Recunoastere si testimoniale

 

„Sunteți campioană în toate: profesie(educație), hobby(grădinărit) și viață de familie! Felicitări și multa sănătate celor 4 generații din poza!” (Alice Cristache, 17.03.2024)

„Anca e chiar o legenda! Cred ca am cunoscut-o prima oara prin anul 200 si am ramas indragostita de ea si de tot ce a adus ea in domeniul educatiei in Romania si nu numai. Minunata si aceasta conversatie cu ea” (Doina Fleanță, februarie 2024).

 „Cred că sunt în asentimentul tuturor, dacă afirm, ca o constatare viabila, faptul că doamna Tîrcă a revoluționat și a ridicat la alte standarde învățământul. Eu, gândesc doar atât, sincer uimită : s-a întâmplat în... generația mea. Vie recunoștință!” (Ana Niculescu, prof, ian 2024)

„Mulțumesc pentru frumoasele tale cuvinte rostite la adresa CEDU a stilului meu de conducere. Așa știam eu să conduc; totul a fost învățat de la voi, colegii mei. Și nu învățat în mod individual, în bibliotecă, ci în echipa în vârtejul evenimentelor, împreună. Că și tu făceai la fel îmi este foarte clar și sunt convins că foștii tăi elevi și comunitatea din care făceau ei parte apreciază eforturile tale - câteodată supraomenești. Prin tine, ȘCOALA DIN PUCIOASA a devenit cea mai bună școală a României, singura care aplica consecvent principiile ”dezvoltării școlare”, pe atunci total necunoscute la noi. Văzând ”școala ta”, am realizat că Școlile de excelență - așa cum era a ta! - ar putea deveni ”Centre naționale de formare pentru profesor”, centre în care aceștia pot vedea pe viu, cu proprii ochi ce înseamnă reforma devenită religie pentru o școală care. până mai ieri era cam cum erau toate școlile din țară. Ca principală instituție-cheie din cadrul ”Mega-proiectului” ați prmit la voi sute de profesori, veniți din toată țara (nicidecum, numai din județele-pilot. Ei au învățat de la colegii lor cum se ajunge de la ”simplă școală” la o ”școală a reformei. Unde elevii vin cu plăcere și unde învățarea în sine a devenit o bucurie. N-am văzut asta în nici o altă școală din țară. Iar tu, expertul cel mai strălucit al CEDU în procesele asociate ”dezvoltării școlare” ai adus o contribuție care cu greu s-ar putea uita. Mulțumesc sorții că mi te-a scos în cale! Îți mulțumesc și pentru munca plină de abnegație pe care ai dus-o îm acest proiect și în altele, toate țintind o reformă așteptată de vreo 30 de ani. Și care pare să nu mai vină. Ori venea ”gata ratată”. Trece oare și acest secol fără reformarea educației? Dacă trece, România va fi în curând o țară ratată în care oamenii vor merge undeva, fără să știe unde și de ce ...” (Alexandru Crișan, 17.01.2024, comentariu la o postare pe facebook)

 Ne sunteți un model, tuturor profesorilor. Am adoptat și noi câteva dintre ideile dumneavoastră, de care se bucură atât profesorii și elevii, cât și părinții, bunicii și bonele ce ne trec pragul. Mult succes în tot ceea ce faceți! Și mulțumim pentru idei! (Petra Russu, ian 2024)

Frumos v-ați împodobit grădina, așa cum ne împodobiți și nouă, profesorilor, sufletele cu vorbe calde, cu încurajări, cu aprecieri și cu motivația de a ne continua lupta pe cel mai nobil "front", acela al modelarii și al educării copiilor noștri de la școală. Vă mulțumim! ❤️ 

Sărbători binecuvântate, stimată DOAMNĂ! (Amelia Preda, București, 22.12.2023)


„Mulțumim a mia oară! Pentru cuvintele frumoase. Pentru că ne apreciați munca. Pentru că ne-ați ajutat. Pentru toți copiii, ca Silviu, pentru care ați făcut mai mult decât tot sistemul de învățământ. Pentru șansa pe care le-ați dat-o de a deveni Oameni Mari. Pentru dascălul care sunteți și pe care, cum am spus și în podcast, ni l-am fi dorit cu toții.” (CINE FAST, Cristi Dumitrescu, 01.12.2023)

„Sunteți sursa mea de inspirație, stimată Doamnă Anca Tîrcă❤️ Datorită Campaniei dumneavoastră am inițiat acest proiect pe care vrem să-l continuăm și în acest an de studii. Din numele întregii comunități educaționale a IP Gimnaziul Zberoaia, Vă mulțumim frumos pentru aprecieri!”(Botnari Catalin, directoarea școlii, 16.09.2023)

 Ideile dumneavoastră sunt minunate și mă îndeamnă la a le lua cu mine și a duce spre școală și spre copii. Și când văd cât de mult țineți la noi, știu că educația are o șansă. Vă mulțumesc, doamnă minunată!(Cornelia Niga, dec.2022)

În toamna anului 2021, inaintea concursului pentru directori, căutam sprijin si inspirație pentru Strategia pe care urma sa o prezint in fata Comisiei de Concurs, strategie pe care mi-o doream altfel decat toate celelalte care circulau pe internet. Atunci am cunoscut-o pe doamna Anca Tîrcă. Ce credeți ca făcea dansa? Își “pierdea” timpul cu alti candidați, viitori directori, pe care ii ajuta, ii ghida, le împărtășea din experienta dumneaei, răspundea la telefon si mesaje la ore târzii in noapte, trimitea materiale concepute de dânsa, făcea voluntariat in interesul educatiei. Mie mi-a raspuns la mesaj, fara sa ma cunoască, la miezul nopții. Eu nu stiu multi oameni precum Anca Tîrcă. A fost sprijin multor scoli in perioada aceea de dupa pandemie. A colorat școlile, ne-a scos afara dintre cei patru pereti si ne-a ghidat catre activitati frumoase in spații deschise. Daca stiam despre lucrurile acestea? Unii da, alții vag… dar poate ca nu îndrăzneam sa spargem zidurile. Pentru asta ai nevoie de cineva sa te ghideze, sa-ti dea curaj, sa-ți spună ca poti. Mai mult de jumatate din timpul “liber” pe care îl are Anca Tîrcă, l-a oferit GRATIS scolilor. Intr-o țară în care “a plagia” este doar un verb, nu și un “furt” intelectual, nu ma mir ca inca mai sunt persoane care gandesc astfel. Probabil cei care nu au creat niciodata nimic.( ALINA LOTREA, directoare, august 2023)

 



 

 


 




„Ne face o deosebită onoare faptul că un om atât de preocupat de educație, atât de titrat și cult ca dumneavoastră privește înspre noi, o școală de cartier, de stat, dintr-un orășel de provincie. Pe de altă parte, la noi chiar se întâmplă multe lucruri frumoase, avem o echipă extrem de creativă. Așa că merităm!
De promovarea imaginii școlii mă ocup personal, sunt profesoară în această școală de 23 de ani, de când am absolvit facultatea și am rămas în aceeași comunitate educațională, cu toate că am avut nenumărate alte oferte, poate mai de impact pentru cariera mea. Am fost eleva școlii în trecut, surorile mele au învățat aici, fiul meu a absolvit clasa a VIII-a tot aici în acest an. Într-un cuvânt, școala aceasta este parte integrantă din viața mea!
Eu predau limba engleză, însă pe lângă asta, decupez, desenez, pictez, spăl geamuri - la nevoie, vopsesc lambriuri și pereți, cânt, dansez, bat cuie în pereți și mai adaug un tablou, un ceas colorat, râd și plâng cu Școala mea… și nu am cerut vreodată 50 de bani părinților! Fiindcă școala TREBUIE să fie așa, gratis și frumoasă, îmbietoare spre studiu și … stare de bine! Semnat, un director din umbră.” (A.T.) - 25 dec 2022

 

 


 

 Ideile dumneavoastră sunt minunate și mă îndeamnă la a le lua cu mine și a duce spre școală și spre copii. Și când văd cât de mult țineți la noi, știu că educația are o șansă. Vă mulțumesc, doamnă minunată! (Cornelia Niga, dec.2022)

În “Grădina Învățării” ati plantat semințe care au înmugurit pretutindeni in România noastra frumoasa. Sunteti un roman adevarat. Aveti un mod aparte de a arăta cat de mult o iubiti. Nu doar astăzi este ziua noastra. Ea trebuie sa fie in fiecare zi. ( Alina Lotrea, dec.2022)

„În timp ce unii împing interesele lor meschine, eu țin sa o felicit pe Anca Tîrcă pentru că profesionalismul, experiența și vibe-ul său pozitiv inspiră tot mai multe școli din toată țara. “Antrenoare” de directori și ambasador al stării de bine în școală ca și strategie, nu vorbe goale, Anca a mutat munți din loc de una singură.
Imaginile de mai jos vorbesc de la sine. Felicitări, draga mea Anca!”
14 octombrie #ziuastariidebineinscoala (Andra Berceanu, 14 oct.2022)
 
Dna Tircă, va mulțumim pentru inspirație!
Urmare rezoluției Conferinței raionale a cadrelor didactice și de conducere, Direcția Generală Educație Orhei a lansat campania ,,Starea de bine în școală este o prioritate "(Silvia Mustovici, Republica Moldova, 21.09.2022)

 

 Vă apreciez! Rămâneți o voce pentru noi cei mici și neînsemnați! ( 26.08.2022, Titiana Carmen Ioniță, profesoară)

 

20.08.2022

 

 „Zile de vacanță frumoase, vă doresc, felicitări și MII DE MULȚUMIRI pentru inspirația și frumosul pe care l-ați adus în școlile din România!”( Trisi Alexandrina, înv. Suceava, 10.06.2022)

 

 

aprilie 2022

 


 

Cancelaria Centrului Școlar de Educație Incluzivă ,, SF. Andrei" din Gura Humorului ( martie 2022

 

 A fost o plăcere și pentru mine să vă cunosc și să particip la atelierul dvs! Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru educație! (Consuela Coltan, 2020

De cand am descoperit blogul si pagina de Fb va apreciez pentru expertiza in educatie si pentru ideile minunate care ne inspira. Ma bucur ca ieri am cunoscut si omul minunat din spatele specialistului in educatie. Va imbratisez cu drag! (Laura Pilos, 2020)

„Vă mulțumesc pentru inspirație, pentru izvorul de energie din care ne adăpăm toți, izvor din care sorbim constant prin energia și consecvența dvs.! Să fiți mereu așa cum sunteți: un izvor nesecat de idei, o lumina ce sporește cu fiecare cuvânt scris/rostit, o voce a deșteptării educației, o primăvară continuă a mentalității... Vă mulțumesc pentru că existați în viață noastră, pentru că eu, personal, am avut șansa de a vă cunoaște... Intersectarea drumului dvs. cu cel al căii nostre, deși s-a produs virtual, este, a fost și va fi de bun augur!!!”
,, Mă-nclin! Voie bună! "( Anca Anca, profesoară, mesaj pe facebook, martie 2022)

 „V-am mai zis că sunteți o carte vie?! ❤️O carte cu mii și mii de pagini?! Vă mulțumesc pentru neobosita lumină pe care ne-o infuzați în viața-ne de dascăli și părinți! Mă-nclin!” (Anca Anca, profă, 23.02.2022)

Scoala Salcioara, pe un perete pe coridor, Dambovita

 

„Aș scrie și eu pe un perete, scriu aici, că, de multe ori, mi-a fost mai ușor citindu-vă mesajele de sprijin către profesori. Simple, firești, autentice. Mulțumesc.” ( Mihaela Nicolae, prof. lb. română Buzău, 13.02.2022)

scoala din Altina, jud. Sibiu, pe coridor, 13.02.2022

 „Sunteți fantastică! De-a dreptul fantastică! Fără nicio exagerare! Rar am întâlnit oameni care să fie atât de implicați în ceea ce fac!👏👏👏 Pentru mine ați fost barca de salvare într-o mare de informații, pe cât de greșite, pe atât de contradictorii. Mulțumită dumneavoastră știu că voi prezenta la interviu o strategie fără cusur! Sunteți superlativul absolut in consultanță pe teme de educație.🔝 Vă ador!!!🤗” (Paula Mihaela Gheorghe, candidat concurs directori, 14.11.2021)

„Sansele de a o putea vedea in actiune pe fascinanta dna Anca Tirca sunt de neratat! Cu o adevarata epopee a curajului pedagogic, a deschis o mie de "drumuri" pentru scolile din Romania, iar cartile si programele ce ii poarta semnatura ne pot insoti pentru a fi eficienti si pentru a ne insenina chipul nostru de profesori si de directori! Sa ai acces la aceasta experienta uriasa pe care dna Tirca a acumulat-o in atatia ani de "recladit" mediul educational din tara noastra este o cale regala de initiere profesionala!
De fiecare data cand am onoarea de a fi in preajma dnei Tirca sau a cartilor dumneaei sunt emotionata de sufletul pus in slujba scolii. Pentru mine este un "rockstar" al educatiei! Nici nu as fi indraznit sa ii solicit sprijinul in distribuirea chestionarelor Pedagogia fericirii la inceputul doctoratului, dar a fost prima persoana care a postat in comunitatea sa invitatia de a fi sustinuta aceasta initiativa legata de fericirea profesorilor si elevilor, ceea ce pentru mine a fost un gest enorm, facut atat de firesc de catre dna Tirca.
Sper sa avem prilejul cat mai multor evenimente in care sa ne impartaseasca din "mina de aur" pe care o detine! Mi-as dori sa ajunga la dansa aprecierea tuturor profesorilor pe care i-a atins cu intelepciunea sa pedagogica!” (Andreea Puiu, învățătoare, promotoare a pedagogiei fericirii, nov.2021)

 

 „Sunteti minunată! Starea mea de bine a fost dată astă seară de cursul dumneavoastră! Sunt director din 2007. Am făcut câteva PDI-uri de atunci. Am citit diverse PDI-uri, am preluat unele părți, am modificat, am creat așa cum am crezut eu că e bine, căci nu m-a învățat nimeni cum să fac. În 2012, la o inspecție generală, un domn inspector a fost impresionat de faptul că vreau să știu mai multe despre PDI și mi-a dat structura pe care trebuie să o aibă. Astă seară dumneavoastră "ați făcut lumină" în multitudinea de informații pe care le-am adunat de-a lungul timpului. Nu știam că trebuie să urmez "firul roșu"- așa cum ați menționat. Mulțumesc din suflet ptr prețioasele informații! Seară liniștită!” (Muntenița Carmen, directoare, final oct.2021)

„Multumim, d-na Anca Tîrcă , pentru tot ce faceti Dvs. pentru învățământul românesc! Avem nevoie de Dvs. si de tot sprijinul Dvs. acum, in aceasta perioadă tulbure, precum bine a spus d-na Corina Bobaru, "când credeam că pierdem direcția". D-voastră, cu tact, cu calm si cu respect pentru profesorii nostri și școala românească, ne arătati că "luminița de la capatul tunelului" incă există.
Respect și prețuire!(Velinka Bogici, director școală, oct.2021)

Minunat, starea de bine incepe cu fiecare dintre noi, îmi place mult entuziasmul dvs și ideile clare și practice pe care le transmiteți in general.Mii de mulțumiri d-na Anca Tîrcă și multă sănătate să ne transmiteți in continuare părticele din gândul și sufletul dvs. Sunteți o sursa de inspirație pt. mine. Deși nu îmi doresc postul de director, mi-ați adus lumină și bucurie în carieră didactică in aceste timpuri tulburi, am reușit să văd ,,luminița de la capătul tunelui" și să rămân pozitivă și încrezătoare. Totul va fi bine, cu oameni ca dvs langa noi.” ( Simona Camarasa, cursant, sept.2021)

„Întâlnirea de azi a fost pe sufletul meu. A venit intr-un moment in care imi doream sa aflu firul logic in stabilirea strategiei de dezvoltare a unei institutii. Nu particip la concursul pentru ocuparea unui post de director, doar am simțit ca e momentul sa stiu ceva mai mult despre aceasta za a lantului numit management educațional. Maniera dvs de prezentare mi-a clarificat multe lucruri, dar in același timp, am simțit dinspre dvs. o stare de bine, calm si pretuire față de cei carora le vorbeați.
Ca să nu mă lungesc, mi-ati oferit o bucurie cu rost, in seara aceasta! Multumesc frumos!” (Felicia Mihaela, învățătoare, sept.2021)

