duminică, 4 septembrie 2022

Cea mai frumoasă școală din România!


 

Am descoperit ieri niște fotografii cu o școală foarte colorată, extrem de creativă, care vine să încununeze, într-un fel, ideea pe care campania mea „Dă culoare școlii tale!”, lansată în urmă cu câțiva ani, a adus-o în România - aceea de a transforma, de a reinventa spațiul școlii, prin intervenții care dau culoare claselor, coridoarelor, băilor, pereților exteriori sau curții școlii.

Am o mare satisfacție când privesc aceste fotografii ale unei școli care are un design modern și un concept de amenajare de bun gust, cum nu am mai văzut decât în străinătate. Dar și mai mare este satisfacția de a vedea unde se află această școală. Unde credeți, dragii mei? Într-o comună din Ialomița, la Perieți. Nu în centrul Bucureștiului, nu în Cluj sau în Iași. În Perieți. O comună despre care nu știa nimeni nimic, dar care, de ieri, a devenit una foarte cunoscută în România, datorită școlii pe care o are.

 Această școală, dar și multe altele de la noi (sunt AICI, pe această pagină de facebook) pot fi exemple pentru alte instituții de a se transforma și reforma la firul ierbii, prin eforturi proprii și împreună cu toată comunitatea în care se află.

Multe școli de la noi și din multe alte părți par încremenite într-un model de educație depășit de nevoile societății în care trăim. Lumea s-a schimbat, școlile prea puțin sau deloc. Ruptura dintre ce oferă școala și interesele și preocupările tinerilor este tot mai mare. Clădirile, organizarea și modul în care se predă sunt de multe ori la fel ca cele de care au avut parte și generațiile trecute. E timpul unei școli altfel, mai creativă și mai dinamică, mai pusă pe schimbare și mai adaptată vremurilor, o școală mai de secolul 21.
 
În multele proiecte în care am lucrat, am lansat idei de transformare a școlilor în locuri în care copiii să se simtă bine și în care învățarea să fie o bucurie. Mi-a făcut plăcere să văd că multe au fost preluate și puse în practică, fie că e vorba de „schimbarea la față” a spațiului, de transformare a modului de funcționare a școlii și a procesului de învățare, de relația cu părinții sau de implicarea copiilor în activități și proiecte inovatoare, care să le dezvolte abilități precum gândirea  critică, creativitatea, spiritul civic, comunicarea și lucrul în echipă sau potențialul socio-emoțional.

 Cred că Școala din Perieți este în acest moment cea mai frumoasă școală din România, le întrece și pe cele private de la noi. Am acceptat invitația de azi a doamnei directoare Cristina Costea de a vizita școala și voi ajunge acolo în curând. Până atunci, sper să îi iau un interviu în zilele următaore, pentru a afla cum a reușit să facă așa ceva într-o comună oarecare din Ialomița. România mereu surprinzătoare.















(photo credits: pagina de facebook a școlii din Perieți)


11 comentarii:

  1. Bună ziua! Avem o echipă tânără, ambițioasă care își propune ținte înalte și le atinge cu succes, echipă care a fost mereu alături atât de elevi cât și de colegii de cancelarie. Legat de comuna noastră să știti că nu e un sătuc uitat de lume. Este un frumos sat din Bărăgan, pe care am avut prilejul să-l descopăr din anul 1995, sat cu oameni harnici și primitori, care povestesc cu mândrie despre fosta Fermă Model din Perieți, înființată de Aureliu Popescu, fermă producătoare de semințe, pe acea vreme, pentru toată Europa. Vorbesc cu drag depre famila boierilor Fuerea, cei care au avut a doua fabrică de pâine din România, iar regretata doamnă Anca Christodorescu, profesor universitat, a menținut legătura cu satul natal până în cele din urmă clipe din viață. Veniți in Periețiul nostru care vă va învânta atât cu trecutul său istoric, cât și cu prezentul său frumos. Alese mulțumiri pentru frumoasa prezentare a școlii noastre! Mihaela Arzoiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru invitatie și pentru necesarele detalii referitoare la localitate, chiar mi-am propus sa va vizitez! Felicitari pentru echipa scolii!

      Ștergere
  2. Superbă școală! Într-o astfel de instituție vii la munca și la studiu ca la sărbătoare. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitări! Foarte creativ și modern.Bravo!!!

    RăspundețiȘtergere