joi, 28 martie 2013

Be yourself! – lecția cea mai importantă de la Summerhill School


Fondată în 1921 de Alexander Sutherland Neill și situată în Leiston, Marea Britanie, Summerhill School este considerată cea mai democratică școală din lume, în care toate deciziile privind modul în care funcționează școala, regulile, conduita, activitățile extrașcolare, dotările, problemele de zi cu zi etc. sunt luate în cadrul unor întâlniri care au loc de trei ori pe săptămână și la care poate participa și vota orice elev sau profesor. Singura regulă care nu poate fi schimbată este principiul de bază pe care a fost fondată școala și anume că nici un copil nu va fi forțat să participe la o oră de curs dacă el însuși nu și-a ales respectiva oră.

Neil a înființat școala pornind de la credința sa că la școală un copil trebuie să fie el însuși, să își trăiască propria sa viață, și nu cea pe care i-o planifică părinții sau i-o impune un profesor care crede că le știe pe toate.

Lecția de succes a lui Alexander Sutherland Neill  (școala funcționează pe aceleași principii de 92 de ani și a rezistat chiar și unei tentative a guvernului Blair de a o închide!)  este to make the school fit the child - instead of making the child fit the school.

Și încă un citat celebru al lui A.S.Neill, complex cât o carte de pedagogie: I would rather Summerhill produced a happy street cleaner than a neurotic scholar.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu