foto din arhiva personală - Noria Anastasia în grădina din Pucioasa |
Ideea e că se poate învăța și fără tablă și pupitre, pentru că școala
poate fi natura însăși. „Nature-based school” este un concept tot mai răspândit
într-o lume în care tehnologiile domină viața multor copii, iar aceștia ajung, de multe ori, să fie complet deconectați de natură, tocmai într-o perioadă în care schimbările climatice impun o bună cunoaștere și înțelegere a acesteia, pentru a o face bine ( a se vedea conceptul de nature deficit disorder al lui Richard Louv, din 2005).
Școala în natură e cu învățare prin joc și joacă, prin descoperire și investigație, e cu multă imaginație și explorare, căci natura are multe de oferit.În același timp, învățarea outdoor dezvoltă abilități și atitudini necesare în prezent, dar, mai ales, în viitor și vorbim aici despre generozitate, compasiune, imaginație, entuziasm, manualitate etc.
Prin școlile în care se întâmplă să mai ajung sau pe la cursuri, le spun profesorilor să mai iasă din când în când din clase și să facă ore și afară, în pădure, în parc, pe deal, pe câmp, în grădina din spatele școlii, unde se poate.
Cum ar fi să scrii o compunere despre toamnă într-o livadă cu meri, să înveți despre plante, gâze și flori nu din pozele din carte sau desenele de pe tablă, ci observându-le de aproape? Sau să desenezi în natură, să faci mișcare, să citești, să cânți, să vezi cum fenomene din fizică și chimie se întâmplă nu pe tablă, ci în viața reală? Cu un pic de imaginație și creativitate, până și matematică se poate face în natură, unii profi au îndrăznit.
Și părinții pot face multe pentru a-și sprijini copiii să cunoască și să iubească natura. Nu ar trebui să rateze plăcerea de a admira împreună cu copiii un curcubeu, un apus sau un răsărit de soare sau, poate, luna plină și stelele căzătoare. Dacă aveți un petic de grădină, ieșiți zilnic cu copiii pentru a observa frunzele, forma florilor, aripile fluturilor, copacii, păsările sau plantați cu ei răsaduri sau semințe, pentru a le urmări creșterea. Vizionați cu ei filmulețe pe teme de ecologie, faceți plimbări în natură, discutați despre provocările actuale și viitoare cu care omenirea se confruntă când vine vorba de mediul înconjurător.
Succes!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu