marți, 15 decembrie 2020

E greu cu educația

E greu cu educația, cu ministerul ei și cu ministrul ei, de aceea nu le punem în față, deși e cel mai important, dacă mă întrebați pe mine! Sigur că e dificil și că nu poți schimba ușor un sistem atât de complex, cu structuri încremenite și, mai ales, cu mentalități depășite. Știu că e greu, pentru că, la noi, lucrurile se leagă cu dificultate, nu știm să punem cărămizi pe ce am construit deja, ne complicăm, ne opintim și ne blocăm prea adesea. Știu că nu e ușor, cu programe ale partidelor în domeniul educației care  nu sunt strălucite și nici suficient fundamentate. 

 Cum am mai zis, ca o reformă de sus în jos să aibă succes e nevoie de analize serioase ale stării de fapt, de viziune, de adevărați specialiști în domeniu (nu din cei făcuți peste noapte și apăruți de nu știu unde, fără activitate consistentă în domeniu, cu care ne-am procopsit de la un timp), e nevoie de o perioadă de pregătire extrem de riguroasă, în care să se anticipeze reacții, posibile blocaje, obstacole și soluțiile prin care acestea pot fi depășite, e nevoie de  o fază de pilotare a schimbărilor propuse, de dialog și consens al tuturor părților implicate, profesori, părinți, elevi, cercetători, autorități în domeniu, e nevoie de acord politic pe termen lung pentru susținerea și continuarea direcțiilor de reformă. 

 Nu avem nevoie în aceste funcții complexe de persoane cu oarece notorietate obținută pe facebook, persoane fără substanță, cunoștințe și practică solide în domeniu, e nevoie de un alt Spiru Haret, de o personalitate cu un parcurs profesional eminent, cu viziune credibilă, un om cu valori și principii demonstrate de-a lungul anilor, o persoană care să iubească cu adevărat școala și copiii, capabilă să inspire, să motiveze, să dea o direcție și să coalizeze energii și, mai ales, să știe să facă lucruri și să inoveze. Dacă o vom căuta bine și nu va prima interesul politic și de gașcă (văd că unii se propun déjà ei între ei pe diferite funcții!), o vom găsi, sunt oameni în țară buni și dedicați educației.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu