joi, 9 martie 2023

Legea Educației nu este Legea României Educate


Tocmai am auzit o jurnalistă la una dintre televiziuni că Legile educației sunt jalon în PNRR și de aceea ar trebui adoptate anul acesta. E fals ce a spus ( de fapt, a preluat din declarațiile decidenților), în fotografie aveți jalonul PNRR, care menționează un pachet legislativ pentru implementarea proiectului „România Educată”, nu pentru schimbarea sistemului de educație din România. Pachetul legislativ pentru RE ar fi putut conține o serie de regulamente, ordine, metodologii, mecanisme, inițiative, directive etc., care să conducă la implementarea textului RE creat în 7 ani, lucru care nu are nimic de a face cu schimbarea Legii educației. E o șmecherie, aș zice, creată de minister, se induce astfel ideea că e neapărat nevoie să se adopte această lege a educației, că iată, ne presează PNRR, pierdem banii etc., ceea ce este fals. 𝐋𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐧𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐋𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐞, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐮𝐢.
Mi s-ar fi părut cinstit ca aceste texte noi de legi să nu se numească Legile educației, ci Legile României Educate sau Regulamentul de implementare a proiectului România Educată sau cum vor dori și cum și le vor asuma, dar să lase în pace educația națională.
Așa cum am mai spus și văd că spun și alții, cele 2 proiecte de legi ar trebui retrase în acest moment și procesul ar trebui reluat, pornind de la studii și analize, pilotare, implicarea specialiștilor și consultarea tuturor părților implicate. Adică, le facem pe îndelete și cu cap. Sau să schimbe titlul documentului, din Legea Educatiei Naționale, în Regulamentul de implementare a României Educate. Sunt două chestii distincte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu