sâmbătă, 13 iunie 2015

Cea mai frumoasă temă de vacanță

foto credits: pagina de facebook a lui Cesare Catà of Don Bosco
Cesare Catà of Don Bosco  e profesor de engleză la liceul din Fermo (un orășel de pe țărmul Adriaticii) și a dat elevilor săi cea mai frumoasă temă de vacanță despre care am auzit vreodată. Ce lecturi obligatorii, ce sute de exerciții de gramatică din culegeri,  ce zeci de compuneri  - nu frate, le-a spus să lase computerul și să se plimbe pe malul mării, să privească răsăritul, să danseze, să se îndrăgostească, să facă sport, să se uite la filme, să citească, să țină un jurnal, pe scurt, să-și trăiască viața bucurându-se de frumusețea verii. Anotimp despre care acest  drag de profesor spune că ”prin strălucirea lui, poate influența spiritul, mai ales pe cel al adolescenților”. 

Iat-o, cea mai frumoasă temă de vacanță, să ne inspire:

1.Uneori, dimineața, fă o plimbare pe malul mării, singur: uită-te cum se reflectă soarele în apă și gândește-te la ce îți place cel mai mult în viața ta: fii fericit.

2.Încearcă să folosești unele dintre cuvintele noi pe care le-am învățat împreună în acest an școlar: cu cât reușești să spui mai multe cuvinte, cu atât vei gândi mai mult; și cu cât vei gândi mai mult, cu atât vei fi mai liber.

3.Citește cât poți de mult. Dar nu pentru că ești obligat să o faci. Citește pentru că verile inspiră la aventură și visare și, atunci când citești, te vei simți ca rândunicile în zbor. Citește pentru că este cea mai frumoasă formă de revoltă pe care o poți avea ( dacă vrei sfaturi despre ce să citești, vino la mine).

4. Evită lucrurile, situațiile și oamenii care te fac să fii negativist sau să te simți neputincios: caută situații care să te stimuleze și compania unor prieteni care să te îmbogățească, care să te înțeleagă și să te aprecieze pentru ceea ce ești.

5. Dacă te simți trist sau temător, nu-ți face griji: vara, ca orice lucru minunat din viață, poate arunca un suflet în confuzie. Încearcă să ții un jurnal ca să poți vorbi despre ceea ce simți (în septembrie, dacă vrei, îl putem citi împreună).

6. Dansează, fără să-ți fie rușine. Pe un ring de dans din apropierea casei tale sau chiar singur, în camera ta. Vara înseamnă dans și e o prostie să nu iei parte la el.

7. Cel puțin o dată, privește răsăritul. Nu scoate o vorbă și respiră. Închide ochii, fii recunoscător.

8. Fă mult sport.

9. Dacă vei întâlni o persoană care ți se pare încântătoare, spune-i că este așa, cât poți de sincer și de grațios. Nu contează dacă el sau ea nu va înțelege. Dacă nu o face, înseamnă că n-a fost să fie; dacă o face, vara 2015 va fi o perioadă de aur petrecută împreună (dacă nu merge, întoarce-te la punctul 8).

10. Uită-te pe notițele de la clasă.Compară ce am citit și ce am învățat, cu ce ți se întâmplă.

11. Fii fericit ca lumina soarelui și neîmblânzit ca marea.

12. Nu vorbi urât. Fii mereu gentil și manierat.

13. Uită-te la filme cu replici care îți frâng inima (în engleză, dacă se poate), ca să îți îmbunătățești deprinderile de limbă și capacitatea de a visa.Și nu lăsa ca filmul să se termine când apare distribuția, regizorul etc.: retrăiește-l în propria ta viață din această vară.

14. În lumina strălucitoare a soarelui sau în nopțile fiebinți de vară, visează la cum ar putea și cum ar trebui să fie viața ta. Pe timpul verii, fă mereu tot ce poți ca să nu renunți și tot ce poți ca să îți urmezi visul.

15. Fii bun.

(sursa:Huffingtonpost )

2 comentarii: