sâmbătă, 29 octombrie 2016

Vorba de educație - cercetare acțiune


Un articol publicat recent la noi ne anunța că o școală din România dorește să renunțe la temele pentru acasă. Citindu-l, cred că e de remarcat nu atât faptul că  școala respectivă e preocupată de subiectul respectiv, ci că profesorii de acolo au început să facă ceea ce, din păcate, nu se prea face în școlile noastre – să se transforme în niște profesori reflexivi, să iasă din rutină și să își pună întrebări, să analizeze ce se întâmplă la clasă, să facă împreună o mică cercetare care are loc nu la birou sau la bibliotecă, ci chiar în clasele lor și pentru copiii din școala lor, pentru a vedea cum e mai bine și ce ar trebui schimbat. Pentru cine vrea să aprofundeze, a se vedea conceptul de cercetare - acțiune în școală.
(articolul aici)

vineri, 21 octombrie 2016

Vorba de educație - și pentru școli, și pentru grădinari

foto din arhiva personală
Un super proiect pentru școli și grădinari care, totuși,.... „nu este un proiect al Societății Ornitologice Române. Este un proiect realizat de insectele care bâzâie în curtea casei. Este un proiect al păsărilor care dau deșteptarea la prima oră. Este un proiect al broscuței care se ascunde în iarbă. Este un proiect al aricilor care vă patrulează grădina sau curtea școlii în timp ce dormiți. Este un proiect al celor care au respect pentru tot ce este viu.” Eu tocmai m-am înscris cu grădina! Toate informațiile aici.

marți, 18 octombrie 2016

If You Want It...

”If you want to increase curiosity, allow questioning.
If you want to develop problem solving skills, link school
knowledge to real life problems and encourage pupils to
work together to seek solutions.
If you want to increase understanding, combine
knowledge and skills from different subjects.
If you want to raise citizens who will develop society,
promote inclusiveness and participation, give
opportunities to make a difference, and facilitate positive
not negative critical thinking.
If you want to strengthen learners' self confidence and
learning motivation, give constructive and honest feedback.

Never humiliate or put down a learner.”

(Leo Pahkin, Councellor of Education at Finnish National Board of Education) ‎

miercuri, 5 octombrie 2016

Vorba de educație - de Ziua Educației

Dacă dorim să transformăm școlile  și să formăm comunități educaționale active și puternice, e nevoie să creștem  reziliența emoțională a profesorilor, capacitatea lor de a face față schimbărilor, provocărilor și presiunilor de tot felul. Profesorii au nevoie să audă că se poate, că sunt multe școli în care copiii vin cu drag și învață cu plăcere. Profesorii au nevoie să fie puși în situația de a-și schița și împărtăși propriile idei de schimbare și de a fi apreciați și lăudați pentru ele. Profesorii merită și au nevoie de emoții pozitive pentru ca, la rândul lor, să transmită entuziasm și motivație celor pe care îi  educă. La mulți ani!