marți, 21 august 2018

O cancelarie altfel



Când merg prin școli să particip la activități derulate prin diverse proiecte, mă uit cu atenție și la modul în care arată cancelaria, pentru că sunt de părere că acesta ne spune foarte multe despre cultura unei școli, dacă aceasta este una a colaborării, a comunicării deschise și a respectului și atenției acordate profesorilor sau una bazată pe formalism, individualism și  lipsă de interes pentru starea de bine a acestora.

Cancelaria nu e doar un loc unde venim să luăm sau să lăsăm catalogul. Cu ceva efort și puțină imaginație, ea poate deveni  un spațiu foarte important pentru profesori, unul confortabil, cu dotări moderne,  în care profesorii  să se simtă bine și unde pot găsi  toate informațiile legate de școală,  pot lucra individual sau în echipă,  pot participa la întâlniri sau sesiuni de dezvoltare profesională, pot  schimba o vorbă la o cafea sau se pot deconecta 5 minute. 

O cancelarie altfel are o canapea sau mai multe, fotolii și scaune comode, birouri individuale, mese rotunde pentru discuții, un avizier cu documente actualizate (doar din cele de interes general și nu prea multe și înghesuite), un flipchart cu informații și anunțuri la zi, lucrări ale copiilor pe pereți, rafturi și lockere individuale pentru profesori, câteva computere cu imprimante, un locșor  unde să poți mânca ceva, cu un mic frigider, un filtru de cafea și ceai, un prăjitor de pâine, multe plante și multă culoare. Și, desigur, uși deschise pentru elevi.

A transforma cancelaria unei școli într-un loc  în care profesorii să vină cu drag e o schimbare necesară în școlile de la noi și care, sunt sigură, va răsplăti efortul  directorului, va crește entuziasmul profesorilor și  va dezvolta comunitatea școlii. Așadar, lansez azi această idee și, totodată, provocare către școlile, directorii și profesorii din România care cred în ea și au destul entuziasm să o pună în practică. Campania „O cancelarie altfel” se lansează astăzi pentru voi, vă aștept!
 
Pentru a vă fi mai ușor, am adunat aici și câteva idei de amenajare a unei cancelarii moderne sau de „upgradare” a celei déjà existente. Succes!








(imaginile sunt preluate de pe internet și nu sunt din școli din România)

8 comentarii:

  1. Foarte binevenit! Dar ce fac acei, care n-au deloc cancelarie?


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare tare rau sa aud ca sunt scoli fara cancelarie, nu ar trebui sa existe astfel de situatii.Profesorii ar trebui sa puna presiune pe director, primar etc.

      Ștergere
  2. Exista în Romania astfel de cancelarii ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am vazut, dar sper sa vad cat de curand :)).

      Ștergere
    2. Da, exista scoli fara cancelarie in Romania. Mai mult, se doreste acest lucru, pentru ca profesorii sa nu stea in cancelarie in timpul ferestrelor.

      Ștergere
    3. Greșit, de ce sa nu stea profesorii in cancelarie in timpul ferestrelor? Poate ca au ceva de corectat, de citit.Cu astfel de practici nu ii atragi si nu ii motivezi, dimpotriva.

      Ștergere
  3. Mai rar profesi care sa aiba ferestre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, pot rămâne 10 minute după ore sau pot veni înainte de ore cu 10 minute. Sunt sigură că nu asta e cauza pentru care nu avem mai multe cancelarii „altfel”.

      Ștergere