luni, 18 mai 2020

Discurs pentru promoția 2020

photo credits - NYTimes

Zilele trecute, fostul președinte Barack Obama a adresat un „Commencement Speech absolvenților de liceu 2020 și le-a dat teri sfaturi. Iată ce a spus:

„Buna, tuturor! Aniyah, îți mulțumesc pentru frumoasa introducere! Nu aș putea fi mai mândru de tot ce ai făcut de-a lungul timpului cu Fundația Obama.

Și, desigur, nu aș putea fi mai mândru de voi toți, promoția de absolvenți ai anului 2020, precum și de profesorii, antrenorii și, mai ales, părinții și familia care v-au ghidat pe parcurs.

Desigur, absolvirea este o mare realizare în orice circumstanțe. Unii dintre voi ați fost nevoiți să depășiți obstacole serioase pe parcurs, fie că a fost vorba despre o boală, fie că un părinte a pierdut un loc de muncă sau ați trăit într-un cartier în care oamenii adesea nu țin cont de voi. Odată cu provocările obișnuite ce țin de creștere și de maturizare, toți ați avut de- a face cu presiunile adăugate de social media, de rapoartele privind atacurile armate din școli și de spectrul schimbărilor climatice. Și apoi, tocmai când erați aproape să sărbătoriți absolvirea, tocmai când așteptați cu nerăbdare balurile și ceremoniile de absolvire și, hai s-o spunem, și o mulțime de petreceri, lumea este întoarsă în jos de o pandemie globală. Și atât cât sunt sigur că vă iubiti părinții, pot paria că să fii blocat acasă cu ei și să joci jocuri  sau să te uiți la Tiger King la televizor nu este exact așa cum v-ați imaginat ultimele luni ale ultimului an de școală.

Acum voi fi sincer cu voi - dezamăgirile provocate de lipsa unei absolviri reale, acestea vor trece destul de repede. Nu-mi amintesc mult de la absolvirea liceului. Știu că a fi nevoit să stau acolo și să ascult un vorbitor cu un discurs de început nu este chiar atât de rău - de obicei, al meu e prea lung. De asemenea, nu că mulți oameni arată grozav în acele cape, mai ales dacă ai urechi mari ca mine. Și veți avea destul timp pentru a vă relaxa cu prietenii odată ce va trece criza de sănătate publică.

Dar ceea ce rămâne cu adevărat este faptul că absolvirea vă marchează trecerea la vârsta adultă - perioada în care începi să ai responsabilitatea propriei vieți. Atunci când veți decide ce este important pentru dvs., genul de carieră pe care doriți să o urmați. Cu cine vrei să-ți construiești o familie. Valorile cu care vrei să trăiești. Și, având în vedere starea actuală a lumii, toate astea pot fi destul de  înfricoșătoare.

Dacă intenționați să plecați la facultate, să ajungeți într-un campus la toamnă - asta nu mai este un dat. Dacă intenționați să lucrați în timp ce mergeți și la școală, aflați că primul loc de muncă va fi mai dur. Chiar și familiile care sunt relativ bine situate au de-a face cu incertitudini masive. Cei care se luptau înainte, acum sunt la limită.

Toate acestea înseamnă că va trebui să creșteți mai repede decât alte generații. Această pandemie a zguduit status quo-ul și a dezvăluit o mare parte din problemele profunde ale țării noastre - de la inegalități economice masive, la disparități rasiale în curs de desfășurare, până la lipsa asistenței medicale de bază pentru persoanele care au nevoie de ea. S-au trezit mulți tineri cu faptul că vechile modalități de a face lucrurile nu funcționează; că nu contează câți bani câștigați dacă toți cei din jurul vostru sunt flămânzi și bolnavi; și că societatea noastră și democrația noastră funcționează numai atunci când ne gândim nu doar la noi înșine, ci unul la celălalt.

De asemenea, a aruncat lumina pe un alt adevăr greu, lucru pe care trebuie să-l acceptăm cu toții, odată ce copilăria noastră se încheie. Toți acei adulți despre care obișnuiați să gândiți că aveau conducerea și știau ce fac? Se dovedește că nu au toate răspunsurile. Mulți dintre ei nici măcar nu pun întrebări corecte. Deci, dacă lumea se va îmbunătăți, va fi și datorită vouă.

Această realizare poate fi un fel de intimidare. Dar sper că este și inspiratoare. Cu toate provocările cu care se confruntă această țară acum, nimeni nu vă poate spune „nu, ești prea tânăr pentru a înțelege” sau „așa s-a făcut întotdeauna”. Pentru că, cu atâta incertitudine, cu totul schimbat atât de brusc, aceasta este lumea pe care generația voastră trebuie să o modeleze.

Întrucât sunt unul dintre bătrâni, nu vă voi spune ce să faceți cu această putere care vă stă în mâini. Dar vă spun trei sfaturi rapide.

În primul rând, să nu vă fie frică. America a trecut prin perioade grele înainte - sclavie, război civil, foamete, boli și 11 septembrie. Și, de fiecare dată, am ieșit mai puternici, de obicei pentru că o nouă generație, tineri ca voi, au învățat din greșelile din trecut și și-au dat seama cum să îmbunătățească lucrurile.

În al doilea rând, faceți ceea ce credeți că este corect. Făcând ceea ce se simte bine, ce este convenabil, ce este ușor - așa cred copiii. Din păcate, o mulțime de așa-numiți adulți, inclusiv unii cu titluri fanteziste și locuri de muncă importante, încă se gândesc în acest fel - motiv pentru care lucrurile sunt atât de dificile.

Sper că, în schimb, decideți să vă bazați pe valori care durează, cum ar fi onestitatea, munca grea, responsabilitatea, corectitudinea, generozitatea, respectul față de ceilalți. Nu o veți înțelege de fiecare dată, veți face greșeli așa cum facem cu toții. Dar, dacă ascultați adevărul care este în interiorul vostru, chiar și atunci când este greu, chiar și atunci când este incomod, oamenii vor observa. Vor gravita spre voi. Și veți face parte din soluție, în loc să fiți o parte a problemei.

Și în final, construiți o comunitate. Nimeni nu face lucruri mari de unul singur. În momentul de față, când oamenii sunt speriați, este ușor să fiu cinic și să spun, permiteți-mă să mă uit doar la mine sau la familia mea sau la persoanele care privesc sau gândesc sau se roagă ca mine. Dar dacă vom trece prin aceste momente dificile, dacă vom crea o lume în care toată lumea are posibilitatea să își găsească un loc de muncă și să își permită colegiul, dacă vom salva mediul înconjurător și vom învinge pandemiile viitoare, va trebui să o facem împreună. Așa că fiți atenți la luptele celuilalt. Susțineți-vă unul altuia drepturile. Lăsați în urmă toate vechile moduri de gândire care ne despart - sexismul, prejudecățile rasiale, statutul, lăcomia - și așezați lumea pe un drum diferit.

Când aveți nevoie de ajutor, Michelle și cu mine am făcut ca misiunea Fundației noastre să ofere tinerilor ca voi abilități și sprijin pentru a conduce în propriile comunități și pentru a vă conecta cu alți tineri lideri din întreaga țară și de pe glob.

Dar adevărul este că nu aveți nevoie de noi să vă spunem ce să faceți.

Pentru că, în atâtea feluri, ați început deja să conduceți.

Felicitări, promoția 2020! Continuați să ne faceți mândri.”



2 comentarii:

  1. I will always admire Barack Obama! An example for all of us on this planet! Intelligent, inspired in telling encourged words ,,First af all, don t be afraid!"

    RăspundețiȘtergere