Dacă bucuria are miez, azi am gustat din miezul bucuriei! Nu doar că am fost împreună, ci am fost împreună cu una dintre cele mai autentice personalități ale momentului pentru care EDUCAȚIA nu este doar o preocupare, ori o meserie, ci un crez, un punct de convergență între vis și faptă. „Să faci Rai din ce ai” ar trebui să fie un modus vivendi, iar lipsa resurselor „materiale” ar putea fi înlocuită cu preaplinul creativității căreia Dna profesoară Anca Tîrcă îi dezvăluie forța de a da sens și culoare unei realități cenușii. Toți cei care s-au străduit să aducă volumul despre „starea de bine” în mâna și în sufletul oamenilor școlii merită mulțumiri și felicitări!” (Mona Șerbănescu, dir. Liceul Anastasia Popescu București, 16.09.2021)

 „Profesor Anca Tircă, uriașul pe umerii căruia am stat și am privit mai departe! ❤️ Vă mulțumim!” (director Lucica Florea, Scoala Slobozia Conachi, Galați)

Feedback Conferinta Super Teach ”Principii și metode de evaluare” (24.04.2021)

Mulțumesc d-na Anca pentru toate ideile extraordinare! (Ildiko Bogdan) 

 E minunat ce spune d-na Tarca”! Va felicit pentru ca sunteți atat o voce a elevilor dar și a profesorilor. eu mereu pun pe primul loc starea de bine. "starea, apoi predarea" (Lore Ciocoiu) 

Foarte interesanta prezentarea Ancăi!!! Excellent work!!! (Sendruc Ana-Maria) 

Felicitari, Doamna Anca, abia acum mi s-a adeverit banuiala ca SUPER TEACH va fi viitoarea religie, fiindca e singura forma de evolutie, nu doar in educatie, ci si in viata!( Calota Rodica) 

Anca este un izvor permanent de inspiratie si un exemplu extraordinar ! MULTUMESC pentru aceasta zi , pentru realism și pentru incurajarea permanenta! ( Florentina WATZLAWEK) 

Extraordinară prezentarea. Oare nu este o neconcordanță fantastică între mentalitatea deschisă, pe care o îmbrățișez și în care cres, și ierarhizarea școlilor după rezultatele la evaluări naționale? (Danea Daniela) 

 Mulțumim pentru exemplele de bune practici, care pun accentul pe starea copilului!(Bratosin Carla Alina) 

A fost un deliciu să vă ascult. (Dobre Claudia)

Felicitari, Anca!Pentru inspiratie, realism, tenacitate si mai ales pentru ca esti, cu gandul si fapta, alaturi de comunitatea educationala!” (Merima Petrovici, manager proiect CRED, martie 2021)

„Mulțumim doamnei ANCA TÎRCĂ, pentru a ne fi inspirat și sprijinit să fim și mai buni și mai educați și mai încrezători în EDUCAȚIA CARE SCHIMBĂ VIEȚI. Mulțumim pentru vara și jumătatea de toamnă în care v-am întâlnit, v-am avut aproape, v-am descoperit, am ascultat povești de educație și am construit povestea Euroscola. Vă mulțumim pentru lecțiile deja învățate și pentru lecțiile de viață pe care sigur le vom mai primi de la dumneavoastră. Continuăm să vă urmărim pe bloguri și învățăm.☘️❤️
La mulți ani, doamna Anca Tîrcă!!! Să aveți ani cu primăveri blânde și luminoase și timp de petrecut și împărtășit în cea mai frumoasă, însuflețită și primitoare grădină! Și continuați să povestiți despre educație, la fel de frumos și de autentic.” (Echipa EUROSCOLA, CN Nicolae Titulescu, Pucioasa, 2020)

„Anca Tîrcă este exemplul concret, de excelență în tot ce ține de educație. Un om care practic s-a dedicat educației, școlii și copiilor, de o viață. Un om care nu doar că a căutat soluții, dar le-a aplicat și le-a adaptat în așa fel, încât să dea randament maxim, să fie ce trebuie să fie! A reformat școli, gândiri și mentalități!

Să ne dea Dumnezeu cât mai multe Anca Tîrcă în toate domeniile și poate atunci, vom simți și noi reformele, la un nivel, la care aceastea pot schimba o mentalitate colectivă, națională.”(Ramona Sandrina Ilie, jurnalist Elita României, 2020)

„Anca Tîrcă este o adevărată resursă pentru toți cei care sunt implicați în educație. În fapt, este un buchet de resurse: și pentru profesori, și pentru directori, și pentru inspectori. Și pentru cei din minister. Doar interes să fie. Are o experiență bogată și scrie bine. Are cultură generală.” (prof. Daniela Violeta Nedelcu, 2021)

„O experiență extraordinară să o cunosc pe Anca Tîrcă! Am avut șansa să o întâlnesc după conferința Rodawell și momentele petrecute vor fi inspirație lifetime. Pentru mine e un rockstar al educației și de ani de zile proiectele dumneaei sunt un mod de a mă încuraja pentru educația făcută cu inima deschisă și "la firul ierbii". Am avut timp să îi pun întrebări prețioase și să dau chip bunătății care transpare din rândurile articolelor sale. Am fost "în flux" pe tot parcursul conversației, prin grija pe care și-a exprimat-o față de profesori și față de lucrurile riguros făcute, duse la capăt. Ce șansă să discut despre fericirea la școală cu un expert care a pus atâta suflet în educație.” (Andreea Puiu, învățătoare, 2019)

Minunata, dna Anca Tîrcă! O placere sa va ascult, de fiecare data. O combinație rara de blandete, drag de copii și de meserie, profesionalism și responsabilitate, autenticitate și... omenie. Nu intenționez sa fac un elogiu sau compliment de context. Vreau doar sa subliniez acele calități pe care le caut de fiecare data la o persoana care activează în educație.
Mulțumesc pentru inspirație și păstrez o amintire frumoasa despre o întâlnire de cândva.
Gand bun și spor în toate!” (Rodica Efros, educaționalist, noiembrie 2020)

„Anca, alături de tine oamenii au crescut și cresc. Îi multumesc lui Dumnezeu că mi-a dat sansa sa fiu si eu printre ei.”( Elena Darie, inspector management Tulcea, noiembrie 2020).

 „Admir foarte mult munca dumneavoastra si as vrea sa va trimit un pachet de carti in semn de multumire pentru ce oferiti comunitatii.”(Mihaela Cosescu, scriitoare, oct.2020)

 
 „Stimată doamnă, mulțumesc pentru toate sfaturile, gândurile, încurajările și momentele deosebite pe care ni le împărtășiți. La Școala Gimnazială Bilciurești ne-am mobilizat și ... iată ce a ieșit! Nu este finalul, dar consider că este un început bun. Cu deosebită apreciere, director, Marioara Iuliana Ducea.” (august 2020)

Draga doamna profesoara, fac zilele acestea un exercitiu in care mi-am propus sa le scriu cateva randuri de multumire OAMENILOR pe care i-am intalnit, care si-au lasat amprenta asupra mea si au contribuind la evolutia mea catre ceea ce sunt astazi. Dumneavoastra sunteti unul dintre acesti OAMENI. Orele de engleza din sufrageria dumneavoastra, pe care le tineati purtandu-l adesea in brate pe Mihnea (cel mai fumos copil blond cu ochi albastri pe care il vazusem pana atunci) mi-au deschis un orizont incredibil. Dincolo de faptul ca am invatat de la dumneavoastra cate in luna si in stele despre Marea Britanie si mi-ati pus in mana o unealta de exprimare care mi-a inlesnit viata, ati fost mereu un exemplu de bun simt si eleganta. Ati reusit sa dati cu foarte mare succes mai departe din tot ceea ce ati primit de la doamna Donici. Va multumesc si ma gandesc cu mare drag la dumneavoastra!” (Mihaela Berechet, specialist Germania, 2020)

„Sper sa ne mai vedem intr-o sesiune de formare viitoare. Chiar sunteti cea mai buna specialista din ce am cunoscut pana acum.” (Livia Manea, director Liceul Teoretic „Mihai Ionescu”, București, 2019)

“Am convingerea că un portret complet al Ancăi Târcă necesită documentare temeinică, iar inițiativa Mihaelei Diaconescu va reuși să pună în lumină mare parte din povestea Ancăi. O călătorie fascinantă, plină de repere pentru orice om, cu atât mai mult pentru aceia dintre noi care am ales să construim caractere, prin educație.
În loc să parcurg CV-ul disponibil pe internet, am ales să o ascult preț de câteva zeci de minute pe Angela Naumovici, profesor pensionar de limba engleză, fost inspector școlar de specialitate. Nu a fost ușor să notez avalanșa de cuvinte a neconvenționalei Ange, așa cum îi spun prietenii, dar sper că cele mai importante idei le-am reținut.
"În opinia mea, Anca este cea mai bună profesoară de limba engleză pe care a avut-o județul Dâmbovița, după revoluție. Am avut privilegiul sa colaborez cu ea pentru organizarea unor evenimente precum olimpiade școlare, tabere de studiu în limba engleză, vizite ale unor conferențiari britanici, în grupuri de lucru pentru elaborare și pilotare de manuale pentru ciclul gimnazial și în proiecte educaționale derulate de Ministerul Educației în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii și/ sau Consiliul Britanic.
Îmi amintesc cu emoție și bucurie lecțiile Ancăi la inspecția specială pentru gradul II în învățământ. Nu mai rețin dacă am scris 14 sau 16 pagini în registrul Școlii Gimnaziale nr. 4 Pucioasa, dar știu că lecțiile au fost absolut excepționale. S-ar putea realiza un film documentar care să inspire și motiveze. Bineînțeles că a obținut nota 10 atât la inspecție, cât și la examenul pentru acordarea gradului didactic II.
Foarte bună cunoscătoare a limbii române și a limbii engleze, a metodicii, a pedagogiei și psihologiei copilului, promotor al unui învățământ de înaltă calitate, deschisă, prietenoasă, familistă și prietenă desăvârșită... Într-un cuvânt EXCEPȚIONALĂ.
O recomand pe Anca Tîrcă cu toată dragostea și cu credința că Dumnezeu m-a ajutat să aleg un colaborator de mare valoare."
Referitor la intersecțiile mele cu Anca Tîrcă, chiar dacă nu au fost atât de consistente, merită rememorate, pentru a aduce în prim plan capitole diferite din activitatea ei profesională: Anca - director, Anca - expert în managementul proiectelor educaționale, Anca-facilitator și colaborator.
Perioada de directorat a Ancăi a fost și rămâne de referință pentru orice profesor care își asumă această misiune dificilă. Schimbările planificate și implementate cu rigurozitate și meticulozitate la nivelul actualei Școli „Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa, au fost absolut revoluționare la acel moment în județul Dâmbovița și îndrăznesc a crede că nu au fost mulți în România care au reușit să creeze cu mediu de învățare atât de stimulator și de prietenos, în care elevii să se formeze și descopere pe sine în raport cu ceilalți. Anca a construit cu pricepere și pasiune acea cultură organizațională de care mulți vorbesc doar din cărți, fără a ști ce înseamnă în realitate, fără a o trăi zi de zi la școală, alături de elevi și colegi.
Colaborarea directă a mea cu Anca a fost secvențială, dar foarte intensă și hrănitoare. Am descoperit alături de ea o altă perspectivă a formării adulților și am învățat ce înseamnă autenticitate și rigoare în ciclul planificare-organizare-monitorizare-evaluare și reglare. Cuvântul „expert” este neîncăpător dacă te raportezi la Anca Tîrcă, deoarece ea crede și simte tot ce transmite și asta înseamnă mult mai mult decât un profesionist în managementul proiectelor. Să înveți alături de ea, să crești alături de ea, nu este ușor, dar este durabil. Foarte bine organizată, punctuală, intransigentă în respectarea termenelor limită, extrem de logică și analitică. Alegerile importante ale Ancăi nu sunt întâmplătoare și au la bază o mică analiză de nevoi (poate chiar SWOT câteodată) și e clar că orice „Da” este asumat și pus în practică cu pasiune și pricepere.
Îți mulțumesc Anca Tîrcă pentru tot ce am învățat de la tine și de la alți învățăcei ai tăi sau de la colaboratori apropiați ție, atât în calitate de formabil (cursul RWCT -Lectură și scriere pentru dezvoltarea gândirii critice la elevi), cât și de profesor sau director (m-au ajutat mult auxiliarele și ghidurile scrise de tine) și, mai ales, în calitate de colaborator în proiectul POSDRU PPTS - „Şcoli şi comunităţi în acţiune pentru prevenirea părăsirii timpurii a şcolii”." (Teodora Popa, dir. adj. CN Carabela, Târgoviște, 2019)


"Educatia schimbă vieți!
Da,așa este! Educația te dezvoltă, te ajută sa evoluezi. Educația vine din familie în primii ani de viață, apoi din școală în anii ce urmează.
Părinții, doamna învățătoare și toți profesorii mei au contribuit la educația mea dar profesoara mea de engleză din gimnaziu se distinge dintre toți aceștia ! Intr-o vreme când nu exista noțiunea de ‘role-model’, Anca Tîrcă a reprezentat pentru mine un model de profesor și de om, care m-a inspirat și mi-a schimbat viața !
O profesoară care inspira într-o vreme când nu existau manuale digitale, o profesoară ale cărei ore mă fascinau deși nu existau metode interactive de predare, o profesoară care mă motiva să lucrez in plus, un astfel de profesor mi-a schimbat viața, în bine, desigur, atunci când eu am decis să devin profesoară de engleză !Cu sfaturi , îndrumări și încurajări de la dânsa, visul meu din anii de gimnaziu a devenit realitate, am absolvit facultatea și m-am întors acasă, în Pucioasa, să predau engleză la liceul de aici , dar și la Școala 4, școala unde m-am format ca om și unde un profesor dedicat, pasionat, deosebit prin apariție fizică dar mai ales prin vorbe a crezut în mine, mi-a arătat că visurile se pot adeveri și mi-a mai spus că profesorii de engleză sunt vizionari și deschizători de drumuri în ceea ce fac, așa cum a fost dânsa pentru Școala 4…
De aceea, în fiecare an, în a șaptea zi din iulie, o vizitez pe Anca în grădina cu minuni, îi mulțumesc că există în viața mea, îmi vorbeste despre florile ei care îmi dau energie pozitivă, ne amintim de alte timpuri, gândim numai de bine, ne împărtășim bucurii și le punem în vorbe frumoase si sincere…
Adevarat este că un profesor bun este cel care inspiră !
Anca Tîrcă este un profesor care inspiră !"(Florentina Bratu, profesoară de lb. engleză, 2019)


„Doamna Anca Tîrcă, multumim! Totul a inceput in urma unei intalniri pe care am avut-o cu dvs. Un vis s-a concretizat intr-un proiect indraznet care a fost dus la bun sfarsit de catre o echipa extraordinara de profesori. Ne bucuram ca exista oameni dedicati, ca dvs, care fac posibilă ,, Reforma la firul ierbii”. Va asteptam cu drag sa ne vizitati! ”(Claudia Stupineanu, director Școala nr. 2 Fundeni-Dobroiești, Ilfov - 4.09.2019 - împreună cu echipa, au dat culoare școlii)


„Educatia schimba vieti, cu siguranta. Insa mai mult decat atat, cred ca asa cum parintii nostri ne schimba si formeaza vietile, la fel se intampla cu dascalii, oamenii datorita carora ajungem sa fim mai deschisi, mai echilibrati, mai cunoscatori si mai frumosi in viata. Pentru mine, doamna profesor Anca Tirca a fost Acel dascal si nu neaparat profesor, pentru ca primul termen imi pare mai plin de insemnatate, mai profund si mai cuprinzator. A fost printre primii oameni-temelie ai inceputului meu de drum. Imi aduc aminte cu drag cum era un altfel de dascal. Cum in anul 1997 invatam intr-o altfel de scoala, chiar daca era intr-un mic orasel de provincie. Cum invatam sa gandim critic, sa avem spirit civic, sa comunicam, sa luam cuvantul, sa fim prieteni, cum exersam limba engleza cu tineri profesori veniti din strainatate in scoala noastra, cum ne bucuram de clase moderne si dotate, cum erau proiectele, evenimentele si serbarile noastre. Imi aduc aminte cat de mandra eram sa port o uniforma in carouri ce devenise emblema Scolii Nr. 4 Elena Donici Cantacuzino. Cum invatam aplicat, urmarind documentare, jucand teatru intr-o Altfel de trupa, avand ore practice cu desene si machete pe tabla, cum vocea noastra conta in Consiliul Elevilor unde ne intalneam si dezbateam constant, noi, elevii, cum in clasa a patra, avand-o drept coordonator pe doamna profesor Anca Tirca, am ajuns in faza nationala a Olimpiadei de Educatie Civica, ceea ce din nou, pentru inceputul anilor 2000, era ceva altfel intr-o scoala. Toate acestea, datorita dumneaei. Ne-a invatat mereu sa fim altfel, dar intr-un sens frumos si bun si mi-ar placea sa cred ca dumneaei a fost chiar promotoarea conceptului nou de astazi de Scoala Altfel. In orice caz, in vremea anilor mei de scoala generala, pot spune cu mandrie ca am trait intr-o scoala altfel, ceea ce a insemnat foarte mult mai tarziu. Ne-a invatat sa gandim deschis si liber, ne-a inspirat sa avem tinuta, caracter si eleganta, ne-a oferit aripi in locul in care noi am prins radacini. Si ce cred ca este cel mai important, ne-a aratat cum sa ne folosim imaginatia si creativitatea, ceea ce astazi poate ca nu se invata in fiecare scoala de stat din Romania, obicei care se practica insa la sfarsitul anilor 90 cu succes intr-o scoala moderna din Pucioasa, cultivarea si folosirea creativitatii si a imaginatiei fiind, cred eu, cele mai pretioase si mai de folos daruri pe care le putem primi de la dascalii nostri. Va multumim pentru o scoala altfel!”(Alexandra Stănescu, Jurnalist si media & communication manager).



“La mine la scoala s-a predat curajul. Am invatat sa spunem lucrurilor pe nume, am invatat sa ne deschidem si sa nu ne fie frica sa crestem. Si am invatat sa ne jucam - cu emotii, cuvinte si frici. Si sa le acceptam. Poate ca de-asta fiecare dintre noi a ramas putin mai copil, putin mai ancorat acasa, putin mai liber decat alti copii, din alte scoli. Multumesc, Anca! (Maria Doda, creative director la MRM/ McCann, anterior Social Media Manager la PRO TV)



” Dear Anca, it was a really wonderful experience working with you.  I greatly admired your professionalism and commitment. I hope we will get the chance to work together again - I have a suspicion that will be the case - and I look forward to that immensely. My assignment in Romania turned out to be a very special one.  I met some very committed teachers and I hope I managed to do some good interacting with them. ” (David Smawfield, education expert UK, 2005)

„Anca is well-trained, very intelligent, and well organised. She is a real team player - she was always part of the solution not part of the problem. We found her a highl professional and delightful colleague.”(Sue Berryman, task team leader, The World Bank, 2006)

„Draga Anca, în calitate de coordonator de proiect din partea partenerului sub-contractor (Universitatea din Bucuresti - Credis), vreau sa iti adresez si eu multumiri, in nume personal, dar si al Universitatii.
Profesionalismul, atentia distributiva, reactiile rapide si nu in ultimul rand rabdarea cu fiecare dintre noi au constituit dominantele activitatii tale, apreciata, cred, de noi toti. Multumim mult si speram sa colaboram in continuare! ”(Lucian Ciolan, decan Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București)

 
”Very well done Anca. Thank you for all your hard work. I know very well that things were not very easy at times but it looks like thanks to you we finished with a good reputation for the project. Many thanks! ”(Godfrey Claff, director WYG International, UK, 2009)


”A fost un proiect de succes, Anca, multumim pentru o colaborare excelentă!” (Ovidiu Pânișoară, director DPPD București, 2008)


„Dragă Anca, a fost o reală plăcere să lucrăm sub comanda ta. Profesionalismul, delicatețea și diplomația ta ne-au impresionat.Te cunosc de mult si te apreciez, dar, după ce am lucrat împreună, aprecierile s-au amplificat. Aș dori să mai am o asemenea șansă. Iți mulțumesc și îți doresc numai bine!” (Vasile Molan, conf. universitar dr., pedagog renumit, 2008)



„Mi-e dor de anii când vă eram elevi. Trecând prin aceste etape cu fetele mele aici, în UK, acum, îmi dau seama si mai mult că dvs ne-ati oferit o școală ‘ca afară’ și chiar mai mult, cu atâta pasiune și dragoste. O moștenire extraordinară pentru care generații întregi vă sunt recunoscatoare. ”(Andrada Bleahna, expert traducător în UK, o fostă elevă)

„Sunteți parte din amintirile mele frumoase din liceu, sunteti printre reperele mele morale și profesionale, sunteți printre cei care m-au motivat și mi-au influențat alegerile și evoluția, iar pentru toate acesta vă prețuiesc.” (Ioana Panazan, medic, Regina Maria, fostă elevă)

„Ma bucur ca am avut sansa sa te intalnesc si sa te port cu mine prin ani si intamplari ca pe un reper la care ma intorc atunci cand seara, dupa zile frumoase, dupa zile grele imi dau ragazul sa ma intreb in liniste si cu onestitate daca am fost OM si daca am reusit sa dau ceva bun, ceva valoros altor oameni. Eu ma gandesc de cele mai multe ori cand vine vorba de profesia mea si de onestitate si curaj in ea la tine. Si cand e greu sa o iei de la capat. Si cand e frumos in lume si am reusit sa pun o culoare mica, mica in ea. Multumesc tare ca nu renunti si ca esti ceea ce esti pentru noi toti cei cu care te-ai intalnit pret de o vreme candva....Pentru toate lucrurile mari si pentru lucrurile mici ale fiecarui anotimp cum sunt florile din gradina ta pe care le imparti cu noi... Multumim Anca!” (Camelia Moraru, psiholog, asistent universitar Universitatea Babeș - Bolyai Cluj- Napoca)

