luni, 16 ianuarie 2023

Profesori, vi se pregătește ceva! (12)

 

Am citit acum ce este scris în textul (pe surse!!!) legii educației Deca despre evaluare și, personal, nu sunt de acord.
Vom avea evaluări standardizate, iar profesorii vor realiza planuri individualizate de învățare pentru toți elevii, rezultatele evaluării standardizate urmând a fi „𝐜𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫𝐢𝐮 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̧𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐚𝐫𝐞, conform metodologiei specifice, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.”
Se menționează că evaluarea standardizată va fi responsabilitatea ministerului, dar mă îndoiesc că acesta va avea foarte curând resursele necesare, fiananciare și umane, de a realiza itemii și o platformă specială. Prin urmare, o companie binecunoscută va sta după colț, gata pregătită să preia această sarcină.
În plus, evaluarea profesorilor după rezultatele la teste este tot mai puțin practicată în lume, chiar în țările care organizează evaluări standardizate. Este o abordare foarte criticată, tocmai pentru că sunt o groază de factori externi care influențează rezultatele elevilor și vorbim aici de sărăcie, violență în familie, exploatare, lipsa de supravghere și multe altele. Din nou, a nu știu câta oară, dăm în profesori. După ce că sunt lăsați să se descurce singuri și nu sunt sprijiniți de sistem, le mai punem și piedică. 
 
(Despre testele standardizate am scris AICI și AICI)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu