vineri, 29 septembrie 2023

De consfături - întâlnire cu educatoare

Am fost azi la consfătuirile educatoarelor din nordul județului Dâmbovița și am primit chiar acum această fotografie, însoțită de un mesaj de mulțumire, pentru că „le-am transmis energie pozitivă, căldură și idei îndrăznețe.” Prea puțin, zic eu, educatoarele sunt baza sistemului și au nevoie de foarte mult sprijin, unul consistent și de durată, care să le ajute să lucreze cu generații de copii altfel, unii învățați să stea cuminți cu tableta în față, de exemplu. O fi ușor?

 

Le-am spus cât de importantă este educația timpurie, perioada când se deschid cele mai multe ”ferestre de oportunitate” (windows of opportunity) pentru învățare. Între 2 și 8/11 ani are loc cea mai complexă dezvoltare a creierului din întreaga viată și ceea ce învață un copil în acești ani influențează în mod hotărâtor devenirea lui de adult, restul existenței sale. (A.D. Sousa, 1998).
Studiile din domeniul neurologiei și psihologiei au demonstrat că la 3 ani creierul este foarte receptiv la o serie de stimuli și, dacă aceștia sunt de calitate și într-o cantitate rezonabilă (câtă responsabilitate pentru părinți și educatori!), efectele sunt unele pozitive și copiii învață cu ușurință și pentru întreaga viață să comunice, să fie creativi, să relaționeze, să gândească critic.
Dacă nu profităm de ele, ferestrele de oportunități se închid, pentru a nu se mai deschide, poate, niciodată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu