luni, 20 martie 2023

Ziua Fericirii în școli

 


Azi, 20 martie, este Ziua Internațională a Fericirii și împărtășesc cu voi o bucurie, o dorință de Crăciun de acum 2 ani care s-a îndeplinit - din ianuarie 2022 avem și în România câteva școli cu fericire în curriculum, o oră pe lună la dirigenție sau mai des, la clasele primare.
E o ”𝒐𝒓𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒇𝒆𝒓𝒊𝒄𝒊𝒓𝒆”” în care copiii discută despre emoțiile lor, își stabilesc scopuri pozitive și învață cum să facă față presiunilor de fiecare zi, inclusiv acelora care vin din social media. Învață cum să își mențină sănătatea fizică, cum să se relaționeze cu cei din jur și cum să devină o persoană rezilientă. Am elaborat și o programă specială a acestei ore, cu obiective, conținuturi și activități de învățare, pe care o găsiți în „Hai cu starea de bine în școală!”, Corint, ediția a doua, pag. 22-25.
Sigur că e de dorit ca în toate orele să fie învățare cu bucurie, cum spun eu, dar o oră de fericire ca atare în orarul claselor va crea oportunități elevilor de a parcurge cele 5 teme mari din curriculumul orientativ al orei de fericire pe care l-am creat anul trecut ( poate fi și programa unui curs opțional, în CDȘ) - autocunoaștere și dezvoltarea potențialului, sănătatea fizică, relațiile, implicarea și natura.
Împreună cu Andreea Puiu, am format anul trecut câteva sute de profesori pe tema fericirii la școală și am inițiat un grup pe facebook, din care vă invit să faceți parte, se numește Ora de fericire la școală.
E un început, poate timid, dar avem și noi, România, ceva, în contextul în care nu avem politici educaționale pe acest subiect, așa cum există în alte țări și în care studiile ne demonstrează, de ceva timp de altfel, că elevii învață mai bine atunci când sunt fericiți, iar dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale copiilor, precum empatia, curiozitatea, încrederea etc. conduce la rezultate academice mai bune.
Să nu uităm că „în fiecare clasă sunt minți tinere care așteaptă să dea în floare”, așa cum scrie pe ușa din fotografie, primită aseară, târziu, de la Liceul Teoretic German Johann Ettinger din Satu Mare. Gând bun și succes celor care aduceți fericirea la școală!🌿

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu