vineri, 26 august 2022

O vară fierbinte pentru educație

photo credits: AVE

A fost ( și este) o vară fierbinte pentru educație. Ministerul educației, susținut de „o voce”, adică de persoanele din această fotografie făcută în Deltă, la Green Village, în mai anul acesta (dacă îi știți, lăsați nume în comentarii, nu îi cunosc pe toți, am văzut că lumea vrea să afle numele celor răspunzători de ceea ce s-a întâmplat cu educația în această vară, chiar dacă unii dintre ei încearcă să o „cotească” în aceste zile), au dat publicității proiectele unor noi legi ale educației, într-o perioadă complet nepotrivită, după/ în pandemie ( când studiile arată că ar trebui să ne preocupe alte priorități) și în vacanță (când lumea se bucură de concedii). Și au făcut asta nu pentru că nu mai pot de grija copiilor, a profesorilor, a școlilor și a educației, ci pentru că România educată, un proiect diluat în 7 ani și eșuat, trebuia salvat prin pasarea la guvern pentru implementare. În plus, sunt interese legate de plagiatori cu ștaif, de bani din PNRR, de privatizarea educației și altele.
Am citit legea și am scris despre ea imediat după publicare, într-un moment când tăcerea era aproape generală. I-am îndemnat pe profesori să citească și să reacționeze, iar pe decidenți să retragă documentele. Și bulgărele s-a rostogolit, o mare parte din prevederi au fost contestate de profesori, de elevi, de părinți, de universitari, de facultăți, de nume marcante ale culturii și educației. Mai toată lumea zice că legile nu sunt bune, s-a creat o ruptură majoră între cei care le propun+câțiva susținători și restul societății. Ministerul se laudă cu dezbaterile pe care le-a organizat, care, nu doar că au avut loc într-o perioadă scurtă de timp și în vacanța profesorilor, dar, incredibil pentru anul în care ne aflăm, au sfidat din plin regulile democratice, cu jigniri și „băgat pumnul în gură” celor care criticau legile.
Nu știu ce va fi mai departe, dar mă pot gândi la două scenarii. Cel optimist, în care legile vor fi retrase, se va face o cercetare amplă urmată de identificarea nevoilor de schimbare ( chiar pornind de la documentul România educată, se va analiza pe teren cum stau lucrurile cu ce se propune în document) și se va relua procesul de elaborare, de data aceasta cu consultări ale profesorilor, elevilor și părinților și cu implicarea specialiștilor în pedagogie în redactarea legii. Nu e rușine să greșim. Scenariul pesismist, în care legile vor trece prin parlament și vor fi implementate, probabil până la schimbarea guvenului, când din nou, legile vor fi amendate, alte schimbări, alt haos, alte presiuni pe sistem, alte întârzieri privind reforma reală a sistemului de învățământ. Pentru că, de aceea nu progresăm, nu avem o direcție clară de schimbare în educație, agreată și asumată de toate părțile implicate, pe termen lung.
Și da, știu ce zic unii cu profesorul care face schimbarea el însuși, cu elevii lui, indiferent de legi și decidenți, eu însămi promovez această idee și cred în „reforma la firul ierbii”, în școală și în clasă, dar, acum, chiar avem o problemă. Această lege pune mare presiune pe sistemul de învățământ, pe școli și pe profesori, care vor trebui să facă față unei avalanșe de schimbări greu de adus în școli, schimbări în care ( și asta mi se pare grav) nici măcar nu cred.
 
Update: am primit informații referitoare la numele celor mai mulți din fotografie:
 
Simona Baciu, owner Transilvania College Cluj
Sorin Costreie, consilier prim ministru, prof. UB
Liliana Romaniuc, fost inspector general Iași, fost consilier Campeanu, Turcan
Gabi Bartic - BRIO
Oana Moșoiu - lector FPSE București
Elena Lotrean - owner Școala Finlandeză Sibiu
Tania Ieremia - MEN
Claudia Ionescu, fost director Pucioasa, colaborator AVE 
Mariana Dogaru, președină ARACIP 
Marian Viorel Anghel, director școală, colaborator AVE
Radu Szekely, consilier Câmpeanu
Diana Brătucu, director școală, Super Teach
Andreea Nistor, director AVE
Antoaneta Bolchiș, MEN
Comșa, preș. asociația școlilor private
Mirela Stețco, director Teach for Romania
Iulia Măndășescu, prof Merito
Oana Zapca, director Super Teach
Georgiana Mincu, manager AVE 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu