane din afara organizației școlare, așa cum propune un prim ministru care nu are habar de ce se întâmplă în educație. Evaluarea profesorilor este o responsabilitate a managementului școlii în care lucrează profesorii. Dacă avem conduceri de școli eficace și directori buni, avem și evaluări ale profesorilor bune, unele care să contribuie la progresul lor profesional. Așa cum am mai spus de nenumărate ori, ar fi trebuit să se investească masiv în formarea directorilor, care au dat concurs și au fost apoi lăsați singuri, fără îndrumare și coaching, fără ghidare și feedback pe o perioadă mai lungă, cum se întâmplă în alte țări. Pentru că nu s-au realizat formări valoroase ale directorilor de școli, nici evaluarea profesorilor nu a ieșit din tiparele obișnuite, sugerate de ministerul încremenit și el în propriul proiect.

Ce înseamnă o EVALUARE EFICACE a profesorilor? Nu înseamnă completarea mecanică a unei fișe tip de evaluare, una depășită și nefuncțională, ci înseamnă un proces derulat la nivelul școlii, cu timp și proceduri pentru observații, feedback, discuții individuale și furnizarea de sprijin pentru îmbunătățirea activității la clasă, care este principalul scop al evaluării profesorilor. Ca urmare a acestui proces, profesorii sunt cuprinși în programe de formare profesională, adecvate nevoilor identificate. Managementul școlii trebuie să se bazeze în procesul de evaluare a personalului pe ideea că nu dorim să pedepsim și să sancționăm profesorii, ci ne propunem să identificăm problemele existente, să le analizăm și să îndreptăm lucrurile care nu merg.

În cursul meu de leadership educațional, la subiectul legat de evaluarea personalului, dau și soluții pentru directorii care doresc să experimenteze, le prezint un MODEL DE EVALUARE A PROFESORILOR pe care l-am creat și utilizat ani de zile într-o școală de stat și într-una privată.

Acest model constă în următoarele (l-am prezentat și AICI)

1.     Autoevaluare - o evaluare eficace trebuie să pornească de la un demers 𝐫𝐞𝐟𝐥𝐞𝐱𝐢𝐯 asupra activității desfășurate, pe care profesorii și personalul administrativ îl pot realiza prin completarea unui set de fișe de autoevaluare specific școlii, unele simple și ușor de completat, care se referă la activitatea didactică, explicit-educativă, extrașcolară, responsabilitățile avute la nivelul organizației, proiectele în comunitate etc. Iată 2 modele de fișe pe care le-am utilizat în anii 1995-2005:




2.     Feedback de la middle management și inspectorat - procesul evaluativ trebuie să includă și intervenția și aprecierea reprezentanților managementului de mijloc, pe domenii (responsabili de comisii și departamente), precum și evaluarea realizată în cadrul unor inspecții curente.

3.     Feedback de la elevi – se colectează din fișele de feedback al elevilor care au devenit obligatorii prin metodologie MEN.

4.     Întâlnirea individuală de evaluare anuală cu dircetorul școlii – la finalul procesului de evaluare, are loc o 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐥𝐧𝐢𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐢𝐢, acordarea calificativului, prezentarea raportului de evaluare și fixarea obiectivelor pentru anul școlar următor.

Întâlnirea individuală de evaluare are loc o dată pe semestru sau pe an școlar între director şi fiecare membru al personalului. E o discuție prietenoasă, față în față, în cadrul căreia:

- se analizează activitatea persoanei evaluate, evidențiindu-se punctele tari şi punctele slabe, pe baza activității de monitorizare realizate de director de-a lungul anului școlar și a fișelor de autoevaluare completate de profesor;

- se identifică nevoile de formare şi se explorează modalităţi de dezvoltare profesională;

- pot fi conştientizate diferenţele între percepţia de sine şi cea a celorlalți;

- se pun în discuție cooperarea între membrii personalului şi stilurile de comportament;

- se stabilește un acord privind pașii concreţi de făcut (3-4) pentru a îmbunătăți activitatea din anul şcolar viitor;

- directorul primește la rândul lui feedback privind stilul său de conducere.

De reținut faptul că întâlnirile de acest gen au loc într-un climat de respect şi încredere reciproce, în care primează regulile feedback-ului și ale unei comunicări eficace.

Pentru a realiza o evaluare bună și corectă, școala ar trebui să elaboreze o politică specific privind evaluarea personalului, una care să fie cunoscută de toți profesorii școlii încă de la începutul anului școlar sau al angajării în școala respective. Nu ar strica ca ministerul să furnizeze un model de astfel de politică. Acest text trebuie corelat cu standardele pentru profesori și fișa postului, care să includă obiectivele SMART de atins de către profesori în anul școlar pentru care se realizează evaluarea. Textul de politică a școlii privind evaluarea profesorilor include metodologia de evaluare, criteriile corelate cu standardele profesionale, etapele și intrumentele de evaluare utilizate în procesul de evaluare.

O întrebare importantă care apare în procesul de evaluare este ce facem cu profesorii a căror evaluare nu corespunde cu standardele. Personal, cred că tot la nivelul școlii ar trebui create mecanisme de a aborda aceste situații și a lua măsuri, de la monitorizarea mai atentă, sprijin pentru dezvoltare profesională etc., până la desfacerea contractului de muncă. 

joi, 3 aprilie 2025

Salarizarea profesorilor pe bază de performanță, episodul 3

 


Sunt atâtea alte priorități în sistemul de învățământ, dar nu, noi avem un fix, salarizarea profesorilor pe bază de performanță, tot se revine la ea de câțiva ani.

Am mai scris despre acest subiect acum doi ani (vezi AICI ), e un demers extrem de dificil pentru sisteme mult mai dezvoltate decât al nostru, așa cum precizează și Andreas Schleicher în articolul recent publicat de EduPedu: „salarizarea pe bază de performanță este una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație.” 
În primul rând, la noi nu s-a definit performanța, ce înseamnă ea? Nu e ușor să definești reușita unui profesor, nu înseamnă doar rezultate la examene, teste și olimpiade, ci, în primul rând, valoare adăugată, adică ce am adus ca profesor în plus la evoluția unui copil și progresul lui de la an la an. A aduce un copil de la nota 4 la 5 este performanță.

Apoi, nu cred că avem în acest moment capacitate instituțională la nivel de sistem să facem acest lucru, nu avem evaluatori pregătiți, standarde de performanță create, mecanisme de monitorizare și măsurare a progresului și date disponibile. Pur și simplu NU PUTEM, nu suntem în stare.
Așa cum am scris aici acum un an (https://ancatirca.blogspot.com/.../despre-evaluarea...), eu nu cred că cineva din afară poate face evaluarea activității profesorilor unei școli, e o problemă a managementului școlii respective. Dacă avem directori buni, avem și evaluări ale profesorilor bune.

Ce înseamnă o evaluare eficace a profesorilor? Nu înseamnă completarea mecanică a unei fișe tip de evaluare, una depășită și nefuncțională cum este în prezent, ci înseamnă un proces derulat la nivelul școlii, cu timp și proceduri pentru observații, feedback, discuții individuale și furnizarea de sprijin pentru îmbunătățirea activității la clasă.
Dacă se va întâmpla ce dorește domnul prim-ministru (ce ironie, cine vorbește de performanță!), pe baza unei așa-zise cerințe a OECD ( care, de fapt, nu există, eu nu am identificat-o în documentele lor), prevăd că va fi încă o intervenție, ca atâtea altele din ultimii ani, care, în loc să dea forță și să întărească sistemul nostru de educație atât de slăbit, îl va deregla și mai mult.
La revedere cancelarii colaborative, etos prietenos la nivel de școli...