„Ați fost prima persoană care m-a încurajat într-o perioadă relativ dificilă pentru mine ... în școala generală. Cuvintele dumneavoastră m-au ajutat tare mult atunci: mi-au dat încredere în mine și au fost un suport esential pentru mine în următorii ani. 
Va multumesc încă o dată!” (Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății)

„Ma simt norocos ca am avut sansa sa va fiu elev si sa invat la Scoala Nr.4. Cu siguranta o parte din succesul meu vi se datoreaza.Va multumesc!” (Ionuț Bădescu, medic UK)

„Mi-ar trebui destule pagini scrise de mana ca sa ii multumesc omului Anca Tirca, profesorului Anca Tirca, pentru tot ceea ce mi-a oferit, m-a invatat. Intr-o vreme in care alti oameni abia se obisnuiau cu ideea unei libertati de gandire, eu aveam norocul sa am drept diriginte si profesor pe un om care m-a invatat ca "to think outside the box" nu te face mai nebun, ci iti ofera perspectiva de a fi mai pregatit pentru viata.”(Iancu Ionuț, blogger)

„Vă mulțumim pentru viziune! E dificil sa găsești în ziua de azi o asemenea școală. Se vorbește acum despre gândirea critica de exemplu, ca și cum ar fi ceva foarte nou, când noi, la 12-13 ani eram familiarizați cu ea. Sunt lucruri atât de actuale în 2018, pe care noi, absolvenți de școală 4, le cunoaștem deja. Mă duce gândul frecvent la dvs. și la ceea ce ați reușit într-o eră în care nu exista internet. Ați fost și sunteți un dascal extraordinar!” (Alexandra Crețu, medic, fostă elevă)

„Şcoala aceasta este o minune. Să dea Domnul să mai vedem asemenea minuni. Cred că doamna profesoară Anca Tîrcă poate să facă minuni.”(Ecaterina Comișel inspector limba engleză, MEN)


„Şcoala Nr. 4 din Pucioasa e un „miracol românesc”. Ea arată că reforma învăţământului este nu numai necesară, ci chiar posibilă. Îmi vine greu să cred că se poate vedea ceva asemănător în prea multe părţi din ţară. Din păcate! Şcoala Nr.4 este un model activ, o şcoală care a înţeles, în primul rând datorită unui om de excepţie – Anca Tîrcă – şi datorită unei echipe de excepţie, că reforma o facem noi profesorii, o facem şi o inventăm noi, şcoala, părinţi comunitate, cu toţii laolaltă.” (Alexandru Crișan, expert internațional pe educație, fost președinte al Centrului Educația 2000+)

„O viață dedicată educației și excelenței. Am avut privilegiul să beneficiez de participarea la formări organizate/coordonate de dumneavoastră. Pentru atmosfera creată și profesionalismul dumneavoastră, vă mulțumesc!” (Carmina Trâmbițaș, profesor și formator, Brașov)

"There's a smell of damp hay / Of horses, laziness, / Summer sky and eternal life. //... // And all of a sudden: / In the midst of that quiet, / It seems possible / to live simply on this earth/" - by Charles Simic, culeasa intr-un volum dedicat de catre Garrison Keillor "To all the English teachers, especially the great ones" :) Va urez o viata simpla! Si multumesc pentru engleza!” (Mihaela Bobaru, profesor universitar USA, fostă elevă)

 „În clasa a patra s-a format în școală trupa de teatru în limba engleză și română ,,Altfel”, condusă de doamna profesoară și directoare pe atunci a școlii, dna Anca Tîrcă. Am mers cu dânsa la diferite festivaluri de teatru și am trăit pentru prima oară acele emoții unice, ale spectacolului, ceea ce pe unii ne-a marcat definitiv, introducând în noi ,,microbul” teatrului. Apoi au început încurajările și susținerile din partea profesorilor și a părinților. În clasa a noua am decis că voi face tot ce cred de cuviință pentru a deveni actor.” (Paul Diaconescu, actor)

My teacher of English, an inspiring teacher and outstanding Headmistress who knew how to make a school and its teachers stand out from the rest!!” (Ana Florentina Bratu, profesoară de engleză, fostă elevă)


 „Primii mei elevi, prima experiență ca profesor. Prima încurajare primită de la dna director Anca Tîrcă. Prima certitudine că mi-am ales cea mai tare profesie din lume! ”(Raluca Iuga, învățătoare

„Când sunt întrebată în ce școală m-am simțit cel mai bine văd niște Halloween-uri tari, văd seara limbii engleze, concursuri de dans, de muzică, pe Silviu Răileanu care ține speech-uri cot la cot cu Vlad Tănăsescu. Iar pe tine te văd cum vorbești despre gândirea critică cu același pathos cu care predai engleza. Și mai văd și cum am umplut tabla de „beautiful” pentru că îl tot poceam :)) Îți mulțumesc. Ai fost aur pentru mintea și sufletul nostru.” (Ennifer Anefi, industrii creative, fostă elevă)

Pagini dedicate în cartea profesorului Dumitru Stancu: 













Medalie acordată de Președintele Emil Constantinescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu