![]() |
credits: MBA Knowledge Based |
Văd că Digi tot insistă pe salarizarea profesorilor după performanță și am de zis următoarele despre acest subiect:


Concluzia OECD pe această temă este că „plata bazată pe performanță poate fi luată în considerare în anumite contexte, dar a o face să funcționeze bine și pe termen lung este o PROVOCARE formidabilă. Modul de plată poate fi doar o parte a măsurilor - țările care au reușit să facă din profesorat o meserie atractivă au făcut-o adesea nu doar prin salarizare, ci prin creșterea statutului profesorilor, oferind perspective reale de carieră și dându-le acestora responsabilitate ca profesioniști și lideri ai reformei. Acest lucru necesită formarea profesorilor, care să îi ajute să devină inovatori și cercetători în educație, nu doar angajați care livrează programe de învățământ.”
Suntem noi, în România, în stare să facem așa ceva? Am definit ce înseamnă performanța unui profesor și avem un acord la nivel de sistem și societate pe această chestiune? Nu e ușor să definești reușita unui profesor, nu înseamnă doar rezultate la examene, teste și olimpiade, ci, în primul rând, valoare adăugată, adică ce am adus ca profesor în plus la evoluția unui copil și progresul lui de la an la an. A aduce un copil de la nota 4 la 5 este performanță.
Apoi, are ministerul capacitate instituțională, evaluatori pregătiți, standarde de performanță create, mecanisme de monitorizare și măsurare a progresului și date disponibile? Până acum, nu au fost în stare decât să facă niște legi proaste, au lăsat deoparte priorități, precum sprijinul pentru copiii din zonele dezavantajate, recuperarea pierderilor în învățare, formarea directorilor care au dat concurs, formarea profesorilor pentru inovație didactică, elaborarea standardelor de evaluare pe discipline de studiu, planuri cadru noi pentru liceu și câte altele.
Propun să închidem subiectul, cel puțin pentru moment. Greva este pentru salarizare decentă pentru toți profesorii.
Am mai scris despre asta AICI.